Saçta kepeklenme sorununun temelinde saç derisinin hastalanması yatar. Saç derisi sağlığını koruyamadığında pullanarak tepki verir. Kepekli saçlar bu tepkimeyi durduramadığı için saç derisi kaşıntısı yapar. Kuruyan saç derisi yayılarak artık saç tellerinden görünmeye başlar.
Kepeklenme kirli veya temiz saç fark etmeksizin var olmaya devam eder. Kendini yenileme sürecine alan saç derisi özellikle koyu kıyafetlerde kişinin tüm estetiğini bozar. Geç yıkanan saçlarda durum daha karmaşıktır.
Saçta Kepek Neden Olur?
En çok merak edilen konular arasında saçta kepek neden olur sorusu gelir. Kepekli saçlarda yenilenen deri ölü hücreleri sürekli atmaya çalışır. Bu süreç sağlıklı saç derisine göre daha hızlı gerçekleşir. Böylelikle kümelenen ölü hücreler saç yüzeyine çıkarak, kolaylıkla görünür hale gelir.
Kepeklenmenin ilk aşaması hormonların değişmesidir. Malassezia Globosa mikrobu bu dönemde ortaya çıkarak yağlanan saçtan beslenmeye başlar. Saçta kepeklenme sorununun diğer bir nedeni ise stres ve bazı hastalıkların olumsuz etkileridir. Saç derisi sağlığına uygun olmayan kozmetik ürünler de kepeklenmeye neden olabilir. Son olarak; omega3, biotin, A,D,E vitaminleri, su ve çinko eksikliği saçta kepeklenme nedenleri arasındadır.
Yağlı ve Kepekli Saçlar İçin Doğal Bakım Önerileri
Derin araştırmalar sonucu hazırladığımız yağlı ve kepekli saçlar için doğal bakım önerileri haberimizi okumadan geçmeyin. Denenmiş birçok pratik ve kolay yöntemler sayesinde yağlı ve kepekli saç sıkıntısından kurtulmak mümkün.
Elma sirkesi:
Elma sirkesinin pH değeri saç derisine uyumludur ve anti bakteriyeldir. 1 çay bardağı suyun içine 1 çorba kaşığı atılan elma sirkesi ile saç köklerine masaj yapılır. Ortalama 20 dakika bekletilir ve yıkanmadan ılık suyla durulanır. Haftada 3 kez uygulanır. Bu yöntem saçların parlak görünmesi için de yardımcı olur.
Biberiye yağı:
Biberiye yağı saç derisinde barınan mantar ve bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur. Ancak ağır bir yağ türü olduğundan diğer taşıyıcı yağlar ile birlikte karıştırılarak uygulanması gerekir. Biberiye yağına eşlik edecek en uyumlu yağlar; jojoba ve susam yağıdır. Biberiye yağı ile saç derisine yapılan masaj kepeklenme sorununu seri bir şekilde bitirir. Fakat açık saçlı kişilerin bu yağı kullanmadan önce saç renginde koyulaştırma yapacağını bilmesi gerekir.
Lavanta yağı:
Popüler bitkisel yağlardan biri olan lavanta yağının kokusu ve içerenleri sakinleştiricidir. Bu nedenle saç ve cilt bakımında sıklıkla kullanılır. İçerenlerindeki pürüzsüz ve sıkılaştırıcı özelliği sayesinde saç derisi kaşıntısı sonlanır ve kepek kümeleri zamanla yok olur. Bunun için avuç içinde ısıtılan lavanta yağı ile saç köklerine masaj yapmak yeterlidir. Geceden yapılan ve sabah durulanan saçlarda daha hızlı sonuçlar gözlemlenmiştir.
Nane yağı:
Cildi yatıştıran nane yağı kepeklenme problemi yaşayanların tahriş olmuş saç derisini rahatlatır. Antiseptik olması nedeniyle yağ dengesini kontrol altına alır.
Limon suyu:
Limon suyu saç köklerindeki yağ dengesini korur. Saçın pH değerini korurken aynı anda saç köklerine sızan mantarın da ilerlemesini durdurur. Limon suyu duştan yarım saat önce saça sürülür.
Parabensiz doğal şampuanlar:
Kimyasal koruyucu olan paraben ürünün uzun vadede korumasını sağlarken saçların kısa vadede pH dengesini bozar. Bu nedenle içeriği temiz şampuanlar kullanmak gerekir. Saç derisine peeling yapan birçok doğal şampuan bulunur. Bu şampuanlar kepekli saçlar için arındırıcıdır. Fakat kepek sorunu saç yağlanmasına değil de saç kuruluğuna bağlı ise diğer organik şampuanlara yönelmek gerekir.
Kepekli Saçlar İçin İbrahim Saraçoğlu’dan Kür Tarifi
İbrahim Saraçoğlu katıldığı birçok televizyon programında kepekli saçlar için ısırgan otu kürü hakkında bilgi vermiştir. Bu yöntemin çok güçlü olduğunu savunan Saraçoğlu’nun kür tarifinde neler var, inceleyelim.
Malzemeler:
- 1 litre klorsuz su
- 1 tutam ısırgan otu
Hazırlanışı:
Oldukça kolay hazırlanan bu kürde öncelikle 1 litre su kaynatılır ve ardından ısırgan otu ilave edilir. Bu şekilde tekrar 5 dakika kaynatıldıktan sonra karışım ocaktan alınarak ılımaya bırakılır. Temiz saça yapılması gereken bu kür, saç derisine masaj yapılarak uygulanmalıdır. Ardından şampuanlamadan direk durulanır. Bu kürün başarılı olması için haftada en az 2 kez uygulanması gerekir.
Saraçoğlu’nun saçta kepeklenme için diğer bir kür tarifi ise lavantadır. Lavantalı kür tarifi yukarıdaki tarife benzer şekilde yapılır. Tek farkı ısırgan otu yerine lavanta oluşudur. Her iki kür de saçtaki kepeklenme sonlanana kadar uygulanır.
Ahmet Maranki’den Kepekli Saçlara Kür Tarifi
Ahmet Maranki’den kepekli saçlara kür tarifi içindeki sorun giderici yıldız aspirindir. Şampuanın içine 2 tane ezilmiş aspirin atılır ve saça iyice yedirilir. Bu işlem tüm şampuan için geçerli değildir. Saçlara iyice nüfus edince 15 dakika beklenir ve durulanır. Ardından orijinal zeytinyağı ile saç derisine masaj yapılır.
Ahmet Maranki’nin diğer önerisi ise çemen otu tohumudur. Protein bakımından zengin olan bu ot saçı besler ve kepeği önler. Geceden suda dinlendirilen tohumlar, katı forma ulaşınca saç derisine sürülür. Yarım saat sonra saç arındırılıp durulanır.
Suna Dumankaya’dan Kepek Önleyici Maske Tarifi
Bitki bilimcisi Suna Dumankaya hem TV programlarında hem de kendi kitaplarında bu tarife geniş yer verir. Etkili ve doğal yöntemlerden biri olan kepek önleyici maske tarifinin malzemelerine bakalım.
Malzemeler:
- Yarım tatlı kaşığı deniz tuzu
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 tane havuç
Hazırlanışı:
Rendelenen havuçlar benmari yöntemiyle çok lapa olmadan haşlanır. Bu arada içine zeytinyağı eklemeyi ihmal etmeyin. 24 saat buzdolabında dinlendirilmeye alınan havuçların suyu süzdürülür. Hazırlanan bu havuçlardan yarım çay bardağı alınarak içerisine diğer malzemeler eklenir. Tekrar iyice karıştırılır. Saç derisine yedirilip masaj yapılır. Streçlenen saçlar ertesi güne kadar bekletilir ve sabah yıkanır. Bu kürün haftada bir uygulanması önerilir.
Kepek Önleyici Maske Tarifleri
Doğal malzemeler kullanılarak hazırlanan kepek önleyici maske tarifleri kepeklenme sıkıntınızı çözebilir. Kalem kâğıdınız hazırsa başlayalım…
Kepekli saç için soğan maskesi;
Antifungal özelliklere sahip olan soğan saç derisindeki mantar sorununu ortadan kaldırır. Kepekli saç için soğan maskesi hem ekonomik hem pratik hem de etkili tariflerden biridir. Büyükçe bir soğan rendelenir ve kıvam bulana kadar karıştırılır. Ardından saç diplerine masaj yapılarak sürülür ve 1 saat bekletilir. Haftada 1 uygulanması gereken bir maske tarifinde saçı doğal bir şampuanla yıkamak gerektiğini unutmayalım.
Kepek gideren yoğurt ve yumurta maskesi;
Bu maske tarifi kepeklenme sorununu çözerken saçın ihtiyacı olan nemi sağlar. Saçlar parlak ve sağlıklı görünür.
Malzemeler:
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı organik yoğurt
- Yağlı saçlar için 2 yumurta akı
- Kuru saçlar için 2 yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Nasıl hazırlanır ve uygulanır?
Bir kâsenin içinde tüm malzemeler karıştırılır ve saç diplerine sürülür. Ortalama 20 dakika beklenir ve şampuanla yıkanır. Tarifin etkili olabilmesi için haftada 1 kez yapılması gerekir.
Mayonez+ aloe vera + lor saç maskesi;
Malzemeler:
- 2 çorba kaşığı mayonez
- 2 çorba kaşığı aloe vera
- 2 su bardağı lor
Nasıl hazırlanır ve uygulanır?
Bir kabın içinde verilen ölçüdeki tüm malzemeler karıştırılır. Hazırlanan karış saç köklerine iyice yedirilir ve 1 saat bekletilir. Süre sonunda sülfatsız bir şampuanla saç yıkanır. Düzenli kullanıldığında hem saç derisi nemlenir hem de saçta kepeklenme sorunu ortadan kalkar. Haftada 2 kez uygulanması gerekir.
Kepek Nasıl Geçer? Saraçoğlu
- Saçtaki kepek neden olur, nasıl geçer, temizlenir? Bitkisel tedavisi
- Kepek sorununuza çözüm olacak sirke maskesi tarifleri!
- Kepek sorunu nasıl geçer? Kepeğe ne iyi gelir? Bitkisel çözüm
- Kepekten Kurtulmak İçin 5 Bitkisel Öneri