27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaKadınGenital bölgede şişlik, egzama, yara ve uçuk neden olur?

Genital bölgede şişlik, egzama, yara ve uçuk neden olur?

Genital bölgede çeşitli nedenlere bağlı olarak şişlik, yara, çıban, çatlak ve egzama gibi çeşitli sorunlar görülmektedir. Kadınlar için son derece can sıkıcı olan bu durum çoğu zaman ağrı hissi de yaratmaktadır. Genital bölgedeki nohut büyüklüğündeki şişlikler hemen her kadının yaşadığı bir durumdur. Peki, bu şişlikler neden olur? Genital bölgedeki şişlikler ve diğer yaralar nasıl geçer?

İçerikleri

Genital bölgede yaşanan sorunlar ve nedenleri çeşitlidir. Kadınlarda sık sık rastlanan bu durum görsel açıdan rahatsızlık verdiği gibi ağrı hissiyle de can sıkıcı olabilmektedir. Vajina bölgesi çeşitli travmalara dayanıklı olsa da çeşitli durumlara bağlı olarak hassaslaşmaktadır. Genital bölgede görülen şişmelerin nedeni travmadan enfeksiyona kadar uzanmaktadır. Genital bölge şişliklerinin nedeni için doktora giderek muayene olmalısınız.

Genital Bölgede Nohut Büyüklüğünde Şişlik Neden Olur?

Son dönemlerde çok sık karşılaşılan genital bölgede nohut büyüklüğünde şişlik neden olur belirlendikten sonra gerekli tedavi yöntemi uygulanarak sorun giderilmektedir. Ancak öncelikle bu sorunun temel nedeni araştırılmalıdır. Genital bölgede görülen bu şişlikler çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşmaktadır. Tedavisi olan genital bölgedeki şişliklerin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Tahriş
  • Alerji
  • Yanlış tercih edilen kumaşlar
  • Deterjanlar
  • Kremler
  • Duş jeli
  • Sabun
  • Kayganlaştırıcı
  • Tuvalet kağıdı
  • Kondom kullanımı
  • Yağ bezeleri
  • Rahim sarkması
  • Mantar nedeniyle oluşan kaşıntı
  • Vajina sarkması
  • İdrar torbası sarkması
  • Mantar enfeksiyonu
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Herpes
  • Sert cinsel ilişki yaşamak
  • Hamilelik
  • Yabancı cisimler
  • Kistler
  • Rahim boyunda iltihaplanma

Genital bölgede görülen şişliklerin nedenini yukarıda sıraladık. Herkeste genital bölgedeki şişlik aynı nedene bağlı olarak görülmez. Nedenlerin farklılığına göre uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Peki, genital bölgede şişlik ne gibi belirtiler gösterir? İşte o belirtiler:

  • Vajinanın girişinde ceviz büyüklüğünde şişlik
  • Genital bölgede nohut büyüklüğünde şişlik
  • Vajinada nohut büyüklüğünde oluşan şişlik
  • Rahimde ele sertlik gelmesi

Yukarıda sıralanan belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Genital bölgede şişlik ilerleyen zamanlarda müdahale edilmediğinde daha da ilerleyerek ağrılı bir hale gelebilmektedir. Bu nedenle yukarıda sıralanan belirtileri yaşadığınız anda mutlaka bir doktora görünmeniz tavsiye edilmektedir.

Genital Bölgede Şişlik Nasıl Geçer?
Genital Bölgede Şişlik Nasıl Geçer?

Genital Bölgede Şişlik Nasıl Geçer?

Kadınlarda bulunan dış genital organlar, vücudun iç ortamı ve dünyayı birleştiren anatomik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle yaşanacak basit bir enfeksiyon ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle genital bölgede şişlik nasıl geçer öğrenilerek uygulanmalıdır. Bu sayede sorun daha fazla büyümeden müdahale edilmelidir. Dış genital bölgede görülen şişliklerin çeşitli nedenleri olabilmektedir.

Genital bölgede şişlik sorunu yaşayan kişilerin kozmetikçilerde satılan vajina temizleyicilerini asla kullanmamaları önerilmektedir. Kullanılan iç çamaşırlarının ise pamuklu, bol ve rahat olmasına dikkat edilmelidir. Vajina şişliklerini önlemek için kokulu tuvalet kağıtları yerine sade tuvalet kağıtları kullanılmalıdır. Bunların dışında genital bölge şişliği için uygulanabilecek yöntemler şunlardır:

Bol Su İçin: Günde 10-12 bardak su içilmesi önerilmektedir. Bu sayede vücuttaki iltihap daha kolay atılacak ve vajinadaki şişmenin inmesinde rol oynayacaktır.

