Sinir hücrelerinin hasar görmesi ya da aşırı derecede uyarılması durumlarında kol ve bacak uyuşması meydana gelmektedir. Uyuşmanın nerede olduğundan çok şiddeti önemli olmaktadır. Uyuşma yaşanan bölgede hiçbir şey hissedilmez ve o bölge yokmuş hissi yaratır. Bu durum bazen karıncalanma, bazen batıcı ve yanıcı ağrılar ile kendini göstermektedir. Peki, kol ve bacak uyuşmasının nedeni nedir? Ne gibi belirtileri vardır? Tedavisi mümkün müdür?
Kol ve Bacak Uyuşması Neden Olur, Neyin Belirtisidir?
Birçok kişide görülen kol ve bacak uyuşması çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Genelde sinir sistemi ile alakalı olan kol ve bacak uyuşmasına bağlı olarak kişilerin günlük yaşamları olumsuz olarak etkilenmektedir. El ve ayaklara gitmekte olan elektriksel çekim hızı sorunlar yaşandığı zaman yavaşlamaktadır. Yaşam kalitesini bozan bu durum çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.
Toplumun yüzde 10’luk kısmında görülen kol ve bacak uyuşması ciddi anlamda rahatsızlık hissi vermektedir. İnsanlar tarafından pek önemsenmeyen bu durum diğer hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle kol ve bacaklarda uyuşma yaşandığı zaman mutlaka önemsenmeli ve bir doktora gidilmelidir. Kol ve bacak uyuşmalarının temel nedenleri şu şekilde değerlendirilmektedir:
- Omurilik kanalında daralma
- Beyin kanaması
- Damar tıkanıklığı
- Şeker hastalığı
- Beyin enfeksiyonları
- Huzursuz bacak sendromu
- Kanser
- Vitamin eksikliği
- Bacak ve kollarda kırılma
- Migren
- Romatizma
- Dolaşım bozuklukları
- Psikolojik etkenler
- Daima aynı pozisyonda kalmak
- Tiroid bozuklukları
- Obezite
- Böbrek yetmezliği
- Folik asit eksikliği
- Guatr
- Sinirlerin zedelenmesi
- Bağışıklık sisteminde farklılıklar
- Genetik etkenler
- Bazı virüsler
- Bel fıtığı
- Doğumsal sorunlar
- Yaşlılık
- Hareketsiz yaşam tarzını benimsemek
- Bel kayması
- Dolaşım bozukluğu
- Tümör
- Kist
- Karpal tünel sendromu
- Kan dolaşımının zayıf olması
- Sinir zedelenmeleri
- Kullanılan bazı ilaçların etkisi
- Multipl Skleroz
- Alkol tüketimi
Kol ve bacak uyuşması bazı hastalıkların belirtisi olarak algılanabilmektedir. B12 vitamin eksikliği, vitamin eksiklikleri, folik asit eksikliği gibi hastalıkların habercisi olan kol ve bacak uyuşması diyabet, böbrek yetmezliği ve tiroit bozukluklarının da belirtilerinden biridir.
Kol ve Bacak Uyuşması İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Mutlaka tedavi edilmesi gereken kol ve bacak uyuşması bazı hastalıkların nedeni ve belirtisi olabilmektedir. Kısa sürede ağrılardan kurtulabilmek için doktora görünerek tedavi olmanız önerilmektedir.
Kol ve bacak uyuşması için Nöroloji yani Beyin ve Sinir Hastalıkları doktoruna gidilmelidir. Uzman doktor tarafından gerekli kan tahlilleri yapılır ve EMG testi istenir. Bu sayede kol ve bacak uyuşmasının nedeni tespit edilerek en doğru tedavi yöntemi belirlenmektedir.
Kol ve Bacak Uyuşması Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir?
