26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkBasur (Hemoroid) memesi patlarsa ne olur?

Basur (Hemoroid) memesi patlarsa ne olur?

Basur tıp dilinde hemoroid olarak adlandırılmaktadır. Bacaklarda meydana gelen varise benzeyen bir hastalık olan basur birçok kişide görülebilmektedir. Peki, basur nedir? Basur neden olur? Ağrının basur olup olmadığı nasıl anlaşılır? Basurla ilgili tüm bilgileri ayrıntılı olarak aktaracağımız yazımızı keyifle okuyacağınızdan eminiz.

İçerikleri

Makat ya da anüs bölgesindeki damarların şişmesi ya da büyümesi ile ortaya çıkan basurun çeşitli evreleri vardır. Hemen herkeste görülebilme ihtimali olan basurun tedavisi mümkündür. Basur nedeni ile meydana gelen ağrıları bitkisel yöntemlerle azaltabilirsiniz. Bu bitkisel yöntemler nedir dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin hem basur nedir ayrıntısıyla öğrenelim hem de nasıl tedavi edilir inceleyelim.

Basur Nedir ve Neden Olur?

Varislere benzeyen basur makat çevresinde ya da rektumun alt kısmında şişmiş damarlar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Nedeni tam olarak bilinemeyen basur nedir birçok kişi öğrenmek istemektedir. Yetişkinlerin ¼’inde görülen basur oldukça yaygındır. Her zaman belirti göstermeyen basurun en temel belirtileri kaşıntı ve kanamadır.

Halk dilinde mayasıl olarak da bilinen basur iç basur ve dış basur olarak farklı şekillerde görülebilmektedir. İç basurlar genel olarak makatın görülmeyen derin noktasında ortaya çıkar. Bu basur ağrı ya da acı vermez. Dış basur ise makatın hemen dış çeperinde yer alır. Dış basur kişiye daha fazla acı ve ağrı verir. Basurun neden olduğu tam olarak bilinemese de basuru tetikleyen etkenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Genetik yatkınlık
  • Rektum bölgesine fazla basınç uygulamak
  • Obezite
  • Dışkı esnasında zorlama
  • Düşük lifli besinler tüketme
  • Makattan cinsel ilişki yaşama
  • Uzun süre ayakta durmak, oturmak

Basur Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Bazen makat çatlağı gibi çeşitli hastalıklarla karıştırıldığı için basur olup olmadığını nasıl anlarız diyebilirsiniz. Aslında basuru anlamak çok kolaydır. Anüs çevresinde ortaya çıkan şiddetli kaşıntı ile rahatsızlık hissi en önemli belirtilerdendir. Bununla beraber anüs yakınlarında kaşınan ve ağrıyan yumrular oluşmaktadır.

Basur Başlangıcına Ne İyi Gelir?

Makat bölgesinde oluşan basur tedavi edilmediği zaman dayanılmaz semptomlara neden olabilmektedir. Ancak başlangıç aşamasında alacağınız bazı önlemler ile bu semptomları hafifletebilirsiniz. Basur başlangıcına ne iyi gelir derseniz öncelikle beslenme düzeninizi ayarlamalısınız. Lifli gıdalar tüketerek kabızlık riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Yoğurt, meyve, kefir ve sebze bol bol tüketilmelidir. Bu besinler sindirimi kolaylaştırarak dışkının yumuşamasına yardımcı olur. Ayrıca bol su tüketmek de basura iyi gelmektedir. Basur etrafında hissedilen ağrıyı hafifletmek için kremler ya da pomadlar kullanılabilir. Tüm bunlara rağmen dayanılamayacak ağrılar yaşanıyorsa mutlaka cerrahi tedavi aşamasına geçilmelidir.

Hemoroid Memesi Patlarsa Ne Olur?

4 ayrı derece ve evreden oluşan hemoroidin 1. ve 2.evrelerinde ciddi ağrılar ve şikayetler görülmez. Ancak 3. ve diğer evrelerde hemoroid memeleri ciddi oranda belirginleşerek dışkılama sırasında makat dışına çıkarlar. Elle müdahale edilmediği sürece makat dışında kalabilen hemoroid memeleri patlayabilirler.

