11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuk romatizması neden olur, belirtileri neler? Tedavisi

Çocuk romatizması neden olur, belirtileri neler? Tedavisi

İçerikleri

Toplumda görülme sıklığı düşük olan hastalıklara “nadir görülen hastalık” adı verilmiştir. Dünya genelinde yaklaşık olarak 4 veya 5 bin civarında nadir görülen hastalık olduğu bilinmektedir. Türkiye’de ise bu sayını 4-5 milyon olduğu farz ediliyor. Bu hastalıkların çoğu çocukluk çağında kendini gösteriyor. Ayrıca çocukluk çağında görülen bu hastalıklar farklı bulgularda gösteriyor.

Birçok uzman, çocuklarda kontrol altına alınamayan ateş, yürümede güçlük yaşama ve eklem hasarı gibi belirtilerin tüm organları etkilediğini belirterek, romatizmaya bağlı çocuk hastalıklarının kronik olarak daha çok “nadir görülen hastalıklar” şeklinde karşımıza çıktığını bildiriyorlar. Nadir hastalıkların birçoğunun çocuk romatizması ile ilgili olan hastalılar olduğunu uzman kişiler vurguluyor. Aynı zamanda romatizmaya bağlı olarak kendini gösteren bazı kronik rahatsızlıklar da vardır. Fakat bu rahatsızlıklar daha nadir olarak görülür. Bu tür hastalıklara ‘romatolojik hastalıklar’ adı da verilir. Bu tür nadir görülen hastalıkların belirtilerini ve tanımlandırma sürecini belirlemek oldukça zordur. Bu nedenle ailelerin şüphelendikleri anda doktora başvurmaları önemlidir.

Çocuk Romatizmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Nefes darlığı yaşama
  • Nörolojik şikayetler
  • Hareketlerde kısıtlılık yaşama
  • Böbrek işlevlerinde zayıflama
  • Güçsüzlük hissi
  • Uzun süren yüksek ateş
  • Cilt altında bezelerin oluşması
  • Gözlerde iltihap oluşumu
  • Görme yetisinin bozulması
  • Güneşe karşı hassasiyet yaşama
  • Ellerde ağrı veya şişme görülmesi
  • Akciğer ve kalpte tutulma
  • Gözlerde ani gelişen kızarma
  • Boyun ağrıları

Çocuk Romatizması Neden Olur?

Romatizmal hastalıklar, kemik, kas ve eklemleri etkileyen hasarlanmaya denir. Sebebi tam olarak anlaşılamamıştır. Fakat genel görüş romatizmanın genetik olarak ilerleyen bir hastalık olduğu yönündedir. Romatizma iki çeşitli olarak görülür. İltihaplı romatizma ve iltihapsız. İltihaplı romatizmanın neden olduğu tam bilinmiyor. Fakat iltihapsız olan romatizmanın genetik geçişli olduğunda karar kılınmıştır. Aynı zamanda iltihapsız romatizmaya eklem yıpranmaları, travmalar, spor yaralanması ve fazla kilonun neden olduğu da söylenmektedir.

Çocuk Romatizmasının Tedavisi Nasıldır?

Çocuk romatizmal hastalıklarının tanısı tam anlamıyla konduktan sonra kişilere özel tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır. İlaçlar genel olarak içsel olarak uygulanır. Çünkü ilacın vücuda etki edebilmesi amaçlanır. Bu noktada amaç, hastalığın ilerlemesini durdurmak, belirtilerin şiddetini azaltmak veya tam olarak ortadan kaldırmaktır. Kortizol, modifiye edici ilaçlar ve iltihap önleyici yöntemler uygulanır. Bu tedavilere ek olarak da eklemlere lokal olarak uygulanan tedavi de tercih edilir. Burada doktor hangi tedaviyi uygun görürse o tedavi uygulanır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, karar verilen tedavi yöntemine düzenli olarak ve aksatmadan devam edilmesidir.

Aileler romatizmaya bağlı olarak gelişen hastalıkların genelde yaşlılığa bağlı olarak gelişen hastalıklar olduğu zannediyor. Fakat bu sanı yanlıştır. Çünkü romatizmal rahatsızlıklar çocuklarda da küçümsenmeyecek oranda görülebiliyor. Hatta bu romatizmal hastalıkların çocuklarda daha ağır olarak seyrettiği gözlenmiştir. Eklemler çocuklarda daha ciddi olarak etkileniyor ve buna bağlı olarak sakatlık ve benzeri durumlar görülebiliyor. Bu noktada ailelerin bu belirtilerin farkına varmaları ve vakit kaybetmeden bir hekime başvurmaları önemlidir.

Ülkemizde bu romatizmal hastalıklara bağlı olarak gelişen romatolojik rahatsızlıklar için kurulan merkezler vardır. Çocuklarında belirtiler gören ebeveynlerin bu merkezlere başvurmaları ve erken tanı ve tedavi başlatmaları oldukça önemlidir.