13 Ekim 2024 Pazar
Ana SayfaDiyetSattvik beslenme faydaları neler? Diyet listesi

Sattvik beslenme faydaları neler? Diyet listesi

Sattvik beslenme ile dengede ve daha sakin bir yaşam hedefleniyor. Bunun için sağlıklı ve doyurucu besinler tercih ediliyor. Vejeteryan bir diyet şekli olan sattvik beslenmede taze ürünler öncelikli. Peki sattvik beslenme nasıl yapılır? Sattvik beslenmenin faydaları neler? Sattvik beslenme örnek listesi nasıldır? Sattvik beslenme ile ilgili detaylar haberimizde.

İçerikleri

Sattvik beslenme sadece bir diyet şekli değil aynı zamanda belirli bir yaşam tarzının parçası. Özellikle yoga severler tarafından takip edilen bir beslenme türü. Bir felsefesi olan sattvik beslenme dingin, uyumlu bir yaşam oluşturma yolunda besinleri de bu amaca hizmet edecek şekilde seçmek olarak özetlenebilir. Sattvik beslenme nasıl uygulanmalı, sattvik beslenmede hangi yiyeceklerin tercih edilmeli gibitemel bilgilerini sizler için derledik.

Sattvik Beslenme Nedir?

Sattvik beslenme insanın doğasını ve düşüncelerini yediklerinin belirlediği vurgular. Bu nedenle sattvik yiyecekler tercih edilir. Sattvik kelime anlamıyla ‘saf’ demektir. Sattvik yiyecekler doğal ve dengeli olduğu düşünülür ve bu yiyeceklerle beslenildiğinde sakinlik, mutluluk ve zihinsel berraklık getirileceği inanılır.

Üç tür besin çeşidi vardır. İlki sattva’yı (uyum) arttıran besinler, Bir diğeri rajasik (uyarıcı) besinler ve son olarak tamasik (tembellik veren) besinlerdir. Sattva türünden olan besinler en çok tercih edilmesi gereken besin grubudur. Rajasik besinleri tüketirken ölçülü olmaya dikkat edilmelidir. Tamasik besinler ise tüketilmemeye çalışmalıdır.

Sattvik besinler şunlardır:

  • Tahıllar ve tohumlar
  • Kuruyemişler
  • Baklagiller
  • Meyveler
  • Sebzeler

Rajasik besinler; fazla baharatlı yiyecekler, kahve, çikolata gibi besinlerdir. Tamasik besinler ise; işlenmiş gıdalar, hayvansal besinler, soğan, sarımsak, konserve, yoğurt ve sirke gibi besinlerdir.

Sattvik Beslenme Nasıl Yapılır?
Sattvik Beslenme Nasıl Yapılır?

Sattvik Beslenme Nasıl Yapılır?

Sattvik diyet nasıl yapılır bilmek için sattvik diyetin kurallarını bilmek gerekir.

Sattvik diyette ilk kural erken yemektir. Gün içinde en son katı yiyecek öğle saatlerinde yenmelidir. Bitki çayları bu öğünden sonra tüketilmeye devam edilebilir.

Diğer önemli bir nokta ise sattvik beslenmede hayvansal ürünler tüketilmez. Sattvik beslenmede insanın vücuduna aldığı besinle birlikte dönüştüğü düşünülüyor. Bu sebeple hayvansal gıdalar tüketildiğinde hayvanın bilincini, duygularını vücudumuza almamak için hayvansal hiçbir ürün tüketilmiyor. Rajasik besinlerin tüketimini de sınırlandırmak gerekiyor. Bunlar kahve, şeker gibi besinler.

Sattvik beslenmede sadece ne yediğiniz önemli değil, yemeği pişirirken şükran gibi güzel duygulara sahip olmanız da bu beslenme tarzında dikkat edilmesi gerekenler arasında.

Taze ve mevsimine göre besinler seçilen sattvik beslenmede aşırı yemek yenmemesi öneriliyor. Yemek yenen ortam mutlu ve huzurlu bir ortam olmalı. Yemekler yavaşça ve iyice çiğnenerek yenmeli aksi takdirde yemekler rajasik etki gösterebilir. Benzer türden yiyeceklerde bir öğünde fazla tüketmeyin.

