18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaYaşamÇocuk yardımı nedir, nereye başvuru yapılır, kimler alabilir?

Çocuk yardımı nedir, nereye başvuru yapılır, kimler alabilir?

Bu yazımızda çocuk yardımını nedir, çocuk yardımını kimler alabilir, çocuk yardımı için nereye başvuru yapılır, şartlı ödeme tutarları ne kadardır? sorularını yanıtladık.

İçerikleri

Çocuk yardımı gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin vatandaşlarına verdiği sosyal yardımların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Verilen yardımlar pek çok kesime hitap etmektedir. Örneğin; kadınlar, engelliler, bakıma muhtaç kişiler ve bunların yanı sıra çocuklara verilen eğitim yardımı olabilir. Şartlı eğitim ve Şartlı sağlık yardım programları kapsamında verilen yardımlar olarak da bilinmektedir. Bu program ile yoksul, yardıma muhtaç kimselerin eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi amaçlanmıştır. Çocuk yardımının diğer yardımlardan ayıran bir özelliği vardır, o da şartlılık ilkesine dayanmasıdır. Ekonomik anlamda durumu kötü olan ve bu yardımı almak isteyen kişiler Çocuk yardımı nedir?  sorusunu çokça sormaktadır.

Çocuk Yardımını Kimler Alabilir?

Ekonomik sıkıntılar yüzünden alması gereken temel eğitimi alamayan, sigorta kapsamında sağlık hizmeti alamayan aileler 3294 sayılı kanun kapsamında şartlı eğitim ve sağlık yardımı alma hakkına sahiptirler. Bu yardım, hanede bulunan örgün eğitime başlayan çocuğun eğitiminin başlangıcından, lise eğitimi son bulana kadar devam etmektedir. Yardım, çocukla birlikte çocuğun annesi, babası ve hanede yaşayan çocuğun bakımıyla sorumlu kişilere ödenmektedir. Böylece Çocuk yardımı nedir? sorusu da cevap bulmaktadır.

Çocuk Yardımı İçin Nereye Başvuru Yapılmalıdır?

Çocuk yardımı başvurusu yapacak kişiler ikamet ettiği yere bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı ile başvurularını yapabilirler. Başvuru sonuçları başvuruyu yaptıktan sonra en geç 1 ay içerisinde açıklanmaktadır. Başvuru sonucunu ya da başvuru durumunu öğrenmek için ikamet adresinize bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat etmeniz gerekmektedir. 144 numaralı sosyal yardım hattını arayarak da konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Çocuk yardımı ödemeleri her ay yapılmaz. İki ayda bir 2 aylık olarak ödenmektedir. Yani ocak, mart, mayıs, temmuz, eylül ve kasım aylarında iki aylık olarak çocuk yardımı almanız mümkündür. Yardımı alan kişilerin PTT hesaplarına yardımı alacakları aylarda yatmaktadır. Yardım ödemeleri, ödeme yapılacak ayların 24. ve 28. günlerinde yapılmaktadır. Bu günlerde ise yardımı alacak kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının son rakamına göre yardımlar yatırılmaktadır. T.C. kimlik numaralarının son rakamı 0 olan kişiler ayın 24’ünde, 2 olan kişiler ayın 25’inde, 4 olan kişiler ayın 26’sında, 6 olanlar ayın 27’sinde, 8 olanlar ise ayın 28’inde yardım ödemelerini almaktadırlar.

Çocuk Yardımı Şartlı Ödeme Tutarları Ne Kadardır?

İlkokul eğitimi gören kız çocukları aylık 40 Türk Lirası, ilkokul eğitimi gören erkek çocukları ise aylık 35 Türk Lirası şartlı çocuk yardımı almaktadırlar. Lise eğitimi gören çocuklarda ise bu miktarlar değişkenlik göstermektedir. Liseye giden erkek çocuklar aylık 50 Türk Lirası, kız çocuklar ise 60 Türk Lirası çocuk yardımı almaları mümkündür. Alınan çocuk yardımları alan kişinin Sosyal Güvence altına girmesi, eğitime devam etmemesi ve artık yardıma ihtiyacı kalmaması durumunda kesilebilir. Ancak eğitim görmesi gereken, herhangi bir güvencesi olmayan kişilerin çocukları için bu yardımı alması mümkündür. Eğitim bir bireyin en temel haklarından biridir.

Ülkemizde de ekonomik imkansızlıklar nedeniyle eğitim hakkına sahip olamayan pek çok çocuk vardır. Belirli şartları sağlayan bu gibi aileler çocukları için çocuk yardımı alabilirler. Konu hakkında bilgi sahibi olmak için de yardıma muhtaç kişilerin ikamet ettiği yere en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat etmeleri yeterli olmaktadır. Başvuru için gerekli bilgiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından sağlanıp başvuru yapılması sağlanacaktır. Başvuru sonucunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yardım verilmesini uygun görmesi halinde aileler çocuk yardımı alabileceklerdir. Yardımın kesilmesi durumları dışında ise çocuk lise eğitimini bitirene kadar bu yardımı alması mümkündür.