Hemoroid memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı hissi yaşatır. Bir nevi tromboze basur olan hemoroid memesi hastaya ciddi sıkıntılar yaşatabilir. Bu durumda mutlaka bir doktora görünmek ve gerekli tedaviyi uygulatmak gerekmektedir.

Basur Hastalığı İlerlerse Ne Olur?

Basur makat bölgesinde meydana geldiği için bazı kişiler çekinerek doktora gitmekten vazgeçerler. Bu durumda basur ilerler ve daha ciddi sorunlara yol açabilir. Basur hastalığı ilerlerse ne olur diyenler için şikayetlerin ciddi oranda arttığını söyleyebiliriz. Basurda görülen kanama şiddeti artar ve kan kaybına neden olacağı için kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmeyen hemoroidler boğulma yani tromboze basura dönüşerek şişer ve ağrır.

Dış Basur Memesi Kendiliğinden Geçer Mi?

Basurun dış ve iç basur şeklinde görüldüğünden yukarıda bahsetmiştik. Dış basur memesi birçok kişide görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle dış basur memesi kendiliğinden geçer mi sorusunun cevabını merak eden kişi sayısı fazladır. Sizi fazla meraklandırmadan dış basur memesinin kendiliğinden geçtiğini söyleyelim.

Makatta Kaşıntı Neyin Belirtisidir?

Makatta meydana gelen kaşıntı birçok hastalığın belirtisi olabilir. Genelde basur ya da makat çatlağı akıllara gelse de makattaki kaşıntıya neden olan durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Hemoroid
  • Fissür
  • Fistül
  • Mantar enfeksiyonları

Basur İlaçsız Kendiliğinden Geçer Mi?

Özel bir bölgede görülen basur için doktora gitmeye çekinen kişiler bir hayli fazladır. Bu nedenle evde tedavi uygulamak isteyen kişiler basurun kendi kendine geçip geçmeyeceğini bilmek isterler. Dış basur kendiliğinden geçebilir. Ancak iç basurun lazer ya da cerrahi tedavisi dışında kendiliğinden geçmesi mümkün değildir.

Basura Zeytinyağı Sürmek İyi Gelir Mi?

Basur nedeni ile yaşanan ağrıyı hafifletmek için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Hemen her şeye kullanılabilen zeytinyağı için basura zeytinyağı sürmek iyi gelir mi diyenlere evet cevabını veriyoruz. Antioksidan özelliğe sahip olan zeytinyağı ödem atıcıdır. Bu nedenle dış hemoroidlerin tedavisinde kullanılabilir.

Hemoroide Hangi Krem İyi Gelir?

Hemoroid hastalığı olan kişilerin ilk olarak doktora giderek muayene olmaları ve hemoroidin durumuna göre tedaviye başlamaları gerekir. Ancak doktora gitmeden hemoroide hangi krem iyi gelir öğrenmek isteyenler için bir araştırma yaptık. Hemoroid tedavisinde doktorlar tarafından genelde Procto Glyvenol ve Proctolog kremleri reçete edilmektedir.

Vazelin Basura İyi Gelir Mi?

Koruyucu bir bariyer oluşturan vazelin hemoroidlerin yumuşamasına yardımcı olur. Hasarın artmasını önlemek ve bununla beraber kaşıntıyı azaltmak için anal bölgeye vazelin sürülebilir. Ancak basura vazelin sürmeden önce her ihtimale karşı doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

Kantaron Yağı Basur Memesine İyi Gelir Mi?

Yaraları iyileştirme özelliği olan kantaron yağı, kantaron çiçeklerinden elde edilmektedir. Tamamen doğal olan kantaron yağı hemoroide iyi gelmektedir. Hemoroidleri yumuşatan kantaron yağı ağrı ve kaşıntıyı da azaltmaktadır.

Basur Hastalığına Hangi Bölüm-Doktor Bakar?

Basur hastalığına Genel Cerrahi bölümünde Genel Cerrah Uzmanı bakmaktadır.

Basur (Hemoroid) Memesi Nasıl Geçer? Saraçoğlu