Sattvik Beslenme Faydaları Neler?

Sattvik beslenme faydaları neler merak edilmektedir. Bu faydaları şöyle sıralamak mümkündür:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu beslenme ile besleyici besinler tercih edildiği için düzenli olarak uygulanırsa daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine kavuşmanızı sağlar.
  • Kilo vermek konusunda işlevsel bir beslenmedir. Genel olarak tercih edilen besinler düşük kaloriye, yüksek protein, vitamin ve minerale sahiptir. Böylece oluşan kalori açığı sayesinde kilo verebilirsiniz.
  • Sattvik besinler vücuda esneklik kazandırır. Sağlıklı beslenmenizi sağladığı için vücuda enerji, mutluluk ve huzur getirir.
  • Sindirim sistemini güçlendirir. Taze sebzelerin pişirilmeden yenmesi sattvik beslenmede geniş bir yer kaplar ve bu sayede sebzelerdeki tüm vitamin ve mineraller vücuda alınır. Lifli besinler de sindirimi destekler ve kolaylaştırır.
  • Vücudunuzu toksinlerin vücudunuzdan uzaklaştırılmasını sağlar.

Sattvik Diyet Kilo Vermek İçin İyi Mi?

Sattvik diyet kilo vermek için iyi ve sağlıklı bir yoldur. Sattvik diyette tüketilen besinlerin lif oranı oldukça yüksektir. Bu durum metabolizmasının hızını arttırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Sattvik besinlerin kalorisi de oldukça düşüktür. Böylece kalori açığı oluşur ve sattvik beslenme ile kilo verilebilir.

Sattvik beslenmede porsiyon kontrolü de önemlidir. Herkesin kendi eli boyunda yemesi sattvik beslenmenin bir parçasıdır ve yenilen besin ele sığmıyorsa bu gerektiğinden fazla yemek yendiği anlamına gelir.

Sattvik Beslenme Kahvaltı Menüsü Nasıldır?
Sattvik Beslenme Kahvaltı Menüsü Nasıldır?

Sattvik Beslenme Kahvaltı Menüsü Nasıldır?

Sattvik beslenmede kahvaltı menüsünü hazırlarken saatvik besinleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Sattvik kahvaltılarda meyve bulunabilir. Yulaf ezmesi, pirinç, kinoa, karabuğday gibi tahılları pişirerek kahvaltınıza dahil edebilirsiniz. Protein ve sağlıklı yağ almak için örneğin fındık tüketebilirsiniz. Chia tohumu gibi tohumları hazırladığınız tabağa ilave edebilirsiniz.

Bahsettiğimiz besin gruplarından damak tadınıza göre çeşitli kombinasyonlarda sattvik beslenmeye uygun kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Örnek kahvaltı menüleri ise şöyledir:

  • Şeftali ve yulaf lapası
  • Badem sütü, çilek, keten tohumu ve şekersiz hindistan cevizi ile yapılan kinoa lapası

Sattvik Beslenmede Yumurta Var Mı?

Sattvik beslenmede yumurta var mı diye merak ediyorsanız bu sorunuzun cevabı hayır. Sattvik beslenme insanların tükettiği besinlerle birlikte dönüştüğünü felsefesine sahiptir. Bu nedenle hayvansal gıdaları tüketmezler çünkü bu hayvanın sahip olduğu duyguları vücudumuza almak demektir. Hayvansal ürünler bu yüzden sattvik beslenmeye dahil değildir.

Sattvik Beslenme Listesi

Sattvik beslenme listesi için örnek liste şudur:

Kahvaltı:

  • Yulaf lapası
  • Bir porsiyon meyve
  • Avuç içi kadar fındık

Öğle yemeği:

  • Lahana ile kinoa salatası
  • Tatlı patates

Akşam yemeği:

  • Haşlanmış nohut
  • Sebze tabağı

Bunlar da ilginizi çekebilir!