16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınSaç BakımıSaç dökülmesine karşı ısırgan otu ile doğal tedavi!

Saç dökülmesine karşı ısırgan otu ile doğal tedavi!

Hormonlar, genetik, ilaçlar ve çevreden gelen toksinler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Peki ısırgan otunun saç dökülmesine karşı etkili bir çare olabileceğini biliyor muydunuz?

İçerikleri

Yararlı özelliklere tanıklık etmek için kanıtlar sunan bilimsel araştırmalar var. Isırgan otunun saç dökülmenizle mücadele etmek için aradığınız çözüm olabileceğini bilmeniz gereken her şey yazımızda.

Isırgan Otu Saç Dökülmesini Nasıl Engeller?

Isırgan otu kökü nedir? Saç dökülmesiyle mücadelede nasıl çalışır?

Isırgan otunun alternatif adı olan Urtica dioica’yı duymuşsunuzdur. Doğada çok yıllık otsu çiçekli bir bitkidir. Nemli ve güneşli topraklarda oldukça hızlı gelişir.

Bitkinin adı Latince kökenli olup, Uro “yanıyorum” anlamına gelmektedir. Bu genellikle doğrudur, çünkü ısırgan otunu dikkatsizce ellerseniz, potansiyel olarak size yanan bir kızarıklık verebilir. Bu bitkide bulunan iğne benzeri tüyler antijenik proteinler içerir. Bitkinin saplarından ve yapraklarından aşağı akan bu proteinler, yakıcı bir sıcaklık hissine neden olur.

Isırganın Saç Dökülmesini Engelleyen Özellikleri Neler?

Isırgan otunun saç dökülmesine yardımcı olan hangi özellikleri (vitaminler ve mineraller) içerir?

Sağlıklı saçlar üretmek için saç kökleriniz minerallere, vitaminlere ve diğer biyoaktif bileşiklere bağlıdır. Isırgan otu, saç dökülmesi için faydalı bir tedavi haline getirebilecek bitkisel besinler, mineraller ve vitaminler içerdiğinden saç büyümesi için güçlü bir çözümdür.

Ayrıca ısırgan otu, yapraklarında en yüksek konsantrasyona sahip bol miktarda temel vitamin ve mineraller içerir. Bu vitamin ve mineraller şunlardır:

Isırgan Otu İçeriğindeki Vitaminler:

A Vitamini:

A Vitamini, kafa derisindeki bezlerin sebum oluşturmasına yardımcı olmaktan sorumludur. Bu yağ saç tellerinizi nemlendirmeye ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur.

B Vitamini:

Biotin, B vitamini grubundan gelir. Bu vitamin, saçınıza yapısını veren saç köklerinde keratin (protein) oluşturmaya yardımcı olur.

C Vitamini:

C Vitamini, saçınızdaki cildi ve proteinleri güçlendirmekten sorumlu olan kolajen oluşturmaya yardımcı olur.

D Vitamini:

D Vitamini, kafa derisinde yeni saç köklerinin oluşmasına ve desteklenmesine yardımcı olabilir.

E Vitamini:

E Vitamini, özellikleri sağlıklı saç büyümesinin korunmasına yardımcı olan doğal antioksidanlar içerir.

Isırgan Otu İçeriğindeki Mineraller:

Folat:

Folat ayrıca folik asit olarak da bilinir. Bu öncelikle hücrelerinizi, özellikle de kırmızı kan hücrelerini sağlıklı tutmasıyla bilinir. Bunlar özellikle kafa deriniz de dahil olmak üzere vücudun tüm bölgelerine oksijen ve besin taşımaktan sorumludur.

Riboflavin:

Riboflavin’in vücuttaki kırmızı kan hücresi üretim miktarını artırmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca vücutta uygun miktarda kolajen seviyesinin korunmasında da yardımcı olurlar.

Magnezyum:

Magnezyum, dolaşımı teşvik ederek ve protein sentezini artırarak kafa derisinde kalsiyum birikmesini önlemeye yardımcı olur.

