Görme kaybı genellikle yaşla birlikte gelen bir sağlık problemidir. Her ne kadar herkes için aynı şekilde olmasa da, nüfusun yüksek bir yüzdesi yaşlılıkla gelen bir takım zorluklarla karşılaşmaktadır.
Asıl sorun bazılarının ilk belirtileri göz ardı edip sadece durumun ciddi boyutlara ulaşmasıyla, hatta geri getirilemez evreye gelmesiyle önemsemeye başlamasıdır. Bu nedenle doktorlar ve uzmanlar, özellikle söz konusu beslenme ise yaşam alışkanlıklarınızı iyileştirmenizi önerirler.
Gözlerinizin sağlıklı çalışabilmesi ve bozulmaması için yağ asitlerine, vitaminlere ve antioksidanlara ihtiyacı vardır. Bu nedenle beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeli ve doğrudan gözlerinize yarayan yiyecekleri tercih etmelisiniz. Örneğin her gün sarımsak yemek, maküler dejenerasyonu önleyebilir ve hatta tersine çevirebilir. Bunu, içerdiği göz zarını koruyucu özelliği olan yüksek sülfür bileşikleri ve önemli minerallere borçluyuz.
800’den fazla insanın test edildiği bir çalışmada, deneklerin bazıları yaşla ilgili maküler dejenerasyona sahipti. Aşırı yağ tüketiminin tehlikeyi arttırdığını gösterdi. İnsanlar 2 gruba ayrıldı. Gruplardan birine sarımsak ve diğer gruba da plasebo verildi. Aslında sarımsak tüketen insanların görme problemlerinden kurtulduğu teyit edildi.
Ayrıca, çerezler, cips ve kızartma gibi gıdaları tüketirseniz, maküler dejenerasyon riski daha yüksek olur. Bilim adamları, yağlardan ve gıdalardan zengin, linoleik asitte yüksek olan balıkların görmede yaşanılan problemleri azaltabileceğini ve görme düzeyini geliştirebileceğini keşfetti.
Maküler Dejenerasyon Nedir?
Maküler dejenerasyon, gözün merkezi ve net görme yetisinin yavaş yavaş bozulmasıyla ince ayrıntıları seçmeyi ve okumayı zorlaştıran bir hastalıktır. 60 yaş üstü bireylerde daha sık olmasına rağmen gençlerde de bu duruma rastlandığı görülmüştür.
Retina üzerinde küçük bir alan olan makula çöker veya hasar görürse bu durum meydana gelir. Genellikle doğal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak görülür ancak kötü alışkanlıkların sürdürülmesi veya başka hastalıkların ortaya çıkması ilerlemesini hızlandırabilir.
Bu rahatsızlığa sahip hastalar görme bulanıklığı, koyulaşmış bölgelerin oluşumu veya merkezi görme bozuklukları ve zaman zaman kalıcı görme kaybı yaşarlar.
Maküler Dejenerasyon ve Görme Kaybı Yaşayanlar İçin Sarımsak Neden Faydalıdır?
Sarımsak içerdiği yüksek besin değerlerine ve diğer bir çok faydalı özelliklere sahip olmasıyla göz sağlığını korumada en çok tercih edilen besinlerden biri olarak popülerlik kazanmıştır.
Sarımsakta bulunan selenyum ve vitaminlerin yanı sıra sülfür, içerdiği bileşikler sayesinde maküler dejenerasyon semptomlarını azaltmasıyla bilinmektedir. Güçlü antioksidan ve anti-enflamatuvar etkisi, göz hücrelerini korur ve serbest radikallerin sebep olduğu yıkımı önler.
Buna ek olarak, gözde hasar ve görme kaybıyla ilişkilendirilen yüksek kan basıncı ve kolesterol değerlerini kontrol altında tutmak için ideal besin kaynağı olarak gösterilir.
Görme Duyunuzu Geliştirmek İçin Sarımsak ve Yağlı Balık
1- Sarımsağın Göz İçin Faydaları
Sarımsak sayısız sağlık avantajı sunan doğal bir şifa deposudur. Kan trombositlerinin işlevini etkiler ve doğal antikoagülan olarak işlev görür. Sarımsak, görme kaybını önlemek ve aynı zamanında tedavi etmek için sürekli tüketilmesi gereken harika bir besindir.