Sarımsak Tüketin: Sarımsağın faydalarını artık bilmeyen yoktur. Antibakteriyel özelliğe sahip olan sarımsak genital bölgede şişlik için etkilidir. Günde iki üç diş sarımsağı çiğ olarak tüketin.

Papatya: Antibakteriyel ve antiseptik özelliğe sahip olan papatya, genital bölgedeki kızarıklık ve şişlik için tedavi amacıyla kullanılmaktadır. 1 tane sallama papatya çayını 1 barda kaynar suda demleyin ve çay poşetini buzluğa koyun. 5 dakika sonra çay poşetini alarak vajina içerisine yerleştirin. Günde iki defa bu işlemi uygulayabilirsiniz.

Genital Bölgeye Yoğurt Sürün: Zararlı bakterilerin ölmesini sağlayan yoğurt doğal bir antibiyotik olarak değerlendirilmektedir. Genital bölgeye yoğurt sürerek 1-2 saat kadar bekletin. Bu işlemi günde 2 kere uygulayabilirsiniz.

Beslenmeye Dikkat Edin: Antioksidan, lif ve B vitamini yönünden zengin besinler tüketmeye özen gösterin. Bu besinler vücutta bulunan toksinlerin atılmasını sağlamaktadır.

Genital Bölgede Yara Neden Olur?

Genital bölgede şişlikten sonra en sık karşılaşılan durum genital bölgede yara olmaktadır. Kadınlarda çok sık görülen genital bölgede yara neden olur ve nasıl tedavi edilir konusu önemlidir. Genital bölgede yaralar birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Önemli olan bu durumun erken fark edilmesi ve tedaviye erken başlanmasıdır. Genital bölgede bulunan yara ve şişlikler ağrı, kaşıntı ve tahrişe neden olmaktadır. Genital bölgede yara görülmesinin temel nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genital uçuk
  • Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar
  • Şankroid
  • Donovanozis
  • Frengi
  • Molluskum Kontagiosum
  • Genital Siğil

Yukarıda nedenleri sıralanan genital bölgede yara oluşumlarını önlemek için genital bölge temizliğine dikkat edilmelidir. Bu bölgenin enfeksiyon kapması durumunda yara oluşma riski çok yüksektir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için prezervatif kullanılmalıdır. Genital bölgede yara geçmediği zaman mutlaka bir doktora gitmeli ve gerekli ilaç tedavisini görmelisiniz.

Genital Bölgede Çıban Neden Olur?

Fronkül adı verilen genital bölgede çıban ilerdiği zaman patlama riski de olan ağrılı bir durumdur. Ağrılı apse de denilen bu durumda çıbanın etrafı kızarık olmaktadır. Bu çıbanlar deri altına yerleşerek 1-5 cm arasında büyümektedir. Kıl köklerinde iltihaplanma olarak başlayan genital bölge çıbanları apseleşmektedir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik şeklinde kendini belli eden çıban patladığında akıntı görülmektedir.

Genital bölgede çıban elbise sürtmesiyle cildin tahriş olmasına bağlı olarak görülebilir. Bunu önlemek için daha rahat, bol ve pamuklu elbiseler tercih edilmelidir. Bu çıbanlar kıl kökü yaralanması ve yanlış epilasyona bağlı olarak da görülebilmektedir. Tedavisi ise hafif lokal antibiyotik ile yapılmaktadır. Genital bölgede çıban sorunuyla karşılaştığınız zaman mutlaka doktora gitmelisiniz.

Genital Bölgede Çatlak Neden Olur?

Genital fissür adı verilen genital bölgede çatlak birçok kadında görülen bir rahatsızlıktır. Ancak kadınlar bu durumdan utandıkları için doktora gitmeye çekinmektedirler. Genital bölge çatlağında mutlaka bir doktora gidilmelidir. Çatlağın büyümesini önleyecek gerekli tedaviyi doktorunuz uygulayacaktır.

Genital bölgede çatlak oluşumunun temel nedeni, vajina çok fazla ıslanmadan cinsel ilişkiye girmektir. Bunun dışında maya mantarı enfeksiyonları da genital çatlaklara neden olabilmektedir. Genital çatlaklarda hasta idrara çıktığında acı ve ağrı hisseder. Bazı çatlaklar kendi kendine geçmektedir. Ancak bazı çatlaklar ilerleyerek kişiye daha çok acı vermektedir. Bu durumda doktorun uygulayacağı ilaç tedavisine harfiyen uyulmalıdır.

