Söz konusu çalışma Amerikan Kardiyoloji Koleji Tıp Derneği’nin bilimsel oturumunda da sunuldu. Araştırmada, gece saatlerinde 6-7 saat uyuyan kişilerin, uyku süreleri daha az ya da daha fazla olanlarla karşılaştırıldığı zaman kalp krizi ya da felç geçirme risklerinin çok daha düşük seviyelerde olduğu belirlendi.
Üç Kategoride İncelendi
Çalışmaları ABD’de gerçekleştirilen Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi’nde araştırmacılar tarafından 2005-2010 yılları arasında araştırmaya katılan 14 bin 79 orta yaştaki bireylerin bilgileri analiz edilirken, katılımcılar gece uyku süreleri dikkate alınarak üç kategoriye ayrıldı.
Daha sonra araştırmacılar tarafından çalışmaya katılan orta yaştaki katılımcıların damar tıkanıklığına yönelik kalp hastalıkları riskleri incelendi. Araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışma sona erdiğinde uyku süresiyle kalp sağlığı arasında doğrudan ve çok ciddi bir bağlantı olduğu tespit edildi.
Uyku Süresinin Az Veya Çok Olması Ölüm Riskini Artırıyor
Kalp hastalıklarını tetikleyen faktörler incelendiği zaman uykunun genellikle dikkate alınmadığını kaydeden araştırma ekibinin lideri ve Henry Ford Hastanesi doktorlarından Kartik Gupta, ‘Ekibimiz tarafından gerçekleştirilen araştırmanın neticesinde günlük uykusu süresinin 6 saatten daha az ya da 7 saatten daha fazla olduğu katılımcıların, kalp hastalıklarına bağlı olarak ölüm riskinin daha fazla olduğu belirlendi. Ayrıca kalp hastalıklarına bağlı ölüm riskinin düşmesinde sadece uyunan uykunun süresi değil, uykunun kalitesi ve derinliği de çok etkili olmaktadır.” dedi.
Kalp hastalıklarını doğrudan etkileyen ve değiştirilmesi mümkün olmayan yaş ve genetik faktörler gibi durumlar ile ilgili karşılaştırma yapıldığı zaman beslenme tarzı ve bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılması gibi uyku düzeninin de kişilerin kontrol edebileceği bir durum olduğuna araştırmacılar tarafından özellikle vurgu yapıldı.