Önemsenmediği zaman ciddi ağrılara ve diğer hastalıklara neden olan kol ve bacak uyuşması için etkili tedavi yöntemleri önerilmektedir. Evinizde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler ve kullanacağınız doğal malzemeler ile kol ve bacak uyuşmasını kısa sürede tedavi edebilirsiniz. Kol ve bacak uyuşmasına iyi gelecek yöntemler şunlardır:
Sıcak Kompres
Kol ve bacak uyuşması durumunda ilk olarak sıcak kompres yaparak uyuşmayı giderebilirsiniz. Uyuşan bölgelere giden kan miktarını artıracak olan bu yöntem ile kas ve sinirler gevşeyecek. Bunun için temiz bir bezi sıcak suya batırın ve fazla suyu sıkın. Bu bezi uyuşma yaşanan bölgeye koyun ve 7 dakika kadar kaldırmayın. Bu işlemi uyuşukluğunuz geçene kadar birkaç kez uygulayabilirsiniz.
Magnezyum Tüketimini Artırma
Kol ve bacak uyuşmasının temel nedenleri arasında magnezyum eksikliği yer almaktadır. Bu nedenle uyuşukluklardan kurtulmak için magnezyum alımını artırmalısınız. Çok önemli bir mineral olan magnezyum için yeşil yapraklı sebzeler, fındık, soya fasulyesi, avokado, muz, yoğurt ve bitter çikolata tüketebilirsiniz. Buna ek olarak 350 mg değerinde magnezyum ilacı alabilirsiniz. İlaç miktarı ve kullanma şekli için uzman bir doktora danışmanızda yarar var.
Masaj
Etkili yöntemlerden biri de masajdır. Uyuşma yaşanan yerlere yağacağınız masaj problemleri çok hızlı bir şekilde gidermektedir. Masaj sayesinde kan dolaşımı artacağı için hissizlikte ortadan kalkar. Masajın etkisi ile kas ve sinirler uyarılacağı için genel çalışma sistemi hızlandırılır. Masaj için zeytinyağını ısıtın ve Hindistan cevizi yağı ekleyin. Uyuşan bölgeye bu karışımı sürün ve 5 dakika kadar masaj yapın. Bu işlem istenildiği kadar tekrar edilebilir.
Düzenli Egzersiz
Sık sık görülen kol ve bacak uyuşması için düzenli egzersiz önerilmektedir. Düzenli egzersizler sayesinde tüm uyuşukluklar giderilmektedir. Sabahları 15 dakika kadar el ve ayak hareketleri yapılabilir. Çalışılan zamanlarda da eller ve ayaklar sık sık hareket ettirilmelidir.
B Vitamini İçeren Besinler Tüketilmeli
Uyuşuklukların bir diğer nedeni de B vitamini eksikliğidir. Karıncalanma hissinden kurtulmak için balık, fasulye, avokado, süt, yoğurt, peynir gibi besinler tüketilmelidir.
Kol ve Bacak Uyuşması Bitkisel Tedavisi
Doğallığı ve kimyasal maddeler içermemesi nedeni ile tercih edilen bitkisel tedavi yöntemleri kol ve bacak uyuşması için de yapılabilmektedir. Evde uygulayabileceğiniz ve faydasını kısa zamanda görebileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri şunlardır:
Isırgan Otu – Kiraz Sapı Tedavisi
Uzun zaman önce kurutulmuş olan kiraz sapından 20 gram kadar alarak 10 yaprak ısırgan yaprağı ile beraber 30 dakika kaynatın. Karışıma bir diş sarımsak ile beraber 2 yemek kaşığında limon suyu ekleyin. Kaynayan karışımı süzgeçten geçirin ve bir gün dinlendirdikten sonra sabah-akşam bir bardak şeklinde 7 gün tüketin.
Yumurtalı ve Ballı Süt Tedavisi
1 tane yumurtayı yarım bardak süt ve 1 tane muz ile karıştırarak blenderden geçirin. Yatmadan önce bir çay bardağı kadar karışımdan tüketin. Kemik yapısını güçlendiren bu tedavi sayesinde kol ve bacak uyuşmasından kurtulacaksınız.