El titremesi ciddi bir nörolojik hastalığın ilk belirtisi olabilir. Bilimsel adı Tremor olan hastalık istemsiz, ritmik, sallanan eklem hareketi olarak tanımlanır. Bu nedenle sadece ellerde değil kollar, baş, bacaklar ve ses tellerinde de görülebilmektedir. Bazen şiddetli stres altında veya artan tiroid hormonlarına bağlı olarak da yükselişe geçebilir. Ellerdeki titreme daha çok Parkinson hastalığı gibi daha ciddi nörolojik sorunlara işaret edebilir.
El Titremesi Nedir? Neden Olur?
El titremesi, neredeyse herkesin hayatının bir noktasında yaşadığı istemsiz ve düzenli bir kas hareketidir. Bu duruma esas olarak heyecan, öfke ve korku, stres, yorgunluk, yetersiz metabolizma, çay ve kahve içmek gibi ani duygusal değişiklikler neden olur.
Fizyolojik titreme denilen bu hastalık tamamen normaldir, herhangi bir sağlık sorununun belirtisi olarak tanımlanmaz ve her sağlıklı insanda görülebilir. Esansiyel titreme, başka bir el titremesi türüdür ve en yaygın hareket bozukluğudur. Genellikle bir tarafta başlayan titreme, bir süre sonra diğer tarafta görülecektir. Bu rahatsızlık ilk başta yalnızca duygusal değişikliklerle görülebilir ve giderek daha sık hale gelir.
1- Temel titreme: Bu durum genellikle ellerde başlar ve dünyada en yaygın hareket hastalığı olarak tanımlanan en yaygın titreme türü olarak gösterilir. Bazı durumlarda, bir el titremeye başlasa bile, diğer el yaklaşık üç yıl içinde titremeye başlayacaktır. Bir şeyleri sıkı bir şekilde yazmak ve tutmak gibi ince hareket gerektiren günlük yaşam durumlarında titreme daha belirgin hale gelecektir. Aslında ellerdeki titremeye ses veya dil titremesi eşlik ediyor gibi görünüyor. Hastalar titremenin genellikle uyku sırasında kaybolduğunu, ancak stres altında kötüleştiğini bildirirler.
2- Parkinson titremesi: Bu, genellikle tek elle başlayan, Penkinson hastalığının tipik bir semptomudur. 60-65 yaşından sonra görülme riski artar. Hastanın başparmağı ve işaret parmağı genellikle birlikte titrer. Bu titreme para saymaya benzer ve çoğunlukla dinlenme sırasında ortaya çıkar.
3- Serebellar (serebelluma bağlı) titreme: Bu tip tremorun ana faktörü, beyincikleri etkileyen kan damarları, tümörler, dejeneratif veya genetik hastalıklardır. Hasta, günlük yaşamda asansör veya elektrik düğmelerine basmak gibi istemli egzersizler yaparken titremenin belirginleştiğini anlatır.
4- Pozisyonel titreme: Bu tip titreme diğerlerine nazaran daha sıra dışı bir şekilde meydana gelir. Daha çok uzanırken ve dinlenirken görülür. Aslında ortada hiçbir şey yoktur. Sürekli aynı pozisyonda kalma gibi alışkanlıklar da bu tip titremelere neden olabilir. Çoğunlukla ellerde meydana gelir ama sadece bununla sınırlı olduğu söylenemez.
5-Fizyolojik titreme: Bu titreme, stres altında, korku, sıkıntı, hipoglisemi, hipertiroidizm, alkol yoksunluğu ve ateş gibi ciddi durumlarda ortaya çıkar. Bu esnada parmaklar yavaş şekilde ileri geri hareket eder. Titreşimimin etkisi diğer faktörlere nazaran daha hafif görülür.
El Titremesi Nasıl Geçer? Tedavisi
El titremesinin nedeni altta yatan hastalığa göre değişir. Örneğin, el titremesi beslenme ve ruh hali değişimlerinden kaynaklanıyorsa, el titremesi durum kontrol edildikten sonra duracaktır. Bazı hastalıkların neden olduğu el titremesi kalıcı veya geçici olabilir. Bu nedenle tedavi, el titremesinin nedeninin yeterli şekilde tespit edilmesiyle doğrudan ilgilidir.
Titreme süreci, şiddeti ve özellikleri nedene bağlı olduğundan, tedavide sorunun kaynağının belirlenmesi önemlidir. Herhangi bir ilacın yan etkilerinden kaynaklanan titreme, doz ayarlanarak veya kullanım durdurularak düzeltilebilir. Tedavi tanıdan sonra kolaylıkla belirlenebilir.
En yaygın esansiyel titremeyi tedavi etmek için çeşitli ilaç sınıfları kullanılır. Öte yandan, titreme stresten kaynaklanıyorsa, hastayı psikolojik destek ve stres yönetimi konusunda bilgilendirmek önemlidir. Metabolik bozuklukların neden olduğu titreme durumlarında sorunun ortadan kaldırılması titremenin giderilmesini sağlar. Seçilmiş ciddi vakalarda cerrahi yöntemler kullanılabilir.