Potasyum:

Potasyum, proteinlerin oluşturulmasına yardımcı olmaktan ve cilt hücrelerini nemli ve nemli tutmaktan sorumludur. Buna kafa derisindeki cilt hücreleri de dahildir.

Silikon:

Silikon, kolajen sentezi için önemlidir. Araştırmalar silikonun saç tellerindeki kırılmaları azaltmaya yardımcı olduğunu ve saç yapısını desteklediğini gösteriyor.

Kalsiyum:

Sağlıklı saçlar için kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Saçınız, hücrelerinize ve vücudunuza kıyasla 200 kat daha fazla kalsiyum içerir, bu nedenle saçınızın sağlıklı kalması için uygun miktarda kalsiyuma sahip olması hayati önem taşır.

Demir:

Demir vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin vücudun uygun bölgelerindeki hücrelere oksijen ve besin taşımasına yardımcı olan ana minerallerden biridir.

Manganez:

Manganez, protein metabolizması, enzim fonksiyonlarını aktive etme ve tiroid hormon sentezi için çok önemlidir. Bildiğiniz gibi, dengesiz bir tiroid saç dökülmesini sabit veya aşırı oranda artırabilir.

Isırgan otu kökü, saç dökülmesi sorunlarıyla mücadeleye yardımcı olabilecek tüm temel maddeleri içerir. Araştırmacılar tarafından bize verilen kanıtlarla, saç dökülmesi için ısırgan otunun saçınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olabilecek önemli bir çare olduğu sonucuna güvenle varabiliriz.

Isırgan Otunun Saç Dökülmesine Faydaları

Saç dökülmesi için ısırgan otunun bazı faydalarına bakalım.

Saçın yeniden çıkmasına yardımcı olur;

Yukarıda bahsedildiği gibi, ısırgan otu kökü saç dökülmesi problemlerinizle mücadele etmenize yardımcı olabilir. Ancak daha da iyisi, saçınızın yeniden büyümesine yardımcı olma yeteneğidir. Isırgan otu yapraklarında kükürt ve silika zengin oranlarda bulunur. Bu saçlarınızı daha sağlıklı ve parlak hale getirmek için çalışır.

Isırgan otu suyu ile saçlarınızı yıkayarak ısırganın tüm faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu uygulama saçlarınızın yeniden büyümesine yardımcı olabilir ve ayrıca doğal saç renginizi kavuşmanızı sağlayabilir.

Saç dökülmesini önler;

Bunu daha yeni keşfetmiş olabilirsiniz, ancak ısırgan otu saç dökülmesi problemlerini tedavi etmek için eski bir çare olmuştur. Yapraklar, kafa derisindeki iltihabı azaltmaya ve sağlıklı bir saç başını desteklemeye yardımcı olmak için anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Isırgan Otu Kökü ayrıca aşırı üretilmesi durumunda saç köklerine zarar verebilecek bir hormon olan DHT’yi (Dihidrotestosteron) bloke etme yeteneğine de sahiptir. Çalışmalar (bunun gibi), ısırgan otu ekstraktının 5-alfa-redüktaz enziminin üretimini azaltarak DHT üretimini engelleyebileceğini ortaya koymaktadır.

Isırgan otu kapsüllerini kullanabilir veya hatta ısırgan otu çayı içerek saç dökülmenizi tedavi edebilirsiniz.

Kepeği azaltır;

Isırgan otu yapraklarındaki aktif maddeler, yine saç dökülmesinin bir başka nedeni olan kepeği azaltmaya yardımcı olur. Taze ısırgan otu yapraklarını ezerek ve kepek tedavisi için saç derinize masaj yaparak çıkarmalısınız.

Alternatif olarak, ısırgan otu yapraklarını hardal veya hindistancevizi yağı ile karıştırabilir ve karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Isırgan Otu Saç Dökülmesi İçin Nasıl Kullanılır?

