Günümüzde sağlıklı kalabilmek için birçok diyet türü alternatifi var. Paleo diyet bunlardan biri. Paleo diyet öze dönüşü hedefliyor ve doğada bulunan ne varsa o besinlerin tüketilmesini içeriyor. Paleo diyete dair detaylı bilgi yazımızın geri kalanında.
Paleo Diyeti Nedir?
Paleo diyet nedir anlayabilmek için paleo diyetinin temel önermesi bilinmelidir. Paleo diyetleri basit bir önermeye dayanır, eğer mağarada yaşayan bir insan bir ürünü yiyecek olarak tüketmediyse siz de tüketmemelisiniz. Buradaki amaç, yüksek oranda işlenmiş karbonhidratlar ve süt ürünleri gibi modern çağdaki gıdaları ortadan kaldırarak, Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi son yüzyıllarda ortaya çıkmış hastalıkları önleyebilmektir veya kontrol edebilmektedir ve muhtemelen kilo verebilirsiniz.
Mağara Adamı Diyeti veya Taş Devri diyeti olarak da adlandırılan bu diyet, temel olarak kalorileri kesmeden kilo vermeyi vaat eden yüksek proteinli, yüksek lifli bir beslenme planıdır.
Paleo Diyeti İle Kilo Verilir Mi?
Paleo diyeti, yüksek protein, düşük karbonhidrat ve inanılmaz derecede doyurucu olduğu için kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca yüksek oranda işlenmiş gıdaları ve ilave şekeri ortadan kaldırır.
Paleo Diyetinde Neler Yenir?
Paleo diyetinde neler yenir sorusunun cevabı için başka bir sorunun yanıtı gereklidir. ‘Mağarada yaşayan bir insan bu yiyeceği yer miydi?’ Cevabınız evetse söz konusu besin kendisine paleo diyetin içinde yer buluyor demektir.
Paleo diyeti, avcı-toplayıcı döneminde yenen ve üretmek için herhangi bir teknoloji gerektirmeyen yiyecekleri içerir. Buradaki fikir, işlenmiş gıdaları, ilave tuzu ve şekeri ortadan kaldırırken; hastalıkları önlemeye, iltihabı azaltmaya, kilo vermeye ve meyve, sebzeler, proteinler ve sağlıklı yağlar gibi tüm gıdalardan gelen enerjiyi artırmaya yardımcı olmaktır.
Paleo diyette yenebilecekler arasında şunlar buluyor:
- Sebzeler
- Meyveler
- Fındık ve kuru yemişler
- Tohumlar
- Yağsız et
- Balıklar
- Yumurtalar
- Otlar
- Baharatlar
- Meyve ve kuru yemişlerden elde edilen yağlar
Paleo Diyeti Yasaklar Neler?
Paleo diyeti uygulamayı düşünüyorsanız ne yenmesi gerektiğini bilmeniz gerektiği kadar paleo diyeti yasaklar neler de bilmeniz gerekir. Bu diyette işlenmiş hiçbir yiyecek yenmez. Hatta tahıllar ve baklagiller de çiftçilik ile elde edildiğinden ve avcı toplayıcı dönemde tüketilmediğinden yenebilecek yiyeceklerin dışındadır. Süt ürünleri de bir işlem geçirerek son halini aldığı için paleo diyetinde yasaktır.
Paleo diyetinde kaçınmanız gereken bazı yiyecekler şunlardır:
- Buğday, yulaf ve arpa dahil olmak üzere tahıllar
- Fasulye, mercimek, bezelye ve yer fıstığı gibi baklagiller
- Trans yağlar
- Rafine şekerler
- Yapay tatlandırıcılar
- Az yağlı ürünler veya diyet ürünleri
- Tuz
- Nişastalı yiyecekler (Ekmek, simit, tahıl, makarna, pirinç, mısır, yulaf ezmesi, kraker, pizza, patlamış mısır, granola, müsli, un ve patates)
- Alkol
- Ketçap, barbekü gibi soslar
Paleo Diyeti Zararları Neler?
Sağlıklı bilinen birçok besinin paleo diyette kendine yer bulamadığı biliniyor, bu da akıllara paleo diyet zararları neler sorusunu getiriyor. Paleo diyetin bazı patonsiyel zararlı bulunuyor.
- Tahılların paleo diyette yasak olması B vitamini, lif, demir, magnezyum alımını kısıtlıyor. Tahıllar aynı zamanda vücudumuzun kan şekerini kontrol etmesine, kolesterolü düşürmesine ve kronik hastalık riskleriyle savaşmasına yardımcı olur. Bu faydalardan mahrum kalmaya ve düşük karbonhidrat alımı ile bitkinlik ve halsizlik hissine paleo diyet yol açabilir.
- Süt ürünleri kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Kısıtlanmaları D vitamini ve kalsiyum eksikliğine neden olabilir.
- Paleo diyet yüksek oranda kırmızı et tüketimi içerir. Kırmızı eti fazla tüketmek bağırsak kanseri ihtimalini arttırabilir.
- Paleo diyet yiyecekleri iyi ve kötü olarak etiketler.Yiyecekleri “iyi” ve “kötü” olarak sınıflandırmak, bir diyetin “kuralları” bozulduğunda suçluluk, utanç ve düşük öz-değer duygularına yol açabilir.
Ayrıca avcı toplayıcı dönemindeki bir insan gibi beslenmek oldukça pahalıya mal olabilir. Satılan yasaklı etlerin çoğu evcilleştirilmiş kaynaklardan geliyor ve ürünlerimizin çoğu ekiliyor. Otla beslenmiş et, vahşi yakalanmış balıklar ve organik meyve ve sebzeler ortalama hane halkının bütçesini aşabilir.
Paleo Diyeti ile Kaç Kilo Verilir?
Paleo diyet ile yüksek kalorili birçok işlenmiş yiyecek listesinden çıkar. Böylece kalori açığı oluşur ve kilo vermeye yardımcı olur. Üç hafta süren paleo diyet ile 2.5 kilo verildiği ve bel çevresinden 1.5 cm azaldığı araştırma sonucunda bulunmuştur. Paleo diyet karın çevresi yağlarını azaltmada etkilidir.
Paleo Diyeti Tarifleri Neler?
Paleo diyeti tarifleri neler paleo diyet yapmaya karar verenler için merak konusu. Paleo diyete dahil olan besinleri kullanarak kendi tariflerinizi oluşturabilirsiniz. Örnek olması açısından paleo diyete uygun yemek tarifleri vereceğiz.
Dolmalık Biber Yumurta
- Halka halka dilimlenmiş dolmalık biber
- 6 yumurta
- Tuz
- Karabiber
- Yeşil soğan
- Maydanoz
Bir tavayı ocağa alın. Tavayı yağlayın ve dilimlenmiş dolmalık biberleri tavaya alın. Altta kalan yüzleri kızarınca dolamlık biber halkalarını çevirin. Her halkanın içine bir yumurta kırın. Tuz ve karabiberle tatlandırabilirsiniz. Yumurtalar 2-4 dakika piştikten sonra ocaktan alın. Üzerini yeşil soğan ve maydanoz ile süsleyebilirsiniz.
Tavuk Salatası
- 3 parça tavuk göğsü
- Yarım kuru soğan
- Mayonez
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- Karabiber
- Dereotu
- 2 kereviz sapı
Tavukları haşlayın, haşladıktan sonra lokma büyüklüğünde doğrayın. Kereviz, soğanı da doğradıktan sonra bir kapta hepsini birleştirin. Mayonez, limon suyu, tuz ve karabiberi bir kâsede harmanlanana kadar karıştırın. Sosu tavukların olduğu kaba döküp iyice karıştırın. Son olarak dereotu ile süsleyebilirsiniz.
Paleo Diyeti Kahvaltıda Neler Yenir?
Paleo diyette işlenmemiş besinler vardır, süt ürünleri ise tüketilmez. Bu, paleo kahvaltılarınızın tohumlar, kuruyemişler ve taze meyvelerle bir kahvaltı yapılacağı anmalına geliyor. Ayrıca et ve yumurta yiyebilirsiniz, böylece protein açısından da besleyici bir kahvaltı edebilirsiniz.
Paleo diyete uygun kahvaltılık domatesler hazırlayabilirsiniz. Bunun için malzemeler şöyledir:
- 3 büyük domates
- 1 yemek kaşığı zeytin yağı
- Tuz
- Karabiber
- 3 yumurta
- 1 yemek kaşığı ince doğranmış yeşil soğan
Domateslerin içini metal bir kaşık yardımıyla boşaltın. Üzerlerine zeytinyağı ve karabiber gezdirin. Fırında on dakika pişirin. Ardından her bir domatesin içine bir yumurta kırın. Tercihinize göre yumurtalar pişine kadar fırında bekletin. Piştikten sonra yeşil soğanları üzerine serpiştirin.
Paleo Diyeti Örnek Menüler
Paleo diyeti örnek menüler için üç günlük beslenme planı yazımın devamında mevcut. Verilen beslenme planlarını uygulayabilir ya da benzer beslenme planları kendiniz oluşturabilirsiniz.
1.gün
Kahvaltı : Hindistan cevizi yağında kızartılmış brokoli, badem ve haşlanmış yumurta
Öğle Yemeği : Ton balığı, haşlanmış yumurta, chia tohumu ve zeytinyağı ile karışık salata
Akşam yemeği : Fırında tavuk kanatları ve buharda pişmiş brokoli
2.gün
Kahvaltı: Pastırma, yumurta ve zeytinyağında kızartılmış domates
Öğle Yemeği: Zerdeçallı karışık sebze ve tavuk çorbası
Akşam Yemeği: Ispanak ve baharatlı kırmızı lahana ile ızgara kuzu pirzolası
3.gün
Kahvaltı: Taze soğan, domates ve mantarlı omlet
Öğle Yemeği: Haşlanmış tavuk, püre avokado, chia tohumu ve zeytinyağı ile karışık salata
Akşam Yemeği: Karışık sebzeli dana eti yahnisi
Paleo Diyeti Yapanların Yorumları
- Her Diyet Listesi Herkese Uygun Olur Mu?
- Bilim insanları tarafından onaylanmış kilo verdiren diyetler
- Sattvik beslenme faydaları neler? Diyet listesi
- Ketojenik diyet nedir? Atkins diyeti ile keton diyeti farkı
- Atkins diyeti ile 1 haftada 3 kilo zayıflamak mümkün mü?