Probiyotik Nedir?
Probiyotik besinler tüketildiği zaman insan sağlığı üzerinde olumlu ve destekleyici etkileri bilinen canlı mikroorganizmalardır. Probiyotik gıdalar özellikle bağırsak florasını düzenler. Aynı zamanda beyne ve cilt sağlığına inanılmaz faydaları vardır. Probiyotiklerin kalp sağlığına ve depresyona da iyi geldiği gözlemlenmiştir. Doğal probiyotik gıdalar hakkında bilgi vermeden önce probiyotik kullanımı hakkında bilinmesi gerekenleri irdeleyelim.
Probiyotikler Bağırsakları Çalıştırır Mı?
İyi bir probiyotik besinin midenin sert ve asidik ortamına dayanıklı olması gerekir. Probiyotik kullanmadan önce hangi probiyotiğin hangi sağlık sorununda etkili olduğunun bilinmesi gerekir. Probiyotikler bağırsakları çalıştırır ancak bağırsak sorununuz farklı ise probiyotiği ona göre tüketmek lazımdır. İshal, kabız, gaz, şişkinlik ve karın ağrısında vücuda yarayan probiyotik ürünlerin hepsinin çeşidi farklı olmaktadır.
Toplamda Bağırsakların Kaç Milyar CFU İhtiyacı Vardır?
CFU koloni oluşturan birimi ifade eder. Bu, her bir dozda bulunan canlı ve aktif bakteri miktarıdır.
Genel olarak konuşursak, CFU sayısı arttıkça, probiyotik daha etkili olur. Ancak, tüm ürünler kaç CFU içerdiklerini belirtmeyecektir, bu da gerçek sayının çok düşük olduğuna dair bir işaret olabilir.
İyi bir probiyotik takviyesinin etkili olması için en az 10 milyar CFU veya çocuklar için en az 5 milyar CFU içermelidir.
Sağlıklı Bir Bağırsakta Kaç Farklı Bakteri Türü Bulunur?
Sağlıklı bir bağırsakta 1000’den fazla farklı bakteri türü vardır. Bu nedenle çeşitli türler içeren probiyotik bir takviye seçmek en iyisidir.
Bağırsak Sağlığını Koruyan 7 Doğal Probiyotik Besin
Probiyotiklerin işleyişi hakkında çeşitli sorulara yanıt verdikten sonra şimdi de bağırsakların dostu 7 katkısız doğal probiyotikler nelerdir inceleyelim:
1- Probiyotik Yoğurt
Probiyotik yoğurt özellikle laktoz intoleransına sahip kişiler için oldukça uygundur. Doğal fermente edilmiş sütten üretildiği için ishali azaltır ve huzursuz bağırsak sendromlarını önlemede oldukça yardımcıdır.
2- Kefir
Kefir, fermente edilmiş bir diğer sağlıklı probiyotik besindir. İnek veya keçi sütüne kefir mayası eklenerek kefir içeceği elde edilir. Kefir kemikler için oldukça yararlı olup farklı sindirim sorunları ile savaşmada etkilidir.
3- Lahana Turşusu
Lahana turşusu laktik asitlerin fermente olması sonucu elde edilen bir turşu cinsidir. Lahana turşusu probiyotik olmasının yanı sıra C,B,K ve lif bakımından zengindir.
4- Tempeh
Tempeh fermente edilmiş bir çeşit soya ürünüdür. Tempeh’in kökeni Endonezya olup soya fasulyesinin fermantasyonu sonucu oluşur. Tadı mantara benzetilmektedir. Tempeh et alternatifi olarak görülmektedir.
5- Kombuça Çayı
Kombuça çayı, fermente edilmiş siyah ve yeşil çayın karışımı ile oluşan bir içecektir. Özellikle Asya ülkelerinde çok fazla tercih edilen bu çayın bağırsaklara faydası olduğu bilinmektedir.
6- Yayık Altı Suyu
İki tipi bulunmaktadır. Geleneksel yayık altı suyu tereyağı yaparken dibinde biriken sulardır. Mayalı yayık altı suları ise marketlerde satılan yoğurt ve peynir gibi ürünlerin içerisinde bulunan sulardır. Her ikisi de probiyotik besin kaynaklarıdır.
7- Probiyotik Peynir Çeşitleri
Farklı peynir türleri fermente edilmesine rağmen probiyotik içermez. Bu nedenle peynir satın almadan önce probiyotik besin cetveline bakmak gereklidir.Kaşar,süzme peynir, gouda ve mozzerella gibi peynirler probiyotik bakteriler içerirler.