29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaHaberlerHareketsiz yaşam tarzı insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor!

Hareketsiz yaşam tarzı insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor!

İçerikleri

Günümüzde insan sağlığını en ciddi şekilde tehdit eden etkenlerden birisi hareketsiz yaşam tarzıdır. Hareketsiz yaşam tarzı, yüksek tansiyon, kanser gibi birçok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Haftalık asgari 150 dakika bisiklet sürmek, tempolu yürüyüş yapmak ve yüzmek gibi sporlar, kalbin vücuda sağlıklı bir şekilde kan pompalamasını sağlar. Yine evde spor yapmak istiyorsanız pilates, ağırlık çalışmaları ve yoga yaparak sağlığınızın korunmasında ciddi adımlar atabilirsiniz. Ayrıca kaslarınıza, kemiklerinize, kalbinize, ruhunuza ve beyninize yeterli oksijen gittiğinden emin olun.

Hareketsiz Yaşam Tarzı Sigara Kadar Tehlikelidir

Günümüzde insanlar hareketsiz yaşam tarzını o kadar benimsemiştir ki yapılan araştırmalar, yetişkinlerin ve gençlerin günlük yaşamlarında asgari 10 saat aynı pozisyonda kaldığını gösteriyor. Bu da hareketsiz yaşam tarzını, en az sigara kadar tehlikeli kılıyor. Gün içerisinde uzun süre aynı pozisyonda kalan insanlarda, yüksek tansiyon ve kanser riski çok ciddi şekilde yükselmektedir. Yüksek tansiyon ise kalp yetmezliği, felç, kalp krizi ve böbrek rahatsızlıkları gibi birçok hastalığı tetiklemektedir. Bu nedenle yüksek tansiyonu olan insanlar, sürekli hekim kontrolünde yaşamını sürdürmeli ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır.

Hareketli Yaşam İle Yüksek Tansiyonu Kontrol Altında Tutun

65 yaş üstü ve kilolu insanlar, çok fazla tuz tüketenler, meyve ve sebze açısından yeterli beslenemeyenler, aşırı kahve içenler, alkol ve sigara tüketenler, günlük asgari 6 saat uyuyamayanlar ve yeterli egzersiz yapmayanlar, yüksek tansiyon açısından risk grubunda yer almaktadır. Yüksek tansiyon riskini 4.3 mmHg düşürmek için yürüyüş, yüzme veya ağırlık kaldırma egzersizlerinden birini düzenli olarak yapmak gerekiyor. Ayrıca ilaç kullanan insanlar, düzenli olarak egzersiz yaparlarsa yüksek tansiyon riskini 8.96 mmHg düşürür. Bu oran ise yüksek tansiyonun kontrol altında tutulmasında çok büyük bir önem arz etmektedir.

Güne Başlarken 30 Dakika Tempolu Yürüyüş Yapın

35 yaşını geçen insanların yapabilecekleri sağlıklı egzersizlerin başında tempolu yürüyüş gelmektedir. Güne başlarken yarım saat tempolu yürüyüş yapan insanların tansiyonlarının, bütün gün oturarak çalışmak zorunda kalan ve yürüyüş için vakit ayırmayan insanların tansiyonları ile kıyaslandığı zaman güne başlarken tansiyonlarının 3.4 mmHg daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca gün içerisinde her yarım saatte bir 3 dakika yürüyen insanların tansiyonları 1.7 mmHg daha düşük olur. Yine kadınlarla erkekler kıyaslandığı zaman uzun süre oturmak yerine molalar veren kadınların tansiyonu, 3.2 mmHg daha düşük çıkmaktadır.

Egzersize Haftalık 150 Dakika Vakit Ayırın

Bisiklet sürmek, tempolu yürüyüş yapmak, yüzmek, evde ağırlık kaldırmak, pilates ya da yoga gibi egzersizlerden en az birine haftalık 150 dakika vakit ayırmanız sağlığınız için çok önemlidir. Sağlığınız için doğru ve uygun egzersizi belirlemek için bir fizyoterapistle görüşmelisiniz. Yaşamınızdaki güzel anıları barındıran beyninizin ve kalbinizin sağlıklı olması için egzersiz yapmayı sakın ihmal etmeyin.