23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalıkKas spazmı (kramp) nedir? Tanısı, belirtileri ve tedavisi

Kas spazmı (kramp) nedir? Tanısı, belirtileri ve tedavisi

Kas spazmı, istemsiz ve ani ortaya çıkan ağrılı kramplardır. Kramplar daha çok boyun, bel ve sırtta görülür. Kas spazmına dair tüm ayrıntılar haberimizde.

İçerikleri

Kas spazmı vücudun tüm kaslarını etkileyen kasılmalardır. İskelet kaslarında görülen kasılmalar, en yaygın kramp türüdür. Vücudun su kaybetmesi, kas yaralanması gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bağırsak, safra yolları, kan damarı ve rahim gibi organlarda da kasılmalar görülebilir. Geçici kramplar dışında sürekli tekrarlanan kramplara tıbbi yardım gerekir. Tedavi yöntemleri arasında egzersiz, masaj, sıcak-soğuk kompres uygulamaları gibi seçenekler yer alır.

Kas Spazmı Nedir?

Kas spazmı nedir diye soran birçok kişi vücudunun çeşitli bölgelerindeki kasılmalardan şikâyetçi olanlardır. Strikin salgılanması sonucu sinirler, kaslara baskı uygular. Böylelikle kramplar oluşur. Beyin bu sırada soğuk kas dokularına ani hareket sinyali gönderir. Kasların hareket edebilmesi için protein gibi vitaminler ve kas yağ dokusunun ısınması gerekir. Bunların eksikliği sonucunda eller, kollar, ayaklar, karın ve bacaklarda kasılmalar meydana gelir.

Krampların fazla görüldüğü yerlerden biri de omuz ve sırt bölgesidir. Kişiyi uykusundan kaldıracak kadar şiddetli ağrılardır. Kimi kasılan bölgelerde şişlik görülür. Kimi kramplar birkaç saniye sürer kimisi ise 20 dakika boyunca aralıksız devam eder.

Kas Spazmı Neden Olur?

Krampların en büyük nedeni mineral eksikliğidir. Magnezyum, potasyum, kalsiyum ve potasyum bakımından fakir olan vücut kasılmaya başlar. Bu nedenden dolayı spazmı olanlar, reçeteli olarak satılan kas gevşetici ilaçlar kullanılır.

Spor aktiviteleri yapanların ayak ve bacaklarında yetersiz kan akışı görülür. Bu durum beraberinde krampları getirir. Bacaklardaki krampların kimisi sinir sıkışmasından kaynaklanır. Omurgada oluşan bir sıkışma bacakları da etkileyebilir. Egzersiz, aerobik yapanlar, aktivite sonrası su kaybeder. Vücudun su kaybetmesi kas spazmına yol açar. Kas spazmı neden olur diye soranların en şaşırdıkları yanıt soğuk havanın kramplara neden olmasıdır. Soğuk hava omurga, boyun ve bel ağrısına neden olan kasılmalardan sorumludur. Omurganın uyumlu mekanizmasını zedeler, kas esnekliğini azaltır.

Kas Spazmı Belirtileri Neler?

Tipik kas spazmı belirtileri çoğunlukla kendiliğinden geçer. Kasların seğirmesi, keskin ve ani oluşan ağrılar, deri altında sert kas dokusu gibi semptomlar bunlardan bazılarıdır. Kramplar hastadan hastaya farklı belirtiler gösterebilir. Bunlar sırasıyla şunlardır:

  • Konuşmada zorlanma
  • İstemsiz boyun dönmesi
  • Ayak ve bacaklarda kramp
  • Gözlerde istemsiz kırpılma
  • Ayakları yere sürerek yürüme

Sırtta Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Sırtta kas spazmı belirtileri, omuz bölgesini etkileyen kaslarda üşütme, gerginlik ve güçsüzlüktür. Omurga etrafındaki sinir kökleri yorulur, gerilir. Sırttaki kasılmaların tedavisinde sıcak kompres, ısıveren kremler, omurga masajı, potasyum ve kalsiyum gibi mineral içeren ilaçlar kullanılır.

Omuzda Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Duruş bozukluğu, boyunda sinir sıkışması, yumuşak doku romatizması, boyun fıtığı, kambur oturma veya masa başında uzun süre oturma gibi nedenler omuzda kas spazmına neden olur. Omuzdan başlayarak, boyun ve kola kadar yayılan uyuşma ve ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bu tip kasılmalar için fizik tedavi, egzersiz ve sıcak kompres tedavileri uygulanır.

Belde Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Bel kas spazmı ağır yük taşıyan kişilerde daha çok görülür. Hareket kabiliyetini kısıtlar, yürümeyi zorlaştırır. Omurga kanalının daralması ve bel çevresindeki kasların güçsüzleşmesi bu krampların en önemli nedenidir. Belde kas spazmı tedavisinde ağrı kesici ilaçlar, kremler ve sıcak kompres uygulamaları kullanılır.

Boyunda Kas Spazmı Belirtileri ve Tedavisi

Masa başında uzun süreli oturmak, alçak veya yüksek yastık kullanmak gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar. Kaslar sinirlere baskı yaparak, gerilmesine neden olur. Baş ve boyun bölgesini hareket ettirememe tek belirtisidir. Boyunda kas spazmı, fizik tedavi, ağrı kesici ilaçlar ve kas gevşeticiler ile tedavi edilir.

Kas Spazmı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kas spazmı tanısı için doktor hastaya şikâyetlerini sorar. Kaç litre su tüketiyorsunuz? Egzersiz yapıyor musunuz? Alkol kullanıyor musunuz? Ardından hastanın kalsiyum ve potasyum miktarını öğrenmek için kan testi istenir. Kasların gücünü ölçmek için ‘’ Elektromiyografı’’ ve ‘’Miyelografi ‘’istenebilir.

Tanısı konan spazm için tedavi yöntemi belirlenir. Genellikle fizik tedavi, egzersiz, kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla kasılmalar onarılmaya çalışılır. Yüzme, yoga ve pilates gibi aktivitelerden de yararlanılır. Kas spazmı tanı ve tedavisi için nöroloji uzmanından randevu alınmalıdır.

Sırt Ağrısı İçin 6 Etkili Öneri

Sırt ağrısı, boyun ve bel bölgesini kapsayan ve tüm omurgayı etkileyen kasılmalardır. Kasılmalar şiddetli olursa kişinin günlük hayatını olumsuz etkiler. İşte sırt ağrısı için 6 etkili öneri…

Ağır Eşya Taşımayın

Vücudun kendi ağırlığını koruyan dengeyi ağır yükler bozar. Ağır eşyalar omurilik kaslarına zarar verir.

Saçlarınızı Kurutun

Islak saçlar sırt ve boyun ağrılarına neden olur. Bu nedenle ıslak saçı kurutmadan açık havaya çıkılmaması gerekir.

Doğru Hareketleri Öğrenin

Bir nesneyi kaldırmak için en yanlış hareket belden bükülerek eğilmektir. Doğru hareket ise dizleri büküp, ağırlığı üst bacaklara verme hareketidir.

Soğuk Havadan Korunun

Omurga sağlığı ve kas spazmı için soğuk havadan korunmak gerekir. Kaslarda tutulma, gerilme ve sonrasında ağrılara neden olur.

Dik Pozisyonda Oturun

Uzun süreli oturmak sırt ağrısı yapar. Bu durumda bel boşluğunu dolduracak yastık kullanılması önerilir.

Klimadan Sırtınızı Koruyun

Omurgayı klimanın arkasına almak kasılma ve tutulmalara neden olur. Uzun süre klimalı ortamda kalanlar için kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar verilerek tedavi edilmeye çalışılır.