14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriMeme kanserinin en belirgin 5 belirtisi

Meme kanserinin en belirgin 5 belirtisi

Her yıl kanserden dolayı yüz binlerce insan hayatını kaybediyor. Meme kanseri ise en tehlikeli kanser türlerinden.

İçerikleri

Sağlıklı bir yaşam sürdürmek, spor yapmak ve sağlıklı beslenmek elbette şart. Meme kanseri ise genetik de olabiliyor. Erken teşhis çok önemli olduğundan meme kanserinin belirtilerini önceden tespit etmeniz önemli. İlk yapmanız gereken şey kendinizi muayene etmek. İşte meme kanserini erkenden teşhis edebilmek için yapabileceğiniz 5 şey:

Meme Kanserinin 5 Önemli Belirtisi

1- Adet döneminden sonra göğüslerinizi kontrol edin:

Göğüslerinizi sık sık kontrol etmelisiniz. Özellikle de adet döneminden hemen sonra. Bir kolunuzu havaya kaldırın ve diğer elinizin işaret parmağıyla göğsünüzü yoklayın. Eğer bir anormallik veya yumru hissederseniz derhal doktora gidin.

2- Neye bakacağınızı bilin:

Göğsünüzde hissettiğiniz şişlik veya yumru her zaman meme kanserini belirtisi değildir. Bunların meydana gelmesinde başka nedenler de olabilir.

Enfeksiyon veya doku yaralanması da yumrulara neden olabilir. Bu nedenle sık sık göğüslerinizi kontrol etmelisiniz. Göğsünüzün normalde nasıl göründüğünden emin olursanız değişikliklerin de farkına varırsınız. Meme kanserinin habercisi olan yumru genelde serttir ve dokunduğunuzda acı hissettirir. Yumrular göğsünüzde veya koltuk altınızda oluşabilir.

3- Aynaya bakın:

Göğsünüzü kendi kendinize muayene ederken bir yandan da aynaya bakmanız önemli.

İşte dikkat etmeniz gerekenler:

  • Çukurcuklar
  • Buruşukluklar
  • Pullanma
  • Sertleşme
  • Kırmızılık veya şişlik

Göğüsteki anlamsız şekil değişimi Asimetri (Göğüslerin asimetrik olması normal. Ancak asimetri bir anda ortaya çıktıysa sorun var demektir) Göğsünüzde bir süredir şişlik veya hassaslık varsa meme kanserinin habercisi olabilir.

4- Göğüs uçlarınızı kontrol edin

Göğüs uçlarınızı da kendi kendinize muayene etmeniz gerekiyor. Göğüs uçlarınızda aşağıdakilerden bazıları varsa hemen doktora görünün:

  • Acı
  • Kırmızılık
  • Kaşıntı
  • Sertlik
  • Sulanma

5- Doktora görünün

Bazen belirtileri kendi başınıza da fark edemeyebilirsiniz. En iyisi doktora görünmek ve emin olmaktır. Meme kanserinde erken teşhis çok önemli. Yazıyı tanıdığınız herkesle paylaşın.

Meme Kanserini Önlemenin 8 Yolu

Göğüs kanseri. Sadece bu kelimeleri okumak bile birçok kadını endişelendirebilir. Ve bu çok doğal bir durum. Ancak bugünlerde meme kanseri ile ilgili pek çok güzel haber var. Tedaviler daha iyi hale geliyor ve hastalığı önleme yolları hakkında her zamankinden daha fazla şey biliyoruz. Bu sekiz basit adım, meme kanseri riskini azaltmanıza yardımcı olabilir.

1- Kionuzu Kontrol Altında Tutun:

Sağlıklı bir kiloyu korumak herkes için önemli bir hedeftir. Fazla kilolu olmak, özellikle menopozdan sonra meme kanseri dahil birçok farklı kanser riskini artırabilir.

2- Fiziksel Olarak Aktif Olun:

Egzersiz, sağlık için olduğu kadar meme kanserini önlemede de oldukça önemlidir ve günde en az 30 dakika fiziksel olarak aktif olan kadınların meme kanserine yakalanma riski daha düşüktür. Düzenli egzersiz, kiloyu kontrol altında tutmanın en iyi yollarından biridir.

3- Meyve ve Sebzelerinizi Yiyin ve Alkol Tüketiminden Kaçının:

Sağlıklı bir diyet, meme kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çok fazla meyve ve sebze yemeye çalışın ve alkol tüketmeyin).

4- Sigara İçmeyin:

Sigara içenler ve içmeyenler, sigara içmenin ne kadar sağlıksız olduğunu bilirler. Yaşam kalitesini düşürmek kalp hastalığı, felç ve meme kanseri dahil en az 15 kanser riskini arttırmanın yanı sıra, kokulu nefes, kötü dişler ve kırışıklıklara da neden olur. Şimdi bu sonuçları biliyor olmanız sigarayı bırakmanız  için size motivasyon kaynağı olmalı.

