15 Ekim 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukAteşli havale geçiren bebeğe, çocuğa ne yapılır?

Ateşli havale geçiren bebeğe, çocuğa ne yapılır?

Ateşli nöbet olarak da bilinen ateşli havale 3 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Ateşli havale geçiren çocuğa bebeğe ne yapılır? Ateşli havale nedenleri, belirtileri ve komplikasyonlarının ne olduğunu öğrenmek için okumaya devam edin!

İçerikleri

Çocuklar çok hassastır ve hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı savunmasızdır. Özellikle bebekler, bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmediği ve yetişkinlere göre nispeten daha zayıf oldukları için çok çabuk enfeksiyon kapabilirler.

Çocuklara özgü olan ve 3 ay ile 3 yaş arasındaki birçok çocuğun yakalandığı bazı hastalıklar vardır. Bu hastalıklardan biri de ateşli havaledir. Çocuğun veya bebeğin ateşinin çok yükseldiği bu durum çocuğu rahatsız eden ve sinirlendiren sonuçların görüldüğü bir durumdur. Ateşli havale, genelde 12-18 aylıkken görülür.

Ateşli Havale Nasıl Oluşur?

Ateşli havale, çocukların geçirdiği bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabilir. Ancak, çoğu durumda ateşli nöbet vücut ısısının yükselmesinden kaynaklanır. Düşük dereceli ateş bile ateşli havalenin nedeni olabilir. Bunun dışında en yaygın nedenler enfeksiyon ve aşılama sonrasıdır.

Çocuklar viral enfeksiyonlara ve bakterilere karşı savunmasızdır. Ateşli havaleler genellikle bir viral enfeksiyonlar tarafından tetiklenir. Yüksek ateşle birlikte görülen influenza virüsü, çoğu çocukta viral enfeksiyon nedeniyle ateşli havale geçirmeye neden olur.

Çocukluk döneminde yapılan bazı aşılardan sonra da ateşli havaleler görülebilir. Difteri, tetanoz, boğmaca, kızamık ve kabakulak aşısı ateşli havaleye neden olan bazı aşı türleridir. Ancak, bu durumun nedeni aşı değil, aşı sonrası ortaya çıkan ateştir.

Ateşli Havale Geçiren Bebek-Çocuk Nasıl Anlaşılır?

Ateşli Havalenin Belirtileri Nelerdir?

Ateşli havalede çok fazla belirti görülmez. Ayrıca, çocukta farklı bir enfeksiyon varsa ateşli havaleyi tespit etmek daha da zorlaşır. En yaygın ateşli havale belirtileri şunlardır:

  • 38 derecenin üzerinde ateş,
  • Bilinç kaybı,
  • Kolların ve bacakların hızlı bir şekilde sallanması veya sarsılması,
  • Kusma,
  • Çocuğun boynunda şişlik,
  • Nefes alıp vermekte zorlanma,
  • Aşırı uyku hali.

Ateşli Havalenin Çeşitleri Nelerdir?

Ateşli havaleler 2 kategoriye ayrılır.

1- Basit Ateşli Havale: Bu havale çocuklarda çok fazla görülür ve 10-15 dakika kadar sürer. Çoğu zaman ölümcül olmayan bu durum kısa sürede geçer. Belirli bir vücut bölgesine özgü olmadıkları için basit ateşli havaleler düzenli olarak ortaya çıkmaz.

2- Karmaşık Ateşli Nöbetler: Bu havale türü 15 dakikadan fazla sürer ve çocuğun sağlığı açısından bazı riskler oluşturur. Karmaşık ateşli havaleler, düzenli aralıklarla ortaya çıkabilir. Çocuklarda sinirlilik şeklinde kendisini belli eden bu havale türü oldukça sık görülür.

Ateşli Havale Geçiren Bebeğe, Çocuğa Ne Yapılır?

Çocuğunuz ateşli havale (nöbet) geçiriyorsa, sakin olun ve:

  1. Çocuğunuzu yavaşça yere koyun.
  2. Yakındaki nesneleri kaldırın.
  3. Çocuğunuzu boğulmasını önlemek için yan yatırın.
  4. Baş ve boyun çevresindeki giysileri gevşetin.
  5. Yüzdeki mavimsi renk de dahil olmak üzere solunum sorunlarının belirtilerine dikkat edin.
  6. Nöbetin ne kadar sürdüğünü takip etmeye çalışın.

Nöbet 5 dakikadan fazla sürerse veya çocuğunuz maviye dönerse, daha ciddi bir nöbet türü olabilir – hemen 112’yi arayın.

