19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerCovid-19 aşılarının etkinliği 3. doz hatırlatma aşısıyla kalıcı olacak

Covid-19 aşılarının etkinliği 3. doz hatırlatma aşısıyla kalıcı olacak

İçerikleri

Şu an uygulanmakta olan Covid-19 aşılarının virüse karşı bağışıklık kazanılmasında ve doz miktarına dair önemli açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, “Covid-19 virüsü salgınıyla mücadele edebilmek için uygulanmakta olan toplumsal aşı etkinliğinde 2. doz uygulandıktan belli bir süre sonra uygulanacak olan 3 doz hatırlatma aşısının yanı sıra her sene uygulamada olan aşılardan herhangi birinin tek doz olarak uygulanmasıyla birlikte aşı kalıcı hale gelecektir.” dedi.

Dünyada 5 Aşı Uygulanıyor

Dünyada geliştirilen BioNTech, Moderna, SinoVac, AstraZeneca ve Sputnik V Covid-19 virüsü aşılarının dünyanın çeşitli ülkeleri tarafından kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Balık, “Ülkemiz yurt dışından aşı tedarik edebilmek için girişimlerde bulunduğu gibi yerli aşı geliştirmek için çalışmalara da ağırlık verdi. Ülkemiz SinoVac ve BioNTech aşılarının tedariki için gerekli anlaşmaları yaptıktan sonra vatandaşlarımız iki aşıdan birini yaptırmak için sağlık kuruluşlarından randevu almaya başladı. Ayrıca Sputnik V aşısının ülkemizde üretilmesi için Rusya ile gerekli anlaşmaların imzalanmasının ardından aşının ülkemize gelmesiyle birlikte vatandaşlar üçüncü bir aşı seçeneğine kavuşmuş olacak.” ifadelerine yer verdi.

Her Aşı İki Doz Şeklinde Uygulanıyor

Dünyada uygulamada olan bütün aşıların belirli aralıklar içerisinde iki doz olarak uygulandığını kaydeden Prof. Dr. Balık, “SinoVac aşısında ilk dozun uygulanmasının ardından ikinci doz 28 gün sonra uygulanmaktadır. BioNTech aşısında yaşanan son gelişmeden sonra ikinci doz ilk doz uygulandıktan 4-8 hafta sonra uygulanacak. Sputnik V aşısında ise ikinci doz ilk dozun uygulanmasının ardından 28 gün sonra yapılmaktadır.” diye konuştu.

Hatırlatma Dozlarının Salgın Sonlanana Kadar Yapılması Gerekiyor

Şu an uygulamada olan mevcut aşıların etkisinin kalıcı olabilmesi için iki doz uygulandıktan ve belli bir süre geçtikten sonra hatırlatma dozunun yapılması gerektiğinin bilimsel çalışmalar ile ortaya konduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Balık, “Salgın süreci sonlanana kadar her kişi için hatırlatma dozlarının yapılması gerekiyor. Şu ana kadar yaptığımız gözlemlerden elde ettiğimiz sonuçlara göre inaktif aşılarda 6 ayda bir, diğer aşılar için ise 8 ay ile 1,5 yıl aralığında tek doz hatırlatma aşısının yapılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Aşıların Etkisi 6 Aydan Sonra Azalmaya Başlıyor

Hatırlatma aşılarına dair önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Balık, “Bazı aşılar ilk aşamada tek, iki veya üç doz şeklinde uygulanmaktadır. Mesela Hepatit B aşısı peş peşe üç doz uygulanırken, Hepatit A aşısı peş peşe iki doz olarak uygulanmaktadır. Covid-19 virüsü çok hızlı yayıldığı için faz-3 çalışmalarının sonucu beklenmeden ön raporlar doğrultusunda acil durum onayı verilerek aşılama faaliyetlerine başlandı. Aşıların kaç doz uygulanacağına ise faz çalışmalarının ardından karar verildi. Bu tür aşılarda insanlara uygulanan doz miktarı, uygulanan aşının bağışıklık sisteminde etki oluşturması ve kalıcı sonuçlar vermesi için gerekli olan sayıdır.

İlk başta uygulanan aşılar bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini zamanla yitirdiğinden dolayı bunun önlenebilmesi için tek doz olarak hatırlatma dozları uygulanmaktadır. Covid-19 virüsü salgını sona ermedikçe de aşıların bağışıklık sistemi üzerindeki etkinliği 6 ayın ardından giderek azalacağından insanların virüsten korunabilmesi için tek doz hatırlatma aşısının yapılması gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Hatırlatma Dozlarında Kesin Tarih Sonbaharda Açıklanır

Hatırlatma aşısının hangi aralıklarla vurulması gerektiğinin aşıdan aşıya değişkenlik gösterdiğine değinen Prof. Dr. Balık, “Şu andaki öngörülere göre kalıcı etkili bağışıklık süresi BioNTech aşısında daha uzun olacak. Hatırlatma dozlarının hangi aralıklarla yapılacağı aşıdan aşıya farklılık gösterebilir. Bu sürenin kesin olarak belirlenmesi için faz-3 çalışmalarında son raporların çıkması ve kullanımdaki aşıların etkinlik sürelerinin takip edilmesi gerekmektedir. Bu sürenin 8 ay ile 2 yıl aralığında olması öngörülse de faz-3 çalışmalarının kesin sonucunun beklenmesi gerekiyor. Biz de ekim ayı itibariyle başlamış olduğumuz faz-3 çalışmalarındaki gönüllülerimizi bu açıdan takip etmekteyiz. Aşıların ne kadar süreyle koruyucu olduğu faz-3 çalışmalarının son bulmasıyla kesinleşeceğinden dolayı hatırlatma aşısı ile ilgili kesin tarih sonbaharda verilmiş olur.” dedi.