5- Bebek Emzirme:

Toplam bir yıl veya daha uzun süre emzirmek (tüm çocuklar için birlikte) meme kanseri riskini azaltır. Aynı zamanda bebekler için büyük sağlık yararları vardır.

6- Özellikle 35 Yaşından Sonra veya Sigara İçiyorsanız Doğum Kontrol Haplarından Kaçının:

Doğum kontrol haplarının hem riskleri hem de faydaları vardır. Kadın ne kadar gençse riskler o kadar düşüktür. Kadınlar doğum kontrol hapları alırken, meme kanseri riski biraz daha yüksektir. Hapı bıraktıktan sonra bu risk hızla ortadan kalkar. Doğum kontrol hapı kullanırken inme ve kalp krizi riski de artar – özellikle sigara içiyorsanız. Bununla birlikte, uzun süreli kullanımın yumurtalık kanseri, kolon kanseri ve rahim kanseri riskini azaltmak gibi önemli faydaları da olabilir – istenmeyen hamilelikten bahsetmeye gerek yok – bu yüzden onun lehine de çok şey var. Meme kanseri konusunda çok endişeliyseniz, riski azaltmak için doğum kontrol haplarından kaçınmak iyi bir seçenektir.

7- Menopoz Sonrası Hormonlardan Kaçının:

Osteoporoz ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları önlemek için menopoz sonrası hormonlar uzun süreli alınmamalıdır. Çalışmalar, sağlık üzerinde karışık etkileri olduğunu, bazı hastalıkların riskini artırdığını ve diğerlerinin riskini azalttığını gösteriyor ve hem östrojen hormonları hem de östrojen artı progestin hormonları meme kanseri riskini artırıyor. Kadınlar menopoz sonrası hormonları alıyorsa, mümkün olan en kısa süre için verilmelidir. Menopoz sonrası hormonların riskleri ve faydaları hakkında konuşulacak en iyi kişi doktorunuzdur.

8- Yüksek Risk Altındaki Kadınlar için Tamoksifen ve Raloksifen:

Yaygın olarak “sağlıklı bir davranış ” olarak düşünülmese de , reçeteli ilaçlar tamoksifen ve raloksifen almak, hastalık riski yüksek kadınlarda meme kanseri riskini önemli ölçüde azaltabilir. FDA tarafından meme kanserinin önlenmesi için onaylanan bu güçlü ilaçların yan etkileri olabilir, bu nedenle herkes için doğru değildir. Yüksek risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, tamoksifen veya raloksifenin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Aile Geçmişinizi Öğrenin:

Ailesinde güçlü bir kanser öyküsü olan kadınlar, kendilerini korumak için özel adımlar atabilir, bu nedenle kadınların aile geçmişlerini bilmeleri önemlidir. Göğüs veya yumurtalık kanseri geliştirmiş bir anneniz veya kız kardeşiniz varsa (özellikle erken yaşta) veya göğüs, yumurtalık veya prostat kanseri geliştiren birden fazla aile üyeniz (erkekler dahil) varsa, meme kanseri riskiniz yüksek olabilir. Bir doktor veya genetik danışman, hastalığın aile geçmişini anlamanıza yardımcı olabilir.

Taramayı Unutmayın:

Bazı tartışmalara rağmen araştırmalar mamografi ile meme kanseri taramasının hayat kurtardığını gösteriyor. Kanseri önlemeye yardımcı olmaz, ancak en çok tedavi edilebilir olduğu zamanda kanseri erken teşhis etmeye yardımcı olabilir. Çoğu kadın için, düzenli mamogramlar 40 yaşında başlayabilir, ancak belirli öneriler yaşa ve riske göre değişir.

40 – 44 yaş arasındaysanız:

Yıllık mamogramlara başlamayı seçebilirsiniz. Bu yaşlarda mamografinin riskleri ve faydaları hakkında bir doktorla konuşmak önemlidir.

45 – 54 yaş arasındaysanız:

Her yıl mamogram yaptırılması önerilir.

55 yaş ve üzerindeyseniz:

Her iki yılda bir mamografi yapılması önerilir. Her yıl onlara sahip olmaya devam etmeyi seçebilirsiniz.

Klinik meme muayeneleri ve kendi kendine muayeneler önerilmez. Ancak göğüsleriniz hakkında bilgi sahibi olmalısınız ve göğüslerinizin görünümünde veya hissinde herhangi bir değişiklik fark ederseniz hemen bir sağlık uzmanına söylemelisiniz.

Meme Kanseri İçin Diğer Önemli Risk Faktörleri

Ne yazık ki, kadınların üzerinde kontrol sahibi olmadığı bir dizi önemli meme kanseri risk faktörü de vardır. Hangilerinin sizin için geçerli olduğunu bilmek, riskinizi anlamanıza ve onu düşürmek için elinizden geleni