19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriBöbreklerinizin sağlıksız olduğunu gösteren 7 işaret!

Böbreklerinizin sağlıksız olduğunu gösteren 7 işaret!

Ülkemizde her gün binlerce insan farkına varmadan böbrek hastalığının pençesine düşüyor, diyalizle, böbrek nakliyle derdine çare arıyor. Aşağıdaki belirtiler sinsice kronikleşen bir böbrek hastalığının ilk işaretleri olabilir.

İçerikleri

Böbrekler, kanınızı filtreleyen fasulye biçimli organlardır ve vücuda toksinleri atmaya, uygun mineral dengesini korumaya ve normal kan basıncını korumaya yardımcı olurlar. Buna ek olarak, böbrekler eritropoietin adı verilen bir kimyasal üretir ve bu şekilde alyuvarların oluşumunu desteklerler.

Vücutta Böbrekler Ne İşe Yarar?

Böbrek dokusunda nefronların miktarı yüksektir (glomerulus ve tübüllerden oluşan filtreleme sistemleri). Yaklaşık 200 litre kan, günde yaklaşık iki litre idrar oluşturarak böbreklerden geçer. Üreterler adı verilen özel tüpler böbrekleri mesane ile birleştirir ve idrar depolanır ve üretranın vücudundan çıkarır.

Böbrekler hasar görürlerse, atıkları ve aşırı suyun vücuttan atılma yeteneklerini kaybederler.

Böbrekler Nenden Sağlıksız Hale Gelir?

Böbrek dokusuna zarar verebilecek ve işlevlerini bozabilecek çok çeşitli nedenler vardır. Bunların en yaygın olanları diyabet, yönetilmeyen yüksek tansiyon, otoimmün hastalıklar veya belirli ilaçların aşırı dozda verilmesi (asetaminofen, naproksen, ibuprofen) azaltılmış kan alımdır.

Akut böbrek yetmezliğinde fasulye benzeri organlar aniden çalışmayı bırakır ve işlev bozukluğunu telafi etmek için zamanları yoktur. Bununla birlikte, çoğunlukla böbrek disfonksiyonu, uzun süreler boyunca kademeli olarak ilerlemektedir. Birçok kişi kronik böbrek hastalığına sahip olduklarını bile bilmiyor. Bunun nedeni, böbrek hücrelerinin çoğunun yok olması nedeniyle, bu bozukluğun sıklıkla herhangi bir belirti vermesinin uzun sürmesidir. Uzmanlar, bu semptomlardan bir veya daha fazlasına sahipseniz, acilen bir uzman doktora başvurmanızı öneriyor.

İşte Böbreklerinizin Sağlıksız Olduğunu Gösteren 7 İşaret:

Daha sık idrara çıkma ihtiyacı

Sağlıksız böbrek hastalarına genellikle geceleri idrar yapma isteği artar.

Aşırı yorgunluk

Yorucu egzersiz veya yoğun bir günün ardından bitkin hissetmek normaldir. Sorun, yorgunluk dinlenme sonrasında gitmezse. Uzun süren yorgunluk ve enerji eksikliği, böbrek disfonksiyonunun yaygın semptomlarıdır ve kandaki toksinlerin birikmesi ile bağlantılıdır.

Böbrek hastalığı, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu azaltarak anemiye neden olabilir. Açıklanamayan yorgunluk, bu bozukluğun en sık rastlanan semptomlarından biridir.

İdrarda kan görülmesi

Böbrekler normalde kan filtrelemekte ve atıkları ortadan kaldırmaktadır. Eğer düzgün çalışmazlarsa, kırmızı kan hücreleri idrarla sızıntı yapma eğilimindedir.

Periferik ödem

Böbrek yetmezliği sıvı retansiyonuna neden olur. Sonuç olarak, özellikle sabahları bacaklarınız şişebilir. Sağlıksız böbrekleriniz varsa, gözlerinizin etrafında şişlik görebilirsiniz.

İdrarla bulaşan kabarcıklar

Hasar gören böbreklerde idrarla bulaşan kabarcıklar vücuda protein tutamaz. Sonuç olarak, köpük haline getirerek idrar yoluyla dışarı akmaya başlar.

Hipertansiyon

Renin hormonu sentezledikleri için kan basıncının düzenlenmesinde böbrekler önemli bir rol oynamaktadır. Böbrek yetmezliği durumunda bu kimyasalın üretimi bozulur ve bu da kan basıncının yükselmesine neden olur.

Uyku sorunları

Toksinler, atıklar ve diğer zararlı maddelerin kan dolaşımında birikmesi, uykunuzun kalitesini düşürebilir ve uyku apnesi riskini artırabilir.