Kalp damar sistemimizde dolaşan kanın içinde, sindirilmiş besinler ve oksijen taşınmaktadır. Hücrelere oksijen ve gerekli besinler girerek, hücreler için gereken enerji sağlanmış olur. Kirli kanı çeken ve tıpkı bir su pompası gibi çalışan kalbimiz, sürekli olarak bu sıvıyı pompalar. Düzenli çalışması sürdüğü taktirde biz de sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam ederiz. Ancak bazı durumlar var ki sağlığımızı ciddi şekilde olumsuz etkilemektedir. Kalp–damar hastalıklarına yol açan;
- Sağlıksız beslenme
- Egzersiz yapmama
- Sigara içme
- Alkol ve uyuşturucu alma
- Stres
- Hastalıkların etkisi
- İlaçların etkisi
- Yaşlanma
- Obezite
- Şeker hastalığı
- Tansiyon hastalığı
- Troid hastalıkları
- Endokrin hastalıklar
- Genetik faktör
Gibi faktörler damar sağlığımızı bozabilmekte ve damarların kısmen ya da tamamen kapanmasına yol açabilmektedir. Kalp damar hastalıkları kesinlikle ölümcüldür. Kalp damarlarının tıkanması hayatı tehdit eden faktörlerden biridir. Fakat ameliyat olmak istemeyen damarları tıkalı hastalar, diyetle kalp damarlarını açabilir mi? İşte bu soru en önemli sorudur. Kalp damarlarının düzenli bir diyetle, birkaç ayda belli bir oranda açılabildiğini gösteren çeşitli istatistikler vardır. Dolayısıyla kalp damarları diyetle açılabilir demek yanlış olmaz. Pekiyi kalp damarları ile ilgili birkaç istatistiksel bilgiye dayanarak, kalp damarlarının diyetle nasıl açılabildiğine bakalım.
Kalp Damarları Diyetle Nasıl Açılır?
Koroner arterler, kalbi besleyen damarlardır. Zamanla bu damarların içi kötü beslenme nedeni ile ve sigara içme nedeniyle içten yağ bağlayabilir. Damarlar sağlıklı insanlarda yağlanma yapmaz, ancak tansiyon ve şeker hastaları, obez insanlar ve sigara içenlerde durum farklıdır. Bu durumda kişi eğer;
- Sigara içiyorsa
- Obez ise
- Tansiyon hastası ise
- Şeker hastalığı varsa
- Alkol alıyorsa
- Yağlı besleniyorsa
- Hareket etmiyorsa
- Stresli bir yaşamı varsa
Yüksek riskli olarak kalp–damar potansiyel hastasıdır diyebiliriz. Buna karşın bu hasta, iş işten geçmeden,
- Sigarayı bırakırsa
- Sağlıklı ve yağsız olarak bitkisel beslenirse
- Şeker ve tansiyonu dengede tutarsa
- Yapabildiği kadar spor-yürüyüş koşu yüzme gibi aktivitelere başlarsa
- Alkolü terk ederse
Kalp damarlarını 6-12 ay içinde görünür ve fark edilir şekilde açabilir. Kötü beslenme devam ettikçe yağ plakları ve kan pıhtıları birikir ve kalp krizi gerçekleşebilir. Oluşan plakları eritmek için ya stend takılır ya da Bypass ameliyatı yapılır.
Dr. Murat Kınıkoğlu’nun araştırmasına göre ve Youtube’de yayınladığı videoda anlattığına göre, The Lancet dergisinde bu konuda bir makale yayınlanmıştır. Bu makaleye göre, Kaliforniya Üniversitesinde çalışan Dr. Ornish tarafından ortaya atılan Ornish diyeti olarak bilinen az yağlı bitkisel beslenmeye dayalı bir diyetle, 1 yıl içinde damarların açılabildiği ortaya konmuştur.
Hastalar, et süt yoğurt yumurta peynir yemeyi de kesmişler. Hayvansal tüm gıdaları kesip yağ kullanmadılar. Hastaların önce koroner anjiyografi yapılıp nerede tıkanma olduğu tespit edildikten sonra 1 yıllık diyete başlandı. Kontrol gurubu da aynı şekilde koroner anjiyografi yapılarak eski beslenme alışkanlıklarına devam ettiler. 1 yıl sonra, diyet yapanların damarlarında tıkanma gerileme gösterdi. 22 hastanın 18’inde oluşan bu gerileme, bize gösteriyor ki hayvansal gıdaları ve yağla beslenmeyi kesersek, damar tıkanıklıklarının da önüne geçmiş olabiliriz.
Bu çalışmada, göğüs ağrısı çeken hastalarda, diyet sürecinde göğüs ağrılarının yüzde 91 oranında azaldığını ifade eden Dr. Murat Kınıkoğlu’nun bu araştırması çok önemli bir noktayı işaret ediyor. Sağlıklı kalmak, egzersiz ve yağsız –organik, bitkisel beslenme ile mümkün olabilir. Kalp damarlarının tıkanıklığının gerilemesi, ya da başka bir ifade ile kalp damarlarının diyetle açılması mümkün görünüyor.