8 Mayıs 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalıkMakatta çıkan et parçası (yumru) neden olur?

Makatta çıkan et parçası (yumru) neden olur?

Makatta görülen et parçası (yumrular), kitleler veya papüller hemoroid, apse veya daha ciddi vakalarda kanser gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Anal yumruların en yaygın 5 nedeni ve her durumda ne yapılması gerektiği hakkında mutlaka bilgi edinin.

İçerikleri

Makatta (Anüs) kitleler veya papüller birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. En yaygın nedenlerden biri, genellikle ciddi olmayan ve tedavi gerektirebilen veya gerektirmeyen hemoroidlerdir. Bununla birlikte, anal apse veya kanser gibi çok ciddi kabul edilen ve acil tıbbi müdahale gerektiren başka nedenler de vardır.

Anal yumrularla ortaya çıkabilecek ana semptomlar ağrı, bağırsak hareketlerinde rahatsızlık ve kanamadır ve bunlar ciddi bir soruna işaret etmeyebilir. Ayrıca , altta yatan birçok nedenle de ortaya çıkabilen bir semptom olan anal kaşıntıyı da fark edebilirsiniz. Ancak anal bölgede herhangi bir yumru veya değişiklik fark ederseniz, doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Tedavi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Çoğu durumda, doktor merhem veya oral ilaç reçete edebilir, ancak daha ciddi konuşmalar ameliyat gerektirebilir.

Makatta Çıkan Et Parçası (Yumru) Neden Olur?
Makatta Çıkan Et Parçası (Yumru) Neden Olur?

Makatta Çıkan Et Parçası (Yumru) Neden Olur?

Makatta çıkan et parçası farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte makatta yumru oluşmasına neden olan sağlık sorunları;

1- Hemoroid

Hemoroidler anal kitlelerin en yaygın nedenidir. Makatta küçük, yumuşak bir “top” gibi görünen bir damarın genişlemesi nedeniyle oluşurlar. Bu durumlarda, bağırsak hareketleriyle ağrı veya dışkıda kanama gibi başka semptomlar hissedebilirsiniz. Bu topaklar dahili  olarak (hissedildiklerinde ancak gözle görülmediğinde) veya harici olarak (görünür ve elle tutulduğunda) ortaya çıkabilir.

Genel olarak, hemoroid, aile öyküsü olan kişilerde ve kronik ishali veya kabızlığı olan kişilerde daha yaygındır. Ayrıca gün boyunca uzun süre ayakta kalan veya sık sık yorucu aktivite yapan kişilerde de ortaya çıkabilir. Hemoroidlere neyin neden olabileceği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Nasıl tedavi edilir?

Çoğu durumda, hemoroid, lif açısından zengin ve yeterli sıvı alımı (günde en az 2 litre) bir diyetle yönetilebilir. Rahatsızlığı tedavi etmek için oturma banyoları yapabilirsiniz, yoğun ağrı ise analjezik veya steroid merhem ile tedavi edilebilir. Bu ilaçlı merhemler 5 ila 7 gün arasında uygulanabilir. Evde hemoroid tedavisinde kullanabileceğiniz ilaçlar ve ev ilaçları hakkında daha fazla bilgi edinin .

2- Anal siğiller

Siğiller, pembe veya beyaz görünebilen küçük cilt nodülleridir. Makatta (Anal bölge) görünebilirler ve normalde herhangi bir ağrı veya rahatsızlığa neden olmazlar. Genellikle bölgedeki bir HPV enfeksiyonundan kaynaklanırlar. Anal siğiller, bazı lokal kaşıntılara ve silme sırasında görülen hafif kanamalara neden olabilir. Ayrıca anüste garip bir kitle hissedebilirsiniz.

Genel olarak, bu tür enfeksiyon, özellikle birden fazla partnerle korunmasız anal sek*s yapan kişilerde en yaygın olanıdır. Oluşabilecek farklı siğil türleri hakkında daha fazla bilgi edinin .

Nasıl tedavi edilir?

Lezyonları değerlendirmek ve gerekirse tedaviyi reçete etmek için bir doktora görünmelisiniz. Tedavi genellikle kriyoterapi, podofillum %25 merhem veya bağışıklık tedavisini içerir.

3- Anal apse

Bu daha nadir olmakla birlikte, anal apse makatta, anüsün yakınında bir yumruya neden olabilir. Apse, bölgedeki bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan irin oluşur. Tıkanmış bir bez veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon nedeniyle oluşabilir.

Makatta bir yumru varlığına ek olarak, bölgede yoğun ağrı, anal şişlik veya sertlik gibi belirtiler de hissedebilirsiniz.

Nasıl tedavi edilir?

Hemen hemen her durumda, irin bir doktor tarafından aspire edilir. Daha ciddi vakalarda, örneğin apse büyük olduğunda, bölgede iyileşmeye yardımcı olmak için cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir.

4- Yumuşakça contagiosum

Molluscum contagiosum, küçük cilt topakları ile karakterize bir çiçek virüsünün neden olduğu bir cilt durumudur. Bunlar perianal bölgeyi de etkileyebilir. Bu durum, korunmasız anal sek*s yapan yetişkinlerde daha yaygındır.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi anal siğillerinkine çok benzer. Bu topaklar, salisilik asit veya bir antiviral içeren reçeteli merhemlerle tedavi edilebilir. Çoğu zaman, doktor lezyonları yok etmek için kriyoterapi veya lazer tedavisi de önerebilir.

5- Anal kanser

Bu, anal kitlelerin en nadir nedenidir, ancak aynı zamanda en ciddi olanıdır. Daha yüksek bir tedavi oranı sağlamak için bir doktor tarafından mümkün olan en kısa sürede tanımlanmalıdır. Bu durumlarda, topaklara ek olarak, sürekli ağrı, kaşıntı, bağırsak hareketlerinde zorluk veya dışkıda kan da hissedebilirsiniz. Kanserin belirti ve semptomlarını bildiğinizden emin olun .

Nasıl tedavi edilir?

Tedavi genellikle bir onkolog tarafından izlenir ve normalde kemoterapi veya radyasyon tedavisini içerir. Ancak küçük bir tümör de cerrahi olarak çıkarılabilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir!