Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriTitreme hastalığı (Tremor) nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?

Titreme hastalığı (Tremor) nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir?

Ciddi hastalıkların habercisi olabilen ve hayatı kabusa çeviren titreme hastalığı (Tremor) nedir, neden olur? Titreme hastalığı nasıl tedavi edilir? Titreme hastalığı ile ilgili merak edilenler haberimizde.

İçerikleri

Titreme hastalığı, vücudun bir ya da birkaç uzvunun kontrol edilemeyen hareketidir. Titreme hastalığı, belirli olmayan zamanlarda meydana gelebilir. Bu istek dışı oluşan hareketler, beynin kas hareketlerini kontrol eden bölümde oluşan bir problem olabilir. Titreme bazı durumlarda ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Kas spazmı ve kaslardaki seyrime, titreme aynı şeyler değildir. Kas spazmı, kasın istemsiz olarak kasılması, kas seğirmesi büyük bir kasın, küçük bir bölümünün kontrolsüz bir şekilde hareket etmesidir ve gözle görülebilir.

(Tremor) yani titreme hastalığı, parkinson, egzersiz sonrası yorgunluk, aşırı stres, multipl skleroz gibi bir çok hastalığı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Genel olarak ellerde, kollarda, ses tellerinde ve bacaklarda görülebilen bir hareket bozukluğudur. Titreme hastalığı kendiliğinden geçebileceği gibi her hangi bir hastalığın belirtisi de olabilir.

Titreme Hastalığı Neden Olur?

Tremor hastalığına neden olan bazı durumlar ; stres altında olmak, aşırı korku ve endişe yaşamak neden olur. Bu durumlardaki düzelme olursa titreme kendiliğinden geçer. Fakat aynı zamanda sinir sistemini ve kasları da etkileyen bozuklukların bir nedeni de olabilir. Bu gibi durumda mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

Titremeye Neden Olan Etkenler

  • Kas yorgunlukları
  • Aşırı stres
  • Yaşlılık
  • Aşırı çay ve kahve tüketimi
  • Düşük kan şekeri seviyesi

Titremeye Neden Olan Bazı Tıbbi Durumlar

Multipl Skleroz (MS): Merkezi sinir sisteminde etkisini gösteren, kişinin ataklar geçirmesine neden olan kronik sinir sistemi hastalığıdır.

Parkinson Hastalığı: Beyinde hücrelerin birbiriyle haberleşmelerini sağlayan bir maddeyi üreten hücrelerin bozulmalarıyla ortaya çıkan bir hastalıktır.

Hipertroidi: Troid bezinin aşırı çalışmasıyla oluşan ve kan dolaşımına fazla (TSH) troid hormonu salgılamasından oluşan bir hastalıktır.

İnme, travmatik beyin hasarları ve alkolizm

Titreme Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalığın tanısının konulması için fiziki muayene ile titremeden etkilenen bölge gözlemlenir. Doktor muayene sırasında oluşan titremenin şiddetini ölçebilmek için sizden bazı nesneleri tutmanızı ve yazı yazmanızı isteyebilir. Sinir sisteminizin durumu için nörolojik muayene yapabilir. Nörolojik muayene ile koordinasyon, tendon refleksleri, kas kuvveti, duruş ve dokunma hissi değerlendirilir. Muayane sırasında gerekli görülürse çizgi üzerinde yürümek, işaret parmağı ile burna dokunmak, gibi çeşitli egzersizler istenebilir. Titremenin asıl nedeninin teşhisi için daha ileri testlerin yapılması gerekebilir. Doktorunuz gerek görürse elektromiyografi ( EMG) ile istemsiz oluşan kas hareketini ve sinirleri uyaran kas hareketlerini ölçer.

Titremenin Düzelmesi İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Yaşanılan titremeniz azalması ya da tamamen geçmesi için kişinin de dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.

Stresten Uzak Durmak:

Stres ve anksiyete genel olarak titremeleri tetikler ve hatta daha kötü hale gelmesine neden olabilir. Kişinin günlük stresi tamamen ortadan yok edilemese de çeşitli rahatlama tekniklerinden yardım alınmalıdır. (masaj, yoga, meditasyon)

Kafein İçeren Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durmak:

Özellikle çay ve kahve aşırı tüketildiğinde titreme meydana gelmektedir. Kafein içeren ve içeriğinde uyarıcı maddeler bulunan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Titreme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç Tedavisi:

Tanısı konulmuş olan hastalığınız için doktorunuzun reçete ettiği ilaçlar. İlaçların düzgün ve zamanında kullanılması titreme hastalığının azaltacak ve tedavi edecektir.

Fizik Tedavisi:

Fizik tedavisi ile kaslar güçlendirilir ve kasların kontrol edilmesi sağlanır. Fizik tedavide kullanılan özel hareketler sayesinde kaslar çalıştırılır bu hareketler titremelerin giderilmesi için etkili olan hareketlerdir.

Botoks:

Botoks enjeksiyonları genel olarak yüz ve kafa bölgesinde oluşan titremeleri gidermek amacıyla kullanılan bir yöntemdir.

Beyin Stimülasyon Cerrahisi (Beyin Pili Ameliyatı):

Beynin bazı bölgelerinin elektrotlar ve pil sayesinde uyarılması, beynin üretmekte olduğu titremelerin baskılanmasıdır.

Titreme Hastalığı Gamma Knife Radyocerrahi İle Nasıl Tedavi Edilir?