16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınSaç BakımıSaç dökülmesine ne iyi gelir? Saç dökülmesine iyi gelen yiyecekler

Saç dökülmesine ne iyi gelir? Saç dökülmesine iyi gelen yiyecekler

İçerikleri

Saç dökülmesi geçmişten günümüze kadar süregelmiş bir sorun, modern insanın korkulu rüyası. Hemen hemen her erkekte görülen bir sorundur. Ancak bu demek değildir ki sadece erkeklerde görülür. Kadınlarda da saç dökülmeleri görülebilir. Ancak bu oran çok düşüktür ve kellik gibi bir durumla pek karşılaşılmaz.

Saç dökülmesinin pek çok nedeni mevcuttur. Bunların başında ise kalıtsal sorunlar gelir. Kalıtsal olarak dökülen saçlarda geri dönüş ancak cerrahi yollardan sağlanabiliyor. Kalıtsallık dışında beslenme düzeninin olmaması da saç dökülmesine sebep olan bir durumdur. Beslenme nedeni ile ortaya çıkan saç dökülmelerinde ise bazı yiyecekler tüketilerek ve sağlıklı bir beslenme programı oluşturularak dökülme önlenebilir.

Saç Dökülmesine İyi Gelen Yiyecekler

Yukarıda da belirtildiği gibi saç dökülmesine iyi gelen yiyecekler kalıtsal nedenler ile ortaya çıkan dökülmelere karşı bir çözüm üretemezler. Beslenme bozuklukları gibi durumlar için ancak yiyecekler sayesinde dökülme durdurulabilir. Bunun için tüketilebilecek yiyecekleri sıralamak gerekirse;

Saç dökülmesine  ne iyi gelir?

Yeşil Sebzeler

Yeşil sebzeler demir bakımından gayet zengindir. Saç dökülmesinin bir diğer nedeni ise demir eksikliğidir. Tüketilebilecek yeşil sebzeler sayesinde dökülme durdurulabilir. Demir eksikliği nasıl saç dökülmesine sebep olur diye bir soru sorulacak olursa, cevabı şöyle olur; demir eksikliği, kanada bulunan oksijen miktarını düşürür. Bu yüzden de saç köklerine yeteri kadar oksijen taşınamaz ve dökülmeler meydana gelir.

Meyveler

Meyvelerin neredeyse tamamımda C vitamini bulunur. Bu C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuda antioksidan desteği sunar. Meyveler ile vücuda aktarılan c vitamini bir yandan bağışıklık sitemini güçlendirirken, diğer yandan vücuda giren antioksidanlar yıpranan saçları onarır ve saç köklerini besler. Portakal, greyfurt, çilek, elma gibi besinler bu işi yerine getirmek için yeterli olacaktır.

Kuruyemişler

Saç kökleri belli aralıklar ile pasif duruma geçerler ve bu sürede saç üretimi durur. Ancak bu pasif duruma geçen köklerin tekrar ve hızlıca aktif olabilmesi için E vitaminine ihtiyaç vardır. Bu E vitamini ise en çok kuruyemişlerde bulunur. Özellikle ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler E vitamini bakımından zengindir.

Yoğurt

Kalsiyum ve proteinler saçların gelişiminde büyük öneme sahip iki maddedir. Yoğurt da doğal bir besindir ve kalsiyum, protein bakımından gayet zengindir. Dökülme sorunu olanlar yoğurt tüketimine ağırlık verebilirler. Dökülme sorunu olmayan kişilerinde tüketmesinde fayda vardır zira saç sağlığını ve kalitesini arttırır.

Deniz Ürünleri

Balık çeşitleri, karides gibi deniz mahsulleri, saç köklerinin gelişimi konusunda büyük öneme sahiptir. Çünkü içeriğinde yüksek miktarda çinko içerir. Çinko ise saç sağlığının korunması ve saçın daha sağlıklı görünmesi için gereklidir. Ancak dikkat edilmesi gerekilen husus şudur ki; aşırı çinko tüketimi ters etki yapar ve saç dökülmelerinin artmasına sebep olur. Her zaman dediğimiz gibi; azı karar çoğu zarar.

Et Ürünleri

Et ürünleri de protein bakımından zengin ürünlerdir. Çoğu kişi kırmızı eti pek sevmez ama protein bakımından kırmızı et ile rekabet edebilecek pek fazla yiyecek yoktur. Bunun yanında beyaz et de protein içerir. Tabi kırmızı et ile kıyaslandığı zaman protein içeriği daha düşük kalır. Saç sağlığı ve gelişimi için de et tüketilmesi gerekilen besinlerdendir. Ama kullanılan etin yağsız ve kaliteli olunmasına dikkat edilmelidir.

Havuç

Göz sağlığı için büyük öneme sahip olan havuç aynı zamanda saç köklerinin gelişimi için de önemli bir besindir. Dökülme sorunu olmayan kişilerin saçlarına da parlaklık kazandıracaktır.