17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkEl uyuşması neden olur, hangi doktora gidilir?

El uyuşması neden olur, hangi doktora gidilir?

İçerikleri

El uyuşması, çok sık görülen bir durumdur ve rahatsız edici hislere neden olabilir. Etkilenen vücut parçaları sertleşir veya elastikiyetini kaybeder ve karıncalanma hissedebilirsiniz. Bu genellikle bir doktora görünme sebebidir. Sorun şu ki, bu hastalığın temel nedenleri o kadar çeşitlidir ki doğru teşhis edilemez. Bu yazımızda el uyuşması ve en yaygın nedenleri hakkında bilmeniz gerekenleri açıklayacağız.

El Uyuşması Nasıl Hissedilir?

Açıkladığımız gibi, elin uyuşması vücudun bu bölümünün hassasiyetinde ve hareketinde bir değişiklik doğurur. Dokunma hissiyatı bozulur ve parmakları hareket ettirmek kolay değildir.

Çoğu durumda, karıncalanmanın yanı sıra yanma veya keskinlik hissedebilirsiniz. Uyuşukluğun nedenine bağlı olarak sadece parmaklarda, bir elde veya her iki elde bulunabilir.

Ellerin uyuşmasının nedenlerinden biri soğuk algınlığı olabilir, bu yaygın bir durumdur ve genellikle kalıcı sonuçları yoktur. Ancak İsveç’te yapılan bir araştırmaya göre en yaygın patoloji karpal tünel sendromudur. Bu çalışma, beş kişiden birinin bu belirtiye sahip olacağını ve bu sendromdan etkilenebileceğini açıklamaktadır.

El Uyuşması Neden Olur? 

Ellerde uyuşma birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Üst uzuvlardaki sistemik patoloji veya sinir hasarı (örneğin, kompresyon veya yaralanma nedeniyle) bu duyuma neden olabilir.

Bununla birlikte, omurga veya beyinle alakalı bir durum olabilir. Çünkü her ikisi de duyguları ve hareketliliği koordine eden organlardır. Bu nedenden kaynaklı uyşmalar genellikle daha ciddidir ve belirgin semptomlar gösterir.

Beyin ve Sinir Sistemi Hastalıkları

Başta el bölgesi olmak üzere sinir sistemini etkileyen herhangi bir patoloji uyuşmaya neden olabilir. Bu, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine saldırmasına neden olan bir hastalıktır.

Bir araştırmaya göre, el uyuşması teşhis edilebilir semptomlardan biridir. Servikal spondiloz da bununla ilgilidir, çünkü uzuvların sinirlerinin hareket etmeye başladığı intervertebral diskin aşınmasını içerir.

Bulaşıcı Hastalıklar

Lyme hastalığı, iyileştirilebilen bir hastalık türüdür. Böcek ısırıklarının neden olduğu bu enfeksiyonlar, uzmanlara göre zamanında tedavi edilmezse uyuşma hissedebilirsiniz.

Bu semptoma neden olabilecek başka bir bulaşıcı patoloji sifilizdir. Önceki hastalıklara benzer şekilde tedaviyi geciktirirseniz, hastalık sinir sisteminin gelişimi sırasında sinirlere zarar verecektir. Lyme hastalığında olduğu gibi bu nedenle ellerde uyuşma görülebilir.

Kronik Hastalıklar

Birçok hastalık sinir hasarına neden olabilir. Bu hastalığın sonucunda, duyu ve hareketlilikte değişiklikler olacaktır. Diyabet en önemli ve yaygın hastalıklardan biridir. California Üniversitesi’ne göre doğrudan el uyuşması, diyabetik nöropati kaynaklı bir durum.

Aşırı alkol tüketimi de üst uzuvları etkileyen kronik sürecin parçasıdır. Sebebi kanser kaynaklı olmasa da kemoterapi ilacı alan hastalarda bu rahatsızlık yaygın olarak görülür.

El Uyuşması İçin Hangi Doktora, Bölüme Gidilir?

Elinizde uyuşma hissederseniz muhtemelen endişelenebilirsiniz. Bu her geçen gün artıyorsa mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Teşhis amaçlı fiziksel muayene ve tamamlayıcı testler yapılacaktır. Semptomlara bağlı olarak teşhis konulabilir.

Bu durumun pek çok nedeni olduğunu görebiliyoruz. Hangi hastalığın sizi etkilediğini netleştirmek için birkaç farklı yol gerekebilir. Ancak endişelenmeyin, sıkça görülen bu rahatsızlık çoğu zaman önemsiz olsa da nadiren kötü hastalıkların habercisi olabilir.

El uyuşması yaşıyorsanız Nöroloj polikliniklerinde Nöroloj Uzmanlarına randevü almanız gerekir.

El uyuşması neden olur, hangi doktora gidilir?