19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkUyku meditasyonu nasıl yapılır ve ne işe yarar?

Uyku meditasyonu nasıl yapılır ve ne işe yarar?

Psikolojik problemler, migren, dikkat dağınıklığı, kilo kaybı gibi nedenler uykusuzluğa neden olur. Bu içeriğimizde uyku problemine odaklanan uyku meditasyonu hakkında yaptığımız araştırmaları derledik. İşte ayrıntılar

İçerikleri

Uyku meditasyonu, yeterli uykuyu alamayan ve uykuya dalma sorunu yaşayanlar için yapılan rahatlatıcı nefes egzersizleridir. Sinir, kronik ağrılar, yüksek kaygı, solunum yolu rahatsızlıkları ve stres uyumaya engel olur. Bu tarz problem yaşayan kişiler için uyku meditasyonu nasıl yapılır sorusunu işin uzmanlarına sorduk. İşte cevabı…

Uyku Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Uyku meditasyonu her yerde yapılan basit bir uygulamadır. Birkaç dakika ayıran ve bol pratik yapan herkes kolaylıkla uyku meditasyonu yapabilir.

  • Ortamın sessiz olduğuna dikkat edilerek yatağa doğru uzanılır.
  • Nefes alış verişi için gözler kapatılır. Derin nefes al ve derin nefes ver komutlarına uyulur.
  • Bunları yaparken en önemli nokta zihnin tamamen boş olmasıdır. Asla bir şey düşünülmemesi gerekir.
  • Meditasyon uygulamaları için başlangıç seviyesi 5 dakika daha sonraları ise 20 dakikaya çıkarılmalıdır.

Uyku meditasyonu yapılacak oda önceden havalandırılır ve uygulama esnasında loş ışık olmasına dikkat edilir. Uygulama tamamlanınca zihinde olumlu duygulara yer verilmelidir.

Uyku Meditasyonu Ne İşe Yarar?

Doğal yöntemlerle ilaç kullanmadan uyku kalitesini artırmayı amaçlayan nefes egzersizleri, uyku meditasyonu ne işe yarar sorusunun birinci cevabı olabilir diyebiliriz. Masraf gerektirmeyen ve zararı olmayan bir yöntemdir. Her yaş grubunda başarılı sonuçlar verir. Uyku kalitesi dışında kan basıncını düzenler. Düzensiz kalp ritimlerini doğru nefes egzersizleri ile kontrol altına alır.

Uyku hormonu olan serotonin ve melatonini artırır. Yani beynin uykuyu kontrol etmesine yardımcı olur. Yüksek kaygı bozukluğu, depresyon ve sinirsel hastalıkların tedavisine katkı sağlar. Kişiyi sakinleştirir, huzurlu ve mutlu yapar. Uyku meditasyonu kişinin zihninde oluşabilecek olumsuz düşüncelerin barınmasına izin vermez. Rahat ve dingin bir uyku sağlar.