19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriDudak seğirmesi neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Dudak seğirmesi neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?

Dudak seğirmesi dudaklarda bulunan kasların aniden kasılması ve istem dışı hareket etmesidir. Dudak seğirmesinin sebepleri nelerdir? Dudak seğirmesi nelerin belirtisidir? Dudak seğirmesi nasıl geçer?

İçerikleri

Dudak seğirmesi dudağın istemsizce sallanması veya titremesi ile kendini gösteren can sıkıcı ve rahatsız edici bir durumdur. Dudak seğirmesi, çok fazla kahve içmek veya potasyum eksikliği gibi basit bir şeyle ilişkili kas spazmları olabileceği gibi daha büyük bir tıbbi sorunun işareti de olabilir.

Dudak Seğirmesi Neden Olur?
Dudak Seğirmesi Neden Olur?

Dudak Seğirmesi Neden Olur?

Dudak seğirmesi neden olur diye araştırıldığında karşımıza birçok neden çıkmaktadır. Günlük basit bazı alışkanlıklarımız dudak seğirmesine neden olabilir. Örneğin fazla kafein alımı dudak seğirmesine neden olabilir. Bunun yanında potasyum eksikliği, kullanılan ilaçların yan etkileri, stres ve yorgunluk da dudak seğirmesine neden olabilir. Dudak seğirmesinin olası nedenleri yazımızın devamında yer alıyor.

Kafein Zehirlenmesi

Kafein kahve ve çay gibi günlük olarak sıkça tükettiğimiz içeceklerin içinde yer alıyor. Kafein fazla alındığında titremeye ve kas seğirmelerine sebebiyet verebilir. Kafein zehirlenmesinin tedavisi ise oldukça basittir. Alınan fazla kafeinin oranı düşürüldüğü takdirde kafeinin olumsuz etkileri de azalacak ve zamanla ortadan kalkacaktır.

Kafesin zehirlenmesi yaşandığında aşağıdaki belirtiler kendini gösterecektir:

  • Anormal kalp atışı
  • Normalden daha sık idrara çıkma
  • Artan heyecan duygusu
  • Sinirlilik
  • Mide bulantısı
  • Uyku bozukluğu

Potasyum Eksikliği

Potasyumun görevi vücuttaki sinyallerin doğru bir şekilde taşınmasına yardım etmektir. Potasyum eksikliği kasları olumsuz etkiler ve kramplara neden olur. Dudaklardaki kasları da potasyum eksikliği olumsuz etkiler ve dudak seğirmesine neden olur.

Potasyum eksikliğini gidermek için potasyum takviyesi alabilirsiniz. Ayrıca potasyum seviyesini düşürecek ilaçlar ve yiyeceklerden uzak durmalısınız.

Stres ve Yorgunluk

Vücut sürekli stres altında olduğunda bu durum savaş ya da kaç tepkisine yol açar. Bu tepki kasların sürekli gergin bir halde olmasına neden olur. Kasların gevşemesi ve stresten kaynaklı dudak seğirmelerinin geçmesi için yoga, meditasyon yapabilirsiniz.

Yorgunluktan kaynaklı bir dudak seğirmesi yaşıyorsanız iyi bir gece uykusu bu sorunun çözümüne katkı sağlayacaktır.

Bell Felci

Bell felci kimi zaman yüz kaslarında kontrolün zayıflaması ile ortaya çıkarken kimi zaman da dudak seğirmesi ile meydana gelmektedir. Bell felcinin kesin olarak neden ortaya çıktığı bilinmiyor.

Travma

Beyinde meydana gelen travma sonucunda yüz sinirleri hasar aldığında yüz kaslarında seğirme meydana gelebilir. Yüz kasları yaralanırsa bu da yüz sinirlerinde travma yaşanmasına sebep olabilir ve bu durum dudak seğirmesini tetikleyebilir.

Hormon Eksikliği

Dudak seğirmesine neden olabilecek hormon eksikliği hipoparatiroidizmdir. Hipoparatiroid düşüklüğü paratiroid hormonun üretiminin yeterli olmamasıdır ve bu hormon eksikliği kendini dudak seğirmesinin yanında saç dökülmesi ve kas güçsüzlüğü ile de gösterir. Düzenli kalsiyum ve D vitamini kullanımı paratiroid hormonun yenilenmesini sağlar.

