23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınGenital varis neden olur, nasıl tedavi edilir?

Genital varis neden olur, nasıl tedavi edilir?

Pelvik veya uyluk bölgesinde ağrı ile kendini gösteren ganital varis neden olur, genital varis nasıl tedavi edilir? Genital varis ile ilgili tüm merak edilenler haberimizde.

İçerikleri

Genital varis, rahim ve yumurtalıktaki toplardamarların genişlemesi sonucunda görülen bir sağlık problemidir. Alt karında (pelvik) venöz yetmezlik, pelvik vasküler konjesyon ve kadın varikosel adlarıyla da bilinmekte olup, 6 ayı geçen kronik pelvik ağrıdan dolayı pelvik toplardamarlarında yetmezlikten kaynaklı pelvik varislerden oluşmaktadır. Genç, menopoz dönemine görmeyen ve çok fazla doğum yapan kadınlarda açıklanamayan pelvik ağrının nedeni genital varistir.

Genital varis, pelvik veya uyluk bölgesinde ağrı, gün içerisinde çok ayakta kalmak, ıkınmak ve cinsel ilişkinin ardından hissedilen ağrının daha da şiddetlenmesi ve bel ağrısıyla kendisini belli etmektedir.

Genital Varis Neden Olur?

Toplardamarların tıkanması, rahim ve yumurtalık bölgesinde yavaşlayan kan akımı, damarların zamanla genişlemesi ve toplardamarlarda bulunan kapaklarda yetmezlik genital varis oluşmasında temel etkenlerdir. Pelvik konjesyon sendromunun görülmesinde hamilelikte ön plana çıkan nedenler arasında yer almaktadır. Özellikle hamileliğin ardından pelvik varislere çok sık rastlanmaktadır.  

Genital Varisin Tanısı Nasıl Konulur?

Tedavi sürecinin tamamlanmasına rağmen yenileyen bacak varisleriyle birlikte görülebilecek pelvik konjesyon sendromunun nedenlerinin neler olabileceği kesinlikle araştırılmalıdır. Kronik pelvik ağrı değerlendirilirken öncelikle en sık görülen nedenler ekarte edilmektedir. Öncelikle ekarte edilmesi gereken bu nedenler ise şöyle sıralanabilir;

  • Cerrahi bir operasyondan kaynaklı yapışıklıkla
  • Pelvisin içerisinde patoloji olup olmadığı
  • Pelvik inflamatuvar rahatsızlık, endometriozis
  • Adenomiyozis
  • Rahim bölgesinde görülen rahatsızlıklar

Genetik varis tanısı konurken görüntüleme işlemlerinde manyetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi (BT) ve ultrasonografi kullanılmaktadır. Bu görüntüleme cihazlarından elde edilen verilerin yanıltıcı olma ihtimali çok düşüktür. Ayrıca diğer nedenler ekarte edilirken laparoskopi tekniğinden de faydalanılabilir.

Ultrasonografideki görüntülerde yumurtalık bölgesindeki toplardamar 6 mm’den daha genişse ve pelvik varisleri de 5 mm’den daha büyükse, bilgisayarlı tomografi veya MR görüntülerinde yumurtalık toplardamarları 8 mm’den daha genişse ve rahim etrafında da varisler görüntüleniyorsa genital varis tanısı konulmaktadır. Genital varis tanısında kesin tanı tekniği olan venografi, anjiografi cihazıyla yapılmaktadır. bu işlemde toplardamarın içine kateterle girildikten sonra kontrast madde salgılanarak toplardamarlar görüntülenmektedir. Venografik işlemde genişleyen yumurtalık toplardamarların geriye kaçışı, pelvik ve uyluk varisler ile ilgili veriler elde edilmektedir.

Genital Variste Tedavi Süreci Nasıldır?

Genel anesteziye gereksinim duyulmayan genital varis tedavisi anjiografi ünitesinde günübirlik olarak yapılmaktadır. Toplardamarlara kasıktaki, boyundaki ve koldaki toplardamarlardan girilmektedir. Yumurtalık toplardamarlarının tek veya çift taraflı koil embolizasyonu yumurtalık toplardamar kaçağının yani reflüsünün tedavisinde bu tedavi yöntemine çok sık başvurulmaktadır. Bu tedavinin uygulanması esnasında hekim tarafından alınan karar venografide yalnızca kaçağın olduğu toplardamarın kapatılması veya aynı seansta her iki yumurtalıktaki toplardamarın sadece birinde kaçak olsa dahi her iki toplardamarın beraber kapatılması yönünde olabilmektedir. Bu tedavinin uygulanmasından sonra hastaların şikayetlerinde yüzde 70 ila yüzde aralığında azalma olmaktadır. Koil embolizasyonundan evvel son senelerde sık kullanılan bir diğer teknikte pelvik varisler içerisinde sklerozan ilaçların enjeksiyon işlemidir. Sol böbrekteki toplardamara veya iliak toplardamarına baskı yapan sendromlarda baskının ortadan kaldırılması için hastaya stent takılabilmektedir.

Genital Varisin Komplikasyonları Nelerdir?

Girişimsel radyolojinin kullandığı endovasküler tekniği, diğer bir ifadeyle embolizasyonun risklerine çok ender rastlanmaktadır. Yumurtalığa veya pelvik toplardamarına bırakılan koillerin akımla kaçarak akciğerlerdeki damarlara gitmesine çok sık rastlanmaz. Bu tür duruma hastaların yüzde 3-4’ünde rastlanmaktadır. Embolizasyonun ardından görülebilen ağrı, bulantı ve kusma çok kısa süreli olmaktadır.

Genital Bölge Varisleri Nasıl Tedavi Edilir?