20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaDiyetKetojenik diyet nedir? Atkins diyeti ile keton diyeti farkı

Ketojenik diyet nedir? Atkins diyeti ile keton diyeti farkı

Ketoz diyeti olarak da bilinen ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? Atkins diyeti ile keton diyeti arasındaki farklar nelerdir? Detaylar haberimizde.

İçerikleri

Ketoz diyeti olarak da bilinen ketojenik diyet, kilo vermeye ve kas geliştirmeye çalışan insanlar için hızla en çok tercih edilen diyet haline geliyor. Ama altını çizmekte yarar var ki bu diyetler, kronik kalp ve şeker hastaları için tartışmalıdır. Bu diyeti kullanan kişiler, diğer popüler diyetlere göre yaklaşık iki kat daha fazla kilo kaybettiğini bildirmiştir. Bunun temel nedeni, diyetin vücudunuzu enerji için glikoz veya şeker yerine yağları kullanmaya zorlamasıdır. İşte ketojenik diyetin tüm esprisi budur. Bununla birlikte, vücudunuza ne tür besinler aldığınıza dikkat etmenizde yarar var.

Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Çalışır?

Pankreas aşırı insülin ürettiği için beyin glikoz kullanamadığında ketonlar ortaya çıkar. Fazla insülin, nörolojik ve kardiyovasküler sistemlere zarar verebilecek ketonlar oluşturur. Ağır vakalarda ketonlar beyne ve karaciğere giden kan damarlarını da tıkayabilir. Bu koşullar, böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Hafif ketoasidoz formları bile epileptik çocuklarda koma ve nöbet gibi sorunlar yaratabilir.

Pekiyi ketojenik diyet nedir ve ne yapar? Terapötik Diyetler ve hızlı kilo verme diyetleri gibi başkaca yüzlerce farklı diyet programları vardır. Atkins Diyetinden farklı olarak, Ketojenik diyette izin verilen gıdalar, yüksek besin değeri içerirler ve ağırlıklı olarak bitkilerden seçilirler.

Atkins Diyeti ile Keton Diyeti Farkı

Atkins Diyeti ile keton diyeti arasındaki temel fark, çalışma şeklidir. Atkins diyeti vücudu ketonlar üretmeye teşvik ederken, Ketojenik Diyet daha çok karaciğer tarafından üretilen ekzojen keton parçacıklarına odaklanır. Atkins Diyetinin daha iyi çalışmasının nedeni, vücudunuzu bu ekzojen keton cisimlerini serbest bırakmak için depolanmış yağları parçalamaya zorlamasıdır. Ancak Keton parçacıkları, kendi vücut yağınızdan gelmedikçe enerji için kullanılamaz. İki diyet arasındaki bir diğer temel fark, kişinin yemek yemeden geçirmesi gereken saat sayısıdır.

İnsanların Atkins Diyetinin bazı sağlık riskleri olabileceğini düşünmelerinin ana nedeni, idrardaki glikoz miktarını azaltarak kilo vermeye teşvik etmesidir. Ancak bu bir kanıdır ve doğru değildir. İdrardaki glikoz miktarı, karaciğer tarafından üretilen ketonların seviyesini etkilemiyor. Bu endişenin ana nedeni, şeker hastalarının sağlıklı insanlara göre hem glikoz hem de keton düzeylerinin daha düşük olmasıdır. Glikoz seviyesini yükseltmek için insülin kullanılması, üretilen keton miktarını azaltabilir, böylece Atkins diyetinin yan etkilerinden biri olan hipoglisemi riskini artırabilir.

Şeker hastalarının Atkins diyetinden kaynaklanan yan etki riskinin daha yüksek olmasının ana nedeni, vücutlarının glikozu verimli bir şekilde işleyememesidir. Ketonlar karaciğer tarafından üretildiğinden, şeker hastaları, kaldırabileceklerinden daha fazla karbonhidrat aldıklarında kan şekeri seviyesi tehlikeli derecede düşebilir. Ayrıca kanda ketonların bulunması böbrek hasarı riskini artırır. Bununla birlikte, çoğu şeker hastası, kan şekeri seviyelerini normale döndürmek için çok düşük karbonhidratlı diyete ihtiyaç duyar.

Atkins diyetinin bazı yan etkilerinin olmasının diğer nedenleri, diyetteki karbonhidrat miktarını azaltmaya odaklanması, yağ asitlerine -lesitin- geçişi teşvik etmesidir. Vücut tarafından kolesterol sentezi için lesitine ihtiyaç duyulur ve bu durum obezite ve kalp hastaları için bir risk faktörü olarak kabul edilir. Bazı araştırmacılar, diyette keton kullanımının insülin duyarlılığını artırabileceğine ve LDL kolesterolü azaltabileceğine inanmaktadır. Diğer araştırmalar, keton cisimlerinin glikozun parçalanmasını engellediğini göstermektedir. Ek olarak, keton cisimleri karaciğeri kansere neden olabilecek kronik inflamasyondan korumaya yardımcı olabilir. Ancak, bu alanda yapılacak daha çok araştırma var.

Atkins diyeti tartışmasız değildir. Eleştirmenler, karbonhidratların azaltılmasının genel kan şekerini azalttığını ve bunun da tip 2 diyabet geliştirme riskini artırabileceğini savunuyor. Ek olarak, ketojenik diyetler, kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini artıran çok fazla yağ gelişimine yol açar ki bu da önemli bir risktir. Bununla birlikte, birçok uzman, bu diyetleri benimsemenin tip 2 diyabet hastaları üzerinde faydalı bir etkisi olabileceği konusunda aynı fikirde olsalar da tüm diyet programları, mutlaka uzman doktora danışmadan, artıları ve eksileri incelenmeden uygulanmamalıdır.

Ketojenik Diyet ile Nasıl Kilo Verilir?