Bu gerektiğini bilmek de önemlidir değil ateşli nöbeti sırasında yapın:

  • Çocuğunuzu tutmaya veya kısıtlamaya çalışmayın.
  • Çocuğunuzun ağzına hiçbir şey koymayın.
  • Çocuğunuza ateş düşürücü ilaç vermeye çalışmayın.
  • Çocuğunuzu serinletmek için soğuk veya ılık suya sokmaya çalışmayın.

Nöbet bittiğinde, ateşin nedenini bulmak için randevu için doktorunuzu arayın. Doktor çocuğunuzu muayene edecek ve nöbeti tarif etmenizi isteyecektir. Çoğu durumda, başka bir tedaviye gerek yoktur. Çocuğunuz 1 yaşın altındaysa ve kusma veya ishal gibi başka semptomlar varsa doktor testler isteyebilir.

Doktor, asetaminofen veya ibuprofen olan ateş için standart tedaviyi önerebilir. Bu ilaçları günün her saatinde vermek önerilmez ve ateşli nöbetleri engellemez. Çocuğunuzun 5 dakikadan uzun süren bir veya ikiden fazla ateşli nöbeti varsa, doktor evde vermek üzere bir nöbet önleyici ilaç yazabilir.

Ateşli Havale İçin Acil Yardım Ne Zaman Alınmalı?

Çocuğunuza aşağıdaki durumlarda acil tıbbi yardım isteyin:

  • 5 dakikadan uzun süren ateşli bir nöbet geçiriyorsa
  • Nöbet tüm vücut yerine vücudun sadece bazı kısımlarını içeriyorsa
  • Çocuğunuz nefes almakta zorlanıyor veya yüzü maviye dönüyorsa
  • Normal yanıt vermiyorsa
  • 24 saat içinde başka bir nöbet geçirdiyse
  • Nöbeti durdurmak için nöbet önleyici bir ilaç verdiyseniz çocuğunuz için acil yardım alın.

Bazı aşıları yaptırmayan ve ateşli nöbet geçiren bir çocuğun menenjit için daha yüksek riski olabilir. Çocuğunuzda aşağıdaki gibi menenjit belirtileri varsa hemen tıbbi yardım alın:

  • Sert bir boyun,
  • Çok kusma,
  • Bebeklerde, kafada şişkin bir yumuşak nokta,

Ateşli nöbetler görmek korkutucu olabilir. Ancak bunlar oldukça yaygındır ve genellikle ciddi bir hastalık belirtisi değildir. Sorularınız veya endişeleriniz varsa, doktorunuzla konuşun.

Ateşli Havale Geçiren Çocuğa İlk Müdahale

Ateşli Havale İçin Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Çocuk ateşli havale geçirdiğinde hemen doktora götürülmelidir. Doktor çocuğu muayene eder ve nedenini teşhis etmeye çalışır. Özellikle, havale 5 dakikadan fazla sürerse, bir çocuk doktoruna danışmak gerekir.

Ateşli Havale Kalıcı Hasar Bırakır Mı?

Ateşli havale çocuklarda bebeklerde kalıcı hasar bırakır mı çokça merak edilmektedir. Çocuklarda görülen ateşli havale nedenlerinin çoğu uzun süreli etkiler göstermez. Basit ateşli havale beyni veya vücudun herhangi bir bölümünü açıkça etkilemez. Fakat, karmaşık ateşli havale beyni ve beynin bilişsel işleyişini olumsuz etkileyebilir. Ateşli havale komplikasyonları arasında zihinsel engellilik, öğrenme güçlüğü ve diğer bazı zihinsel bozukluklar yer alabilir.

Ateşli havalenin en sık görülen komplikasyonu tekrarlayan ateşli havaledir. Bu havale türünde havale geçirme sıklığı arttıkça çocuk üzerindeki risk de artar. Aşağıdaki durumlarda tekrarlayan ateşli havale riski daha yüksektir:

  • Çocuğun geçirdiği havalenin düşük dereceli ateş nedeniyle olması
  • Ateşli havalenin bir hastalık belirtisi olması ve yakın aile üyelerinden birinin bu hastalığı daha önce geçirmiş olması
  • Çocuğun ateşli nöbeti ilk geçirdiği zaman 18 aylıktan küçük olması

Özetlemek gerekirse ateşli havale, önceden var olan bir hastalık ya da ateş nedeniyle oluşur. Bunun en yaygın nedeni, çocuklar arasında havale geçirmeye neden olan yüksek ateştir. Ayrıca ateşli havale basit ateşli havale ve karmaşık ateşli havale olmak üzere iki şekilde ortaya çıkabilir. Tekrarlayan ateşli nöbet ise çocuğun veya bebeğin sağlığı için zararlıdır. Enfeksiyon veya aşı sonrası ateş nedeniyle ateşli havale görülebilir. Çocuk veya bebekte ateşli havale belirtileri görür görmez hemen bir çocuk doktoruna götürmek gerekir.

 Ateşli Havale Geçiren Bebek Videosu