Kan Basıncını Düşürür
Sarımsak kan basıncını olumlu etkiliyor. Tam kas kasılması için gerekli anjiyotensin II hareketini geliştiren allicin adlı aktif bir bileşik içerir.
Kan basıncı ve görüşünüzle olan ilişkisi
Yüksek kan basıncına sahip olan hastaların görme kaybı/bozukluklarına yakalanma olasılığı buna sahip olmayanlardan daha fazladır. Bunun nedeni, kan akışında oluşan kısıtlamalardır, bu da retinanın fonksiyonunu olumsuz yönde etkilemektedir.
Gözünüzün bu kısmı düzgün çalışmak için oksijene ihtiyaç duyar, bu nedenle kısıtlanmış kan akışı göz sağlığınızı tehlikeye atmaktadır. Sarımsak kan akışını düzenler ve sistolik kan basıncınızı stabil seviyelere düşürür.
Kötü Kolesterolü Azaltır
Sarımsak ayrıca kolesterol düzeylerini kontrol etme yeteneğine sahiptir ve kardiyovasküler sağlık için büyük önem taşır. Bir antioksidandır ve trigliserid miktarını ve kolestrolü düşürebilir . Dahası, arterlerde plak oluşumunu önleyebilir, inme ve kalp krizi riskini azaltabilir. Birçok sağlık problemine karşı size yardımcı olabilir, yan etkisi yoktur. Vücut sağlığınızı ve görme yetinizi kurtarmak için sık sık sarımsak tüketmelisiniz.
Kolesterol ve göz sağlığı
Kan dolaşımınızda bulunan fazla kolesterol yalnızca kardiyovasküler hastalıklara yol açmakla kalmaz, aynı zamanda retinanızın arkasında yağ birikimine sebep olur. Bu yağ birikmeleri görme yetinizi azaltabilir ve hatta uzun vadede görme kaybına yol açabilir.
Sarımsak yüksek kolesterolü önleyen ve kötü kolesterolün sentezini engelleyen sülfür ve güçlü antioksidanlar içerir.
2- Yağlı Balığın Göz İçin Faydaları
Sarımsak dışında, balık da görme sağlığı için mükemmeldir. Sağlıklı yağlar ve dokosaheksaenoik asit içerir. Bu bileşenler kan damarları için çok önemlidirler ve maküler dejenerasyon riskini azaltabilirler. Daha fazla ekmek, makarna ve pirinç tüketen insanların maküler dejenerasyon ve diyabet riski arttığı keşfedilmiştir. Ayrıca, işlenmiş gıdalarda kaçınarak yağlı balıktaki gibi sağlıklı yağlar tüketirseniz, bu sorunları önleyebilirsiniz.
Daha fazla sarımsak tüketip diyetinize eklediğinizden emin olun. Yağlı balık da deneyin, bu beslenme tarzı size sadece görme yeteneğiniz için değil aynı zamanda genel sağlık için de birçok fayda sağlayacaktır.
Gözünüze iyi gelmesi için sarımsağı nasıl hazırlamalısınız?
İhtiyacınız olan tek şey sarımsak ezmekte kullanılan bir mutfak aleti. Sarımsak ezici olarak adlandırılan bu alet bir diş sarımsağı ezerek yoğun bir püre haline getirmek için kullanılır. Bir bütün diş sarımsağı küçük deliklerden oluşan bir bölmeden geçirmek için koluna uygulanan bastırma kuvvetini kullanmak üzere tasarlamıştır.
Elbette, eğer bu aletten evinizde yoksa, kesme tahtası, harç ve havan da kullanabilirsiniz.
Kullanım şekilleri
Günlük sarımsak tüketiminden tam anlamıyla yararlanabilmek için bir ya da iki diş sarımsak önerilir. Sarımsağı her zaman çiğ olarak tüketmelisiniz çünkü piştiğinde faydalı özelliklerinin %90’ını kaybeder. Ayrıca limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırarak da deneyebilirsiniz. Siz beslenmenize ne kadar sarımsak ekliyorsunuz? Artık görmenize olan faydasını öğrendiğinize göre bahaneler uydurmayı bırakıp düzenli olarak kullanmaya başlamalısınız.