20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkDeliksiz uyku için altın değerinde 10 öneri

Deliksiz uyku için altın değerinde 10 öneri

Deliksiz uyku uyuyamıyorum diyenler için altın değerinde deliksiz uyku önerileri derledik. Detaylar için haberimize buyurun..

İçerikleri

Birçok insan gece uykusuna dalarken ya da uyku boyunca rahat bir uyku çekmekte zorlanırlar. Uyku insan sağlığı için oldukça önemlidir. Aynı zamanda insanı dinlendirdiği için birçok kişi deliksiz olarak tabir edilen rahat bir uyku uyumak ister. Rahat uyku uyumak için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Küçük detaylar bile uykunuzun bölünmesine ya da uykuya zor dalmanıza neden olur. Bu durumların yaşanmaması ve daha rahat bir uyku için birçok yöntem vardır. İşte deliksiz uyku uyuyamıyorum diyenler için altın değerinde deliksiz uyku önerileri;

Deliksiz Uyku İçin Öneriler

Siz de deliksiz uyku uyuyamıyorum diyenlerdenseniz deliksiz uyku için altın önerilere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Geç saatlerde tükettiklerinize dikkat edin;

Geç saatlerde tükettiğiniz birçok gıda, gece uykunuza doğrudan etki etmektedir. Özellikle kafein içeren gıdalar uyumadan önce tüketilmemelidir. Uyku saatinizden 6 saat öncesine kadar kafeinli gıdalar tüketmemeniz gerekir. Kafein tüketiminde uykuya dalmak güç olabilmektedir. Bu durumda sizin uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. Aynı zamanda aç bir şekilde uykuya dalmanız zor olabilir. Açlık hissini daima hissedeceğiniz için rahat uyku uyuyamayabilirsiniz. Bunun için akşam yemeğinizi doyurucu olarak yapmalısınız.

Uyku düzeninizi oluşturun;

Uyku sağlığınız ve beden sağlığınız için uyku düzeni oldukça önemlidir. Rahat bir uyku uyumak için kendi uyku düzeninizi oluşturmalısınız. Rahat bir uyku için en etkili yöntem, uyku düzenidir. Uyku düzeninizi belirlemeli ve her gün aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmalısınız. Uyku düzeniniz varsa uyku saatinizde uykunuz gelecek ve rahatça uykuya dalacaksınız. Aynı şekilde sabahta erken uyanacaksınız. Bu durumda sizin daha dinç ve enerjik olmanızı sağlayacak.

Yatağınızda sizi rahatsız eden bir şey olmasın;

Yatağınız sizin için değerli olsun! Yatağınızın rahatlığı, uykunuzun rahatlığı ile doğrudan ilişkilidir. Bu sebepten dolayı yatağınızda sizi rahatsız eden durumları ortadan kaldırın. Yastığınızda ya da yattığınız yatağınızda sizi rahatsız eden bir şeyler olabilir. Bunları ortadan kaldırarak daha rahat uyuyabilirsiniz. Aynı zamanda çarşafınızın, yastığınızın ve yatağınızın düzenli olmasına özen gösterin.

Uykunuza engel olan durumları ortadan kaldırın;

Rahat bir uyku için odanızın durumu çok önemlidir. Birçok insan hafif gürültüden ya da küçük bir ışık yansımasından dahi rahatsız olur ve rahat bir uyku uyuyamaz. Odanızda bu durumların olamadığından emin olun. Oluşabilecek küçük bir ses sizin gece uykunuzun bölünmesine neden olabilir. Aynı zamanda ışık gibi odayı aydınlatan cisimlerde bu durumun oluşmasına neden olabilir. Odanızın tamamen karanlık ve ses almadığından emin olun.

Yatakta cep telefonunuzla oynamayın;

Birçok insan, cep telefonuyla yatağa girmeyi adeta alışkanlık haline getirmiş durumda. Fakat deliksiz bir uyku için bu durum oldukça yanlış. Gece yatağınıza telefonunuzla girmemelisiniz. Telefonunuzdan yayılan ışıktan dolayı uykuya dalmakta zorluk çekeceksiniz. Gece kullandığınız cep telefonu odanın karanlık olmasından dolayı daha çok ışık saçar ve gözlerinizi yorar. Aynı zamanda yatağa girdiğinizde uykunuz varsa bile telefonla oynayarak bu uykunuzun kaçmasına neden olursunuz. Bunun için yatağa girmeden önce telefondaki işlerinizi bitirin ve yatağa girince direkt uyumaya çalışın.

Uyku öncesi gevşemenizi sağlayın;

Uykuya daha rahat dalmak ve daha derin uyku çekmek için uyumadan önce gevşemenizi sağlayabilirsiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. Kitap okuyarak, duş alarak, germe egzersizleri yaparak ya da dinlendirici meditasyon yapabilirsiniz. Bunlardan birini yaptığınızda vücudunuz ve zihniniz gevşeyecek ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Özellikle uyku öncesi ılık bir duş almak oldukça etkili olacaktır. Uykuya daha rahat dalacağınız gibi daha rahat bir uyku çekmenizi de sağlayacaktır.

Gündüz uyumayın;

Birçok insan gündüz uykusu geldiğinde birkaç saat kestiriyor. Bu durum gece uykunuzu doğrudan etkilemektedir. Sadece bunu değil, uyku düzeninizi de etkilemektedir. Bunun için gece uykusundan başka uyku uyumamalısınız. Gündüz uykunuz geldiğinde uyuduğunuz takdirde gece uyku saatinizde uykunuz gelmeyecektir. Bu durum hem uyku düzeninizin bozulmasına hem de rahat uyku uyuyamamanıza neden olacaktır.

Alkol tüketmeyin;

Alkol, uykunun daha rahat olmasına yardımcı olması için birçok kez tüketildiği söyleniyor. Bu durum oldukça yanlıştır. Alkol, uykunuzu ve sağlığınızı ciddi anlamda etkilemektedir. Özellikle uyumadan önce tüketilen alkol, uykuya dalmanıza engel olur. Erkenden uyumanızı sağlasa da gece ara ara uyanmanıza neden olacaktır. Aynı zamanda sabah erken kalkacaksınız. Uyanmanız gereken saatten daha erken uyanacağınız gibi halsiz ve bitkin bir şekilde uyanacaksınız.

Şeker tüketmemeye özen gösterin;

Gün içerisinde alınan şeker miktarı, uykuya dalmanızı doğrudan etkilemektedir. Özellikle uyku öncesinde alınan şekerler, uykuya dalmanızı zorlaştıracaktır. Aynı zamanda gece uyanmanıza ve uykunuzun kesilmesine neden olabiliyor. Bunun için şeker tüketimine dikkat etmelisiniz. Şekerli gıdaları uyumadan önce tüketmemelisiniz. Özellikle uyku saatinizden 2 saat öncesine kadar şekerli gıdalar tüketmemelisiniz.

Zihninizi boşaltın;

Birçok insan yatağa girdiği anda birçok farklı düşünceye kapılır. Yarınki planlarını, o gün yaptıklarını ya da farklı birçok durumu düşünür. Sürekli bunları düşünmek uykunuzun kaçmasına neden olacaktır. Bunun için bu durumları aklınızdan atmanız gerekmektedir. Bunun için sayı sayma tekniğini kullanabilirsiniz. 100 sayısını 3’er 3’er geriye doğru sayın.

Deliksiz uyku için altın değerinde 10 öneri