Tourette Sendromu

Tourette sendromu ses ve beden tiklerinin aynı anda görülmesidir.  Nedeni ve tedavisi bilinmeyen bu sendromda bedensel tiklere dudak seğirmesi eşlik edebilir.

Parkinson Hastalığı

Parkinson hastalığının erken belirtileri olarak alt dudak seğirmesi, ellerde veya bacaklarda titremedir. Parkinson erken teşhis edildiği takdirde olası birçok işlev kaybının önüne geçilebilir.

Dudak Seğirmesi Yüz Felci Belirtisi Mi?
Dudak Seğirmesi Yüz Felci Belirtisi Mi?

Dudak Seğirmesi Yüz Felci Belirtisi Mi?

Dudak seğirmesi yüz felci belirtisi mi merak konusu. Yüz felci belirtilerinden birisi yüz kaslarında meydana gelen seğirmelerdir. Seğirmeler ile istemsiz hareketler meydana gelir. Dolayısıyla dudak seğirmesi de yüz felci belirtisi olabilir ancak dudak seğirmesinin yukarıda sıralandığı gibi birçok farklı nedeni de olabileceği hatırda tutulmalıdır.

Dudak Seğirmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Dudak seğirmesi hangi hastalığın belirtisidir diye araştırıldığında karşımıza birden çok hastalık çıkıyor. Bunlardan biri tourette sendromu. Nörolojik bir bozukluk olan bu sendromda kişi istem dışı sesler çıkarır ve hareketlerde bulunur. Bu hareketlerden biri de dudak seğirmesi olabilir.

Parkinson hastalığı kaslarda kontrol kaybına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığı yaşayan bireylerde istem dışı olarak dudaklar ritmik olarak hareket edebilir.

ALS hastalığında kaslar zayıflar ve bu zayıflama sonucunda dudak seğirmesi meydana gelebilir.

Dudak Seğirmesi Ne Anlama Gelir Marifetname?
Dudak Seğirmesi Ne Anlama Gelir Marifetname?

Dudak Seğirmesi Ne Anlama Gelir Marifetname?

Marifetname dudak seğirmesi ne anlama gelir merak ediliyor. Marifetnameye göre dudağın hangi kısmının seğirdiği önemli. Eğer dudağınız üst sağ kısmı seğirirse bu rızık anlamına gelirken, üst sol köşesi seğirdiğinde şenliğe yorulur. Dudağın uç kısımlarının seğirmesi sağ kısmında zarar, sol kısmında ise esenlik anlamı taşır. Dudağın alt kısmının seğirmesi ise güzelliği müjdeler.

Dudak Seğirmesi Kaç Gün Sürer?

Dudak seğirmesi kaç günde geçer, büyük oranda dudak seğirmeleri kısa sürelidir ve kısa zaman içinde kendiliğinden geçecektir. Israrcı ve yineleyen bir dudak seğirmesi ile yaşıyorsanız hekiminize başvurmanız ve nörolojik bir sorun olup olmadığını araştırmanız tavsiye edilir.

Dudak Seğirmesi Nasıl Geçer?

Dudak seğirmesinin birçok farklı nedeni olduğu için dudak seğirmesi nasıl geçer sorusuna verilebilecek birden farklı yanıt vardır. Başka bir deyişle dudağınızın neden titrediğini bilirseniz bu seğirmeyi durdurmak için uygun yolu seçebilirsiniz. Seğirmenin nedenini öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca dudak seğirmesini geçirmek için başvurabileceğiniz yollar şunlardır:

  • Bir bezi ılık su ile ıslattıktan sonra dudağınıza bastırın.
  • Kafein tüketimini sınırlayın ya da tamamen kesin.
  • Potasyum oranı yüksek besinler tüketin. Muz, ıspanak, brokoli tercih edebilirsiniz.
  • Alkollü içecekleri sınırlayın ya da tamamen kesin.
  • Stresten kaynaklı bir dudak seğirmesi yaşıyorsanız meditasyon yapın.

Dudak Seğirmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dudak seğirmesi için hangi doktora gidilir, öncelikle anlık dudak seğirmelerinde doktora gitmeye gerek yoktur çünkü, çoğu zaman kendiliğinden geçecektir. Kendiliğinden geçmediğinde ve profesyonel bir destek gerektiğinde öncelikle nöroloji uzmanına başvurabilirsiniz.

Dudak seğirmesi neden olur, ne iyi gelir, nasıl geçer?