23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriSol göz seğirmesi hangi hastalığın belirtisidir?

Sol göz seğirmesi hangi hastalığın belirtisidir?

Sol göz seğirmesi göz kasları ile ilişkili bir sağlık problemidir. Oldukça yaygın olarak rastlandığı için halk arasında bir sağlık problemi olarak görülmeyen sol göz seğirmesi çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. Bunun yanında uykusuzluktan strese, magnezyum eksikliğinden alerjiye kadar birçok sebepten kaynaklanıyor olabilir. Peki sol göz seğirmesi hangi hastalıkların belirtisidir? Sol göz seğirmesi tansiyon nedeniyle olur mu? Sol göz seğirmesi beyin tümörü nedeniyle olur mu? Detaylar haberimizde.

İçerikleri

Göz seğirmesi kişinin istemi dışında göz kapağının hareket etmesidir. Genel olarak ciddi sağlık problemlerinin habercisi olmasa da sık sık tekrar ediyor ise dikkate almanın gerekli olduğu bir sağlık sorunudur. Yazımızın geri kalanında sol göz seğirmesi ile ilgili merak ettiklerinizi bir araya getirdik.

Sol Göz Seğirmesi Neden Olur?

Sol göz seğirmesi neden olur diye incelendiğinde pek çok nedenle karşılaşılabilir. Bu neden gözlerin aşırı yorulması olabileceği gibi fazla kafein alımı da olabilir. Sol göz seğirmesi nedenleri şöyledir:

  • D vitamini eksikliği
  • B12 vitamini eksikliği
  • Göz kapağı ve kornea iltihabı
  • Stres ve yorgunluk
  • Kafein ve alkol tüketimi
  • Alerji

Sol Göz Seğirmesi Neye İşarettir?

Sol göz seğirmesi ile sıklıkla karşılaşan bireyler sol göz seğirmesi neye işarettir merak etmektedir. Gözlerin sıklıkla seğirmesi çeşitli göz hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. Sol göz seğirmesinin işaret ettiği göz hastalıkları başında astigmat, miyop ve hipermetrop geliyor.

Gözlük kullanan bireylerde göz seğirmesi başladıysa bu göz numarasının değişmiş olabileceğinin habercisidir. Göz numarası değişmiş olmasına rağmen hala önceki numaraya uygun gözlük takıldığında bu durum sol göz seğirmesini arttırabilir. Sol göz seğirmesinin işaret ettiği diğer bir konu ise yorgunluktur. Gözün yorgunluk seviyesi arttıkça göz seğirerek tepki göstermeye başlar.

Sol Göz Seğirmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Sol Göz Seğirmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sol Göz Seğirmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Sol göz seğirmesi hangi hastalıkların belirtisidir sorusuna verilen cevaplar bize genellikle göz hastalıklarına götürüyor. Bu hastalıklar yazımızın önceki kısmında belirtilen astigmat, miyop ve hipermetrop olabilir. Bununla birlikte göz kuruluğu ve gözde oluşan enfeksiyonlar da sol göz seğirmesi probleminin semptom olarak ortaya çıkmasına neden olabilir.

Nörolojik bazı hastalıklar nedeniyle de sol göz seğirmesi meydana çıkabilmektedir. Bunlardan biri bazal gangliondur. Bazal ganglion beynin hareket kontrol bölümünde meydana gelen bozuklukla ilişkilidir. Felç, enfeksiyon, karaciğer hastalıkları ve tümör gibi nedenlerle beynin ilgili kısmının hasar görmesi sonucunda bazal ganglion oluşur.

Göz Seğirmesi Ciddi Bir Şeyin İşareti Olabilir mi?

Oldukça nadir olsa da göz kapağı seğirmesi bir beyin veya sinir sistemi bozukluğunun bir belirtisi olabilir. Çoğu insan için göz kapağı kas spazmları geçicidir ve ciddi bir şeyin yan etkisi değildir. Bununla birlikte, göz seğirmesi nörolojik bir durumun, sinir bozukluğunun veya bir virüsün belirtisi olabilir. Semptom olarak göz seğirmesine neden olabilecek durumlar şunlardır:

  • Multipl skleroz (MS), merkezi sinir sisteminin bir hastalığıdır. Bilişsel ve motor sorunlara neden olur.
  • Yüz felci olarak da bilinen Bell paralizisi, yüzünüzün bir tarafının sarkmasına neden olur.
  • Parkinson hastalığı uzuvların titremesine, denge sorunlarına, kaslarınızda sertliğe ve konuşma güçlüğüne neden olabilir.
  • Tourette sendromu istemsiz motor ve sözel tiklere neden olur.
  • Distoni, vücudunuzun farklı bölgelerini etkileyebilir ve etkilenen bölgede kas spazmlarına, bükülmesine veya bükülmesine neden olabilir.
  • Spazmodik tortikolis olarak da adlandırılan servikal distoni , boynun spazmına ve başınızın bükülmesine neden olur.

