Yeni doğmuş olan bebeklerde göz kayması belirli bir süre normal kabul edilmektedir. Ancak ortalama olarak 6 aydan sonra göz kaymasının düzelmesi beklenmektedir. Göz kaymasında herhangi bir düzelme olmadığı zaman telaşa kapılmadan bir göz doktoruna gidilmesi tavsiye edilir. Sizleri bebeklerde göz kayması konusunda bilgilendirmek için detaylı araştırma yaptık ve bu araştırma sonucunu aktardık.
Bebeklerde Göz Kayması Nedir?
Bebeklerde göz kayması nedir konusunun detaylı olarak bilinmesi çok önemlidir. Çünkü göz kayması, bebeklerin ileri hayatında görme fonksiyonlarını etkileyebilecek ciddi bir konudur. Yeni doğan bebeklerde göz kayması genel olarak içe doğru şeklinde görülmektedir. Ancak bazı bebeklerde yukarı ve dışa kayma da söz konusu olabilmektedir.
Bebekte göz kayması yani şaşılık fark edilir ise hemen muayene edilmesi gerekmektedir. Bebeklerin ortalama %10’unda yalancı şaşılık görülebilmektedir. Burun genişliği nedeni ile oluşan yalancı şaşılık kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı bebeklerde yalancı şaşılık dışında kalıcı şaşılık da görülebilir.
Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?
Anne ve babalar özellikle bebeklerde göz kayması neden olur sorusunun cevabını merak etmektedirler. Yeni doğan bebeklerde bu durum normal karşılansa da, şaşılığın nedenleri tedavi açısından önemlidir. Bebeklerde göz kaymasına neden olabilecek bazı etmenler şu şekilde sıralanabilir:
- Görme kaybı
- Travma
- Gözlerde sinir felci
- Nörolojik hastalıklar
- Guatr
- Doğumsal
- Ateşli hastalıklar
- Çarpma
- Düşme
- Akraba evliliği
Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde görülen göz kaymasının erken teşhisi çok önemlidir. Erken tedavi ile kısa sürede çözülebilecek bu durum için anne-babaların bebeklerde göz kayması nasıl anlaşılır bilmesi gerekmektedir. 1 yaş altındaki bebeklerde gözler paralel şekilde bakıyormuş gibi durmaktadır. Burun kökündeki basıklık ve üst göz kapağının burnun sırtına uzanması bu durumun temel nedenleridir. Göz kayması sorunu olan bebekler herhangi bir nesneye odaklanamazlar. Böyle durumlar fark edildiği anda mutlaka göz doktoruna gidilerek muayene edilmelidir.
1 Aylık Bebeklerde Göz Kayması Normal Mi?
Bebeklerde ilk 3 ayda hafif şekilde göz kayması görülmesi son derece normaldir. Bu göz kaymasının 6 aydan sonra azalarak geçmesi beklenir. İlerleyen zamanlara rağmen göz kaymasında bir değişiklik olmazsa göz doktoru ile iletişime geçilerek tedavi yöntemleri belirlenmelidir.
Bebeklerde Göz Kayması Geçer Mi?
Göz kayması yaşayan ailelerin aklındaki ilk ve tek soru, bebeklerde göz kayması geçer mi sorusudur. Bebekler 4-6 aylıkken göz kayması kendiliğinde geçer. 6 aydan sonra tek gözde ya da her iki gözde de şaşılık devam ediyor olabilir. Bu durumda gerekli tahlil ve testler yapıldıktan sonra tedavi aşamasına geçilir.
Bebeklerde Göz Kayması Ne Zamana Kadar Normal?
Bebeklerde göz kayması 4-6 ay arasında normal karşılanmalıdır. 6.aydan sonra yavaş yavaş göz kaymasında düzelme beklenir.
Bebeklerde Göz Kayması Egzersizleri Neler?
Genetik olarak ortaya çıkabilen göz kayması yani şaşılığın tedavisi mümkündür. Göz kayması egzersizleri tedavide kısıtlı bir alana sahiptir. Ancak bazı hastalarda etkili sonuçlar alındığı da görülmektedir. Özellikle de gizli dışa kayma sorunu yaşayan bebeklerde egzersizler etkili olabilmektedir. Egzersizlerdeki temel amaç, kaslardaki denge bozukluğunu en aza indirmektedir. Bebeklerde bu egzersizleri uygulamak son derece zordur. Bu konuda doktorunuzun tavsiyesini dinlemeniz önemlidir.
Bebeklerde Yalancı Göz Kayması Nasıl Geçer?
Burun kökü geniş olan ve basık duran bebeklerde yalancı şaşılık durumu görülebilir. Yalancı şaşılık bebeğin büyümesi ile yavaş yavaş kaybolur. Şaşılığın yalancı mı kalıcı mı olduğunu anlamak için bebeğin göz doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Bebeklerde Göz Kayması İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Bebeklerde göz kayması için hastanelerin göz bölümüne ve göz doktoruna gidilmesi gerekir.
Bebeklerde Göz Kayması Testi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde göz kaymasını test etmek için öncelikle ışık yansıma adı verilen Hirscberg testi yapılır. Yaklaşık olarak 33 cm mesafeden tutulan kalem ışık ile korneadaki yansıma takip edilerek kayma tespit edilir. Bunun dışında örtme-açma testleri, vertikal 10 prizma testi ve göz hareketlerinin kontrolü testi yapılır.
Bebeklerde Göz Kayması Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde göz kayması nasıl tedavi edilir konusu öncelikle göz doktoru tarafından belirlenmektedir. Bebeklerde doğumsal bir göz kayması var ise bebek 1.5 yaşına geldiğinde cerrahi müdahale yapılır. Sonradan görülen göz kayması durumlarında ise göz kapatma ve gözlük tedavileri uygulanır.
Bebeklerde Göz Kayması Ameliyatı Riskli Mi?
Anne ve babalar, küçücük bebeklerinin göz ameliyatına girmesinden endişe duyarlar. Ancak bunun bebeklerinin sağlığı için gerekli olduğunu anlamaları gerekmektedir. Şaşılık ameliyatı, diğer ameliyatlarda olduğu gibi genel anestezi ile yapılır. Ameliyatta herhangi bir osrunla karşılaşma riski ise 200.000’de 1 olarak hesaplanmıştır.
- Göz kapağı estetiği ameliyatı nasıl yapılır?
- Gliserin yüze, göz altına sürülür mü, cildi beyazlatır mı?
- Üzüm çekirdeği yağı göz altına, yüze, vajinaya sürülür mü?
- Hemoroid kremi göz altı torbalarına iyi gelir mi?
- Hızlı sonuç veren en etkili 7 göz kremi