23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriDudakta uyuşma ve karıncalanma neden olur? Neyin belirtisi?

Dudakta uyuşma ve karıncalanma neden olur? Neyin belirtisi?

Dudakta uyuşma ve karıncalanma çok nadir görülen sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Dudaklarda karıncalanma ve uyuşma sık yaşanılan bir sağlık problemi haline geldiği zaman ilk akla gelen felç geçirme olduğu için paniğe neden olmaktadır. Dudaklarda uyuşmaya soğuk havalarda uzun süre dışarıda kalınması, aşırı stres ya da alerjik reaksiyonlarda neden olmaktadır. Dudak uyuşması sık yaşanılan bir problem haline geldiyse bir hekime müracaat edilerek muayene olunması ihmal edilmemelidir. Dudaklarda karıncalanma ve uyuşma neden olur? Üst dudaklarda uyuşmanın nedenleri nelerdir? Dudaklarda uyuşma ve karıncalanmaya dair tüm detaylara haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

İçerikleri

Dudakta uyuşma ve karıncalanma birçok kişi tarafından ciddiye alınan sağlık problemlerinden biridir. Farklı zamanlarda birçok kişinin yaşadığı sağlık problemlerinden olan dudak uyuşmasına genellikle farklı ürünlerin kullanılması ve stres neden olmaktadır. Genellikle anlık olarak yaşanan ve kısa süren bir sağlık problemi olan dudak uyuşması farklı hastalıklara işaret edebildiği için sık yaşanıyorsa bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi ihmal edilmemelidir.

Dudakta Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?

Dudak uyuşması, vücudun genel sağlığındaki ciddi problemlere işaret edebildiğinden ciddiye alınmalıdır. Ancak bazen de önemsenmeyecek bir sağlık probleminden kaynaklanabilmektedir. Dudak uyuşmasına kullanılan bir kozmetik ürünün yan etkisi de neden olabilir. Yine stres, kaygı ve psikolojik gerginliklere karşı vücudun verdiği bir tepkide olabilir.

Psikolojik Sorunlardan Kaynaklanabilir

Dudak uyuşması psikolojik problemlerden kaynaklanıyorsa bir psikiyatri uzmanından yardım alınmalıdır. Dudaklarda uyuşma ve karıncalanmanın kesin tanısının konması için farklı uzman hekimler tarafından gerekli tetkiklerin yapılarak tanısının konması gerekmektedir. Bu nedenle de hastalığın tedavisinde değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Dudak uyuşması ciddiye alınması gereken sağlık problemleri arasında yer almaktadır.

Dudakta Uyuşma ve Karıncalanma Hangi Hastalığın Belirtisi?

Vücuttaki bazı hastalıkların yan etkisinden kaynaklı da dudakta uyuşma ve karıncalanma görülebilmektedir. Örneğin beyindeki sinsi bir tümör, dudaklarda uyuşma ve karıncalanmayla kendisini belli edebilir. Bu nedenle dudak uyuşmasının kesin tanısının konabilmesi için uzman doktor muayenesinden geçilerek gerekli tetkiklerin yapılmasının ihmal edilmemesi çok önemlidir.

Hastanın tıbbi öyküsü de dudak uyuşmasına tanı konmasına çok ciddi katkı sağlamaktadır. Ayrıca fiziki muayenenin yanı sıra nörolojik semptomlarda dudak uyuşmasının tanısında önemli ipuçları vermektedir. Şunun kesinlikle bilincinde olunmalıdır ki dudak uyuşmasına ve karıncalanmasına kimse kendi kendine tanı koymaya kalkmamalıdır.

Dudaktaki Karıncalanmanın Semptomları Takip Edilmeli

Dudak uyuşması vücudun genel sağlığındaki çeşitli sağlık problemlerinden kaynaklanabileceğinden tedavi süreci de oldukça karmaşıktır. Dudak uyuşması hava koşullarından kaynaklanıyorsa yüksek ihtimalle kendiliğinden geçmektedir. Dudak uyuşması ciddi bir sağlık probleminden kaynaklanıyorsa uzman hekim kontrolünde semptomların takip edilmesi gerekmektedir. Bu semptomlar, tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde önemli rol oynar.

Dudak Uyuşması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dudak uyuşması yaşandığı zaman vakit kaybetmeden nöroloji polikliniğine müracaat edilmelidir. Çünkü vücutta meydana gelen uyuşmalarla nöroloji bilimi ilgilenmektedir. Dudak uyuşmasının nörolog haricinde fiziki bakımdan da tedavisinin ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Dudak Uyuşmasıyla Seyreden Belirtiler

Dudak uyuşmasıyla birlikte bazı semptomlarda seyretmektedir. Dudak uyuşmasının sebebi fark etmeksizin bazı belirtiler ortak görülebilmektedir. Bu belirtiler ise şöyle sıralanabilir;

  • Karıncalanma hissedilmesi
  • Yanma hissedilmesi
  • Dudaklarda sıcaklık hissi ve şişme
  • Kızarıklık
  • Uyuşmanın olduğu bölgede zaman içinde kanama olması
  • Nörolojik belirtiler
  • Kas koordinasyonunda kayıp yaşanması
  • Yürümede güçlük çekme, düşme ve denge problemi
  • Kasların güç kaybetmesi
  • Kas seğirmesiyle seyreden nöbetler ve spazmlar

Dudakta Uyuşma ve Karıncalanma İçin Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Dudakta uyuşma ve karıncalanma probleminin altında yatan sağlık probleminin tespit edilebilmesi için tetkik ve teşhislerin zamanında yapılması büyük önem arz etmektedir. Böylelikle doğru tedavi yöntemleriyle bu sağlık probleminden kısa sürede kurtulmak mümkün olmaktadır. Ancak dudak uyuşmasının altında yatan nedene bağlı olarak tedavi süreci uzayabilmektedir.

Dil ve Dudaklardaki Değişikliklere Dikkat