Göz kapağı seğirmesi endişe vericiyse veya seğirme bir hafta içinde kendi kendine geçmediyse, tıbbi muayene için randevu almak en iyisidir.

Sol Göz Seyirmesi Yüz Felci Belirtisi Midir?

Sol göz seyirmesi yüz felci belirti midir akla gelen bir sorudur. Yüz felci belirtileri arasında göz kırpmada zorluk, yüz kaslarında seyirme bulunmaktadır. Yüz kaslarını etkileyen bir sağlık problemi olan yüz felci göz kaslarını etkileyerek sol göz seyirmesi oluşmasına neden olabilir.

Sol Göz Seğirmesi Tansiyon Nedeniyle Olur Mu?
Sol Göz Seğirmesi Tansiyon Nedeniyle Olur Mu?

Sol Göz Seğirmesi Tansiyon Nedeniyle Olur Mu?

Göz hastalıkları ile tansiyon yakından ilişkilidir. Özellikle hipertansiyon retina damarlarının daralmasına, kalınlaşmasına, sertleşmesine sebep olabiliyor. Ancak tansiyon nedeniyle sol göz seğirmesi oldukça nadir ortaya çıkar. Tansiyonun çok yükseldiği anlarda atardamarlar sol göz seğirmesinin tetikleyicisi olabilir.

Sol Göz Seyirmesi Beyin Tümörü Belirtisi Midir?

Nörolojik sebeplerle göz seyirmesi ortaya çıkabildiği için merak edilen konulardan biri: ‘Sol göz seyirmesi beyin tümörü belirtisi midir?’ Beyin tümörü belirtileri incelendiğinde bunlardan biri gözde meydana gelen anormalliklerdir, örneğin göz kapağı düşmesi. Sol göz seyirmesi de nadiren beyin tümörünü işaret eder. Ancak şu unutulmamalıdır ki beyin tümörü olduğunda göz seyirmesine diğer belirtiler de eşlik eder.

Göz Seğirmesi Felç İşareti mi?
Göz Seğirmesi Felç İşareti mi?

Göz Seğirmesi Felç İşareti mi?

Göz seğirmesi felç belirtisi olabilir. Panik yapmamalı ve gözünüz seğiriyorsa felç geçirdiğinizi varsaymamalısınız. Bunun yerine, aynı anda ortaya çıkan diğer endişeler için tıbbi durumunuzu değerlendirin. Çoğu zaman, diğer semptomların eşlik ettiği göz seğirmesi, mini felç olarak da bilinen geçici iskemik atağın bir göstergesidir.

Geçici iskemik atak, beyindeki bir kan damarında geçici bir tıkanıklık olduğunda ortaya çıkar. Geçici iskemik atağın belirtileri şunları içerir:

  • Göz veya yüz sarkması
  • Kol zayıflığı
  • Konuşma zorluğu

Bu semptomlar neredeyse her zaman vücudun sadece bir tarafında görülür. Bir felç (inme) ile ilgili olsa da, normal bir felçten farklıdır çünkü felce neden olan kan pıhtısı genellikle birkaç dakika içinde kendi kendine çözülür.

Ancak, geçici iskemik atak bir uyarı işaretidir. Geçici iskemik atak yaşayan birçok insan, nörolojik hasara neden olmadan önce bir kan pıhtısının çözülmediği bir iskemik inme geçirir. Ayrıca, beyin anevrizması patladığında veya bir kan damarı sızdırdığında ortaya çıkan hemorajik inme geçiren bir kişinin geçici iskemik atak yaşadığı durumlar da vardır. Hemorajik inmeler yüksek ölüm oranına sahiptir. Kan akışının engellenmesinin uzunluğu, iskemik inmenin şiddetini belirler.

Sol Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Sol göz seğirmesi nasıl geçer diye tedavi yöntemleri incelendiğinde genellikle kendiliğinden geçtiği görülmektedir. Nasıl geçeceğini tespit etmek için öncelikle yapmanız gereken hangi durumlarda, hangi sıklıkla ve ne şiddetle ortaya çıktığını gözlemlemek olmalıdır. Böylece sorunun kaynağını tespit edebilirsiniz.

Öncelikle alınabilecek önlemler arasında stresten uzaklaşmak, dinlenmek ve kafein tüketim düzeyini azaltmak vardır. Sol göz seğirmesi sebeplerini kendiniz gözlemleyerek tespit ettikten sonra gerekli çevre düzenlemeleri yapabilirsiniz. Örneğin bir alerjenden kaynaklandığını fark ederseniz o çevreden uzaklaşmanız iyi olacaktır ya da uzun saatler boyunca ekrana bakmaktan dolayı meydana geldiğini tespit ederseniz ekran kullanım süresini azaltmayı tercih edebilirsiniz.

Sol Göz Seğirmesine Ne İyi Gelir?

Sol göz seğirmesi genellikle kendiliğinden hızlıca geçer ancak geçmediği durumda durdurmanın en iyi yolu müdahale etmektir. Müdahale aşamasında soğuk ya da sıcak kompres yapılabilir. Kompresle birlikte sol göz seğirmesine neden olan aktif sinir yatıştırılarak istemsiz kas hareketleri dindirilebilir. Alkolsüz ve soda benzeri olan tonik içeceğini içmek de sol göz seğirmesini durdurabilir.

Kronik hale gelen sol göz seğirmesi için botoks, ameliyat, suni göz yaşı önerilen tedavi seçenekleri arasındadır.

Göz Seğirmesi Tedavisi Nasıl Olur?
Göz Seğirmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Göz Seğirmesi Tedavisi Nasıl Olur?

Gözlerinizin seğirmeye başladığını hissediyorsanız, yaşam tarzı seçimlerinize bir bakın. Ne kadar uyudunuz? Stresli veya endişeli hissediyor musunuz? Bilgisayar başında çok zaman geçirdiniz mi? Seğirmeyi durdurmak için alışkanlıklarınızı ayarlamak önemlidir. Stres kaynağınızı azaltmaya çalışın, yeterince uyuyun ve gözlerinizi dinlendirmek için bilgisayar ile çalışırken molalar verin. Kafein tüketiminizi de azalttığınızdan emin olun.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, hemen bir göz doktoruna randevu alın. Doktor gözlerinizi muayene edecek ve bir çözüm yolu belirlemek için size sorular soracaktır.

  • 72 saatten uzun süren, göz kapağını tamamen kapatan seğirme
  • Diğer yüz kaslarını içeren spazmlar
  • Gözde kızarıklık, şişme, akıntı veya üst göz kapağında düşüklük
  • Göz kapaklarınız her seğirdiğinde göz kapağınız tamamen kapanıyorsa

Göz Seğirmesi Tedavisi İbrahim Saraçoğlu

Göz seğirmesi tedavisi için İbrahim Saraçoğlu karabaş otu çayını tavsiye etmektedir. Canınızı sıkan göz seğirmesi sorunu için her akşam yatağa gitmeden önce bir fincan karabaş otu çayı içebilirsiniz. Ayrıca yatıştırıcı etkisi bulunan limon melisa otu çayını da gün içerisinde iki fincan tüketebilirsiniz. Göz seğirmesi için 30 gün boyunca sürdürülen bu bitkisel tedavi nöropatik rahatsızlıklarda iyileştirici etki gösterecektir.

Sol Göz Seğirmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sol göz seğirmesi için hangi doktora gidilir sorusunun cevabı göz seğirmeleri öncelikli olarak göz hastalıkları ile ilişkili olduğu için göz doktorudur. Göz doktorunuz gerekli inceleme ve tetkikleri yaptıktan sonra gerekli gördüğü takdirde sizi ilgili birimlere yönlendirecektir.

Göz seğirmeniz bir haftadır geçmediyse, göz seğirmesi nedeniyle göz kapağınız tamamen kapandıysa ve açılmıyorsa, eşlik eden başka seğirmeler de varsa mutlaka bir göz doktoru ile iletişime geçmeniz önerilir.

Göz Seğirmesini Durdurmanın En Kolay Yolu