11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriKolon Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Bitkisel Tedavisi

Kolon Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Bitkisel Tedavisi

Kanser ölümlerinin en yaygın üçüncü nedeni olan ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen kolon kanseri belirtileri, nedenleri ve tedavisi haberimizde.

İçerikleri

Kolon kanseri (yaygın olarak kolorektal kanser olarak adlandırılır) erken evrelerde tespit edilirse önlenebilir ve yüksek oranda tedavi edilebilir.

Kolon Kanseri Nedir?

Kolon kanseri, sindirim sisteminin sonunda yer alan bir bölümde ortaya çıkan ve halk arasında ”kalın bağırsak kanseri” olarak bilinen bir kanser türüdür. En sık görülen kanser türlerinden biri olan kolon kanseri, genellikle 45-50 yaş ve üzerindeki kişilerde ortaya çıkmaktadır.

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri ortaya çıktığında en çok görülen belirti kabızlık ve ishal durumu, büyük abdestin normal kalınlığından daha ince gelmesi, büyük abdestte görülen kan ve şeffaf beyaz salgılardır. Kanser ileri evreye geldiğinde ise ağrı ve karında belirgin bir şişlik görülmektedir. Ayrıca bu kanser türünün diğer önemli belirtileri ağrılı dışkılama, bağırsakların gerektiğince boşalmadığı hissiyatı ve dışkılama esnasında güçlük çekmektir. Bunun yanı sıra halsizlik, karın ağrısı, iştahsızlık, kilo kaybı, kansızlık, demir eksikliği anemisi ve karında kitle görülmesi gibi belirtiler de hastalığın erken teşhisi için çok önemlidir. Erken teşhiste yaşam şansının artması söz konusu olduğu için, sağlıklı kişilerin de bu belirtileri sürekli takip etmesi gerekmektedir.

Kolon Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Kolon kanseri, genetik faktörler ve çevresel etkenler nedeniyle oluşabilmektedir. Ailesinde geçmişte kolon kanseri görülen kişiler, kolon kanserine yakalanma riski yüksek kişilerdir. Bunun yanı sıra ailesinde kolon kanseri görülen kişiler bu hastalığa kaç yaşında yakalandıysa, genetik geçişi önlemek amacıyla o yaştan tam 10 yıl öncesinde kanser taraması yaptırmaya başlamak büyük önem taşımaktadır. Kolon kanseri riskini artıran nedenler arasında stres, alkol tüketimi, kırmızı et ağırlıklı beslenme düzeni, obezite ve sihara tüketimi de bulunmaktadır. Yaş faktörü (50 yaşın üzerinde kolon kanserinin görülme riski çok yüksektir), bağırsaklarda oluşan iltihaplar da kanser riskini artırmaktadır.

Kolon Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Kolon kanseri, birçok kanser türü gibi taraması yapılabilen bir kanserdir. Hastalığı erken teşhis etmek ya da oluşmasını önlemek için, rutin olarak endoskopik incelemeler yaptırmak ömem taşır. 50 yaş ve üzerindeki kişiler, hastalığın belirtilerinden herhangi biri ile karşılaştığında bir hekime başvurmalıdır. Hekim hastanın hikayesini dinledikten sonra dışkıda gizli kan inceleme, laboratuvar testleri, radyolojik testler ve kesin tanı koyabilmek için rektoskopi, kolonoskopi ve sigmoidoskopi gibi endoskopik incelemeler isteyecektir.

Kolon Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi yöntemi ile alınacak olan polipler incelendiğinde, kanserin erken teşhis edildiği ortaya çıkarsa cerrahi bir işleme gerek duyulmamaktadır. Bu durumdaki hastalar yakın incelemeye alınmaktadır. Ancak kolon kanseri ileri evrede teşhis edilmişse, bu durumda cerrahi operasyon uygulanır ve tümörlü bölge başta olmak üzere, bu bölgenin çevresindeki sağlam dokunun bir bölümü ve lenf düğümleri vücuttan çıkarılır. Hastalığın evresine bakılarak, ameliyat sonrasında ek olarak kemoterapi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra ameliyat sonrasında kemoterapi yanında destekleyici olarak radyoterapi uygulamasının da önemi büyüktür.

Saraçoğlu Bağırsak (Kolon) Kanserine Karşı Bitkisel Kür