Isırgan otunun en çekici özelliklerinden biri kullanımdaki çok yönlülüğüdür. Sıvı ve toz halini kullanabilirsiniz. Isırgan otu haplarda ve topikal kremlerde de bulunur. Bu faydasından dolayı ısırgan otunu saç dökülmesi için size uygun olan herhangi bir şekilde kullanabilirsiniz.

Isırgan otunu çay olarak tüketebilir, hap olarak alabilir veya hatta durulama ve topikal krem ​​olarak doğrudan saç derinize uygulayabilirsiniz. Aşağıda ısırgan otu kullanmanın en popüler yollarını bulacaksınız.

Kuru ısırgan

Kuru ısırgan otlarını salatalarınızın ve diğer yemeklerinizin üzerine serpmek için kullanabilirsiniz. Bu bileşen sadece yemeğinize doku katmakla kalmaz, aynı zamanda saçınızı daha sağlıklı ve parlak hale getirebilir.

Isırgan otu çayı

Isırgan otunu çay şeklinde de tüketebilirsiniz. Isırgan otu çayının saç büyümesi için birçok faydası vardır. Bir tencereye kaynar suya kuru ısırgan otu ekleyin. Antiseptik lavanta, adaçayı ve biberiye gibi arındırıcı bitkilerle birlikte kuru ısırgan otu ekleyebilirsiniz. Üç ila beş dakika kaynamaya bırakın ve hemen tüketin.

Çayınızda neredeyse çimenli ve toprak bir lezzet bulacaksınız.

Isırgan suyu ile durulama

Saçınıza ısırgan otu durulaması yapmak için öncelikle ısırgan otu çayını yukarıda anlatıldığı gibi hazırlamanız gerekir. Ardından, korumak için seçtiğiniz uçucu yağdan birkaç damla ekleyin. Nane de iyi bir seçenek olabilir, ancak istediğiniz başka bir uçucu yağı da kullanabilirsiniz.

Klorofil, koyu renkli solüsyonu yaklaşık altı ay buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Saçınızı şampuanlamadan önce, bu ısırgan otu ekstraktını saç dökülmesi için ıslak saçınıza uygulayın. Saç derinize bir dakika kadar masaj yapın veya saçlarınızı tarayın. Bu durulama ile kullanılacak en iyi şampuan DHT bloke edici bir şampuandır. Bu çift saçınıza gelişmesi için ihtiyaç duyduğu nihai desteği verecektir.

Sağlıklı saç derisi ve güçlü ve parlak yumuşak saçlar için bu durulamayı haftada bir kez uygulayın.

Isırgan otu kapsülü

Saç dökülmesi faydaları için ısırgan otu takviyesini kapsül şeklinde almak en uygun seçenektir. Tıp uzmanlarından somut öneriler bulmak zor olsa da, çoğu uzman en iyi sonucu almak için günde 1-2 kez 400-500 mg ısırgan otu kapsülü almanızı önerir.

Isırgan Yaprağının Saça Olası Yan Etkileri Neler?

Isırgan otunu aşırıya kaçmadan kullanırsanız, nispeten zararsız bir bitkidir. Ancak, dikkat etmeniz gereken bazı yan etkiler olabilir:

  • Döküntüler veya kurdeşen,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Mide sorunları,
  • İshal,
  • Terleme.

İlaçlarla Etkileşime Girebilir

Isırgan otu tüketirseniz, diğer ilaçlarla etkileşime girme ihtimali vardır. Bunlar şunları içerir:

  • Diyabet ilaçları
  • Kan incelticiler
  • Kardiyovasküler hastalıklar için ilaçlar
  • Yüksek tansiyon tedavisi ilaçları

Özet: Isırgan Kökünün Saç İçin Faydaları

Isırgan otu saç dökülmesi için etkili bir çare olabilir. Besinler açısından zengin ve saç dökülmesine karşı savaşmanıza yardımcı olabilecek umut verici nitelikler içeren bir bitkidir. Isırgan otu, diğer tıbbi faydalarının yanı sıra size daha güçlü, daha sağlıklı ve daha parlak saçlar verebilir.

Saç Dökülmesine Karşı Isırgan Otu Kürü Videosu