Genital Bölgede Egzama Neden Olur?
Genital Bölgede Egzama Neden Olur?

Genital Bölgede Egzama Neden Olur?

Kronik bir sağlık sorunu olan genital bölgede egzama, genital bölgeden gelmiş olan iltihaplı akıntı nedeniyle görülmektedir. Genital egzama durumunda hastanın vajina çevresinde şişlik ve kızarma görülür. Bu şişlikler ilerleyen zamanlarda su toplayarak kabuklanmaktadır. Bu durum kişide zonklama, şiddetli kaşıntı ve yanma sorunlarına neden olmaktadır.

Genital Bölgede Egzamaya Ne İyi Gelir?

Kadınların korkulu rüyası olan genital bölgede egzamaya ne iyi gelir anlatacağız. Nedeni tam olarak bilinemeyen genital bölgedeki egzama tedavisi kesin olarak yapılamamaktadır. Kesin tedavisi olmayan genital bölge egzaması için egzamanın semptomlarını hafifleten tedaviler uygulanmaktadır.

Genital bölge egzaması antibiyotik ve ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Bazı koruyucu ve nemlendirici kremler de bu soruna iyi gelmektedir. Ayrıca egzama söz konusu olduğu zaman artık kortizon kullanılabilmektedir. Kronik bir hastalık olan genital bölge egzaması için stresten uzak kalınmalıdır. Ayrıca genital bölge su ve sabunla yıkanmamalıdır. Beslenme konusunda da dikkat etmeleri söylenen hastalara baharatlı ve acı besinlerden uzak durmaları söylenmektedir.

Genital Bölgede Egzama Nasıl Geçer?

Kadınların temel sorunlarından biri olan genital bölgede egzama ciddi sıkıntılar yaşatmaktadır. Kronik bir hastalık olduğu için tekrarlama ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle kişilerin çok dikkat etmesi gerekmektedir. Genital bölgede egzama tedavisi olan bir hastalık değildir. Kesin tedavisi olmayan hastalıklar grubunda değerlendirilen bu durum için çeşitli antibiyotik ve ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca kortizon kullanımı da hastalığa sebep olan vajina akıntısını kesmektedir. Genital bölge egzaması için mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Genital Bölgede Uçuk Nasıl Geçer?

Genital bölgede uçuk kendini kaşıntı ve ağrı ile belli etmektedir. Yaşanan kaşıntı ve ağrının azalması için soğuk kompres önerilmektedir. İnce bir havlu içerisine buz sararak direkt uçuğun üzerine koyabilirsiniz. 10 dakika beklettikten sonra buzu kaldırabilirsiniz. Eğer 10 dakika dayanamazsanız, 2-3 dakikada bir buzu kaldırabilirsiniz. Bu işlemi 3-4 saatte bir uygulamalısınız.

Genital uçuk tedavisinde sarımsakta etkilidir. Sarımsağı ortadan kesin ve uçuk bölgesine sürün. 15 dakika kadar sarımsağı beklettikten sonra uçuğu ılık su ile yıkayın. Sarımsak ilk olarak yanma hissi verebilir. Ancak sonradan rahatlatacaktır. Bir diğer tedavi ise eski zamanlardan beri uygulanan karbonat tedavisidir. Vücuttaki yaraları kurutma ve iyileştirme özelliği bulunan karbonatı bir pamuğa dökün ve uçuk üzerine sürün. 1 saat bu şekilde bekleyin ve sonra ılık su ile yıkayın. Bu işlemi günde 2 defa yapabilirsiniz.

Genital Bölgede Apse Nasıl Geçer?

Mikroplara yoğun şekilde maruz kalan vajina bölgesinde zorlama nedeni ile oluşan çatlak apseye dönüşmektedir. Genelde cinsel yaşamı aktif olan kadınlarda görülen genital bölgede apse çeşitli büyüklükte olabilmektedir. Tedavide antibiyotik içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca apsenin cerrahi yöntemle boşaltılması ve temizlenmesi sağlanmaktadır.

Genital Bölgede Aft Nasıl Geçer?

Aft hastalığı genelde dudak ve ağız içerisinde görülmektedir. Ancak genital bölgede de aft yaraları oluşabilmektedir. Dış genital bölgede çıkan ve 3 hafta sonrasında geçmeyen aftlar için mutlaka bir doktora gidilmelidir. Genital aftları hızlı bir şekilde iyileştiren bir ilaç yoktur. Bu nedenle bitkisel tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Genital bölgede aft için kantaraon yağı, adaçayı, papatya ve karbonat kullanılabilir.

Genital Bölgede Batık Nasıl Geçer?
Genital Bölgede Batık Nasıl Geçer?

Genital Bölgede Batık Nasıl Geçer?

Genital bölgede batık nasıl geçer özellikle batık sorunu yaşayan kişiler için çok önemlidir. Genital bölgedeki batıklar yanlış epilasyon ve jilet kullanımı sonrasında meydana gelmektedir. Kişiye rahatsızlık veren bu durumu önlemek için banyo sırasında mutlaka kese yapılmalıdır. Bu sayede cilt ölü derilerden temizlenerek batıklara iyi gelir. Çok fazla batık olan kişilere banyo sonrasında ponza taşı kullanmaları önerilmektedir. Bu sayede batıkların çıkması sağlanmaktadır.

Genital Bölgede Batık İzleri, Lekeleri Nasıl Geçer?

Her kadının en büyük sorunu olan istenmeyen tüyler için çeşitli epilasyon yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler genital bölgede batık oluşumuna neden olmaktadır. Batıklar zamanla genital bölgede leke ve kararmaya neden olmaktadır. Batık izleri ve lekelerinden kurtulmak için genital bölgenin ölü derilerden temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için her banyo sonrasında kese yapılmasına önem verilmektedir. İlerleyen batıklar için lazer epilasyon yöntemi tavsiye edilmektedir. Bu sayede batıklar yerinden çıkarılarak cilt renginin açılması sağlanmaktadır. Batık izleri için bazı kremler de kullanılabilir.

Genital Bölgede Batık Kremi Önerileri Neler?

Genital bölgede görülen batıklar can sıkıcı durumların başında gelmektedir. Bu batıklar için çeşitli yöntemler önerilmektedir. Bu yöntemlerden biri de batık kremleridir. Eczanelerden satın alabileceğiniz bu kremler batıklara iyi gelirken yeni batık oluşumunu da engellemektedir. Batıklar için kullanabileceğiniz kremler oldukça fazladır. Ancak her cilt tipinde farklı etkiler yaratabileceği için batık kremlerini doktorunuzun önerisi ile almanız daha doğru olacaktır.

Genital Bölgede Tüy Azaltma Yöntemleri Neler?

Genital bölgedeki tüylerin azaltılması için genelde lazer tedavisi önerilmektedir. Lazer tedavisi ile kıl kökleri tahrip edilerek bir daha çıkması engellenmektedir. Bu yöntem etkili bir tüy azaltma yöntemidir. Ancak işlemin yapılacağı merkezin doğru seçilmesi çok önemlidir. Tüyleri azaltmada etkili bir diğer yöntem ise ağdadır. Jilet kullanımı sonrasında bir kıl kökünden 2-3 kıl birden çıkmaktadır. Ancak ağda sonrasında kıl kökleri yumuşayarak zamanla azalmaktadır.

Genital Bölgede Kıl Kökü İltihabı Nasıl Geçer?

Hafif derecede seyreden genital bölgede kıl kökü iltihabı sıcak kompres ile birkaç gün içerisinde geçmektedir. İlerleyen ve çok sayıdaki kıl kökü iltihabı için ise doktor tarafından önerilen antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Kıl kökü iltihabını önlemek için kilo verilmesi önerilmektedir. Çünkü aşırı kilo kıl kökü iltihabına neden olmaktadır.

Genital Bölgede İğne Batma Hissi Neden Olur?

Genital bölgedeki iğne batma ve uyuşukluk hissi genellikle omuriliğin altından çıkan periferik sinir köklerinden dallanan sinirlerin hasar görmesi, sıkışması veya iltihaplanmasının sonucudur. Bu sinir topluluğu, kauda ekina olarak bilinir. Kauda ekina ve sinir kökleri üreme sisteminin organları dahil alt vücudun başlıca organların hissi, hareket ve fonksiyon içerir alt gövdeye inervasyonunu sağlamada önemlidir.

Genital bölgede uyuşma ve iğne batmasına farklı sorunlar neden olabileceğinden, uygun tanı ve tedaviyi almak için sağlık uzmanınızdan randevu almanız önemlidir.

Genital Bölgede Çıkan Sivilce İçin Hangi Doktora Gidilir?

Genital bölgede görülen ve uzun süre geçmeyen sivilceler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına ya da Cilt Hastalıkları Uzmanına gidilmelidir.

Genital bölgede şişlik, egzama, yara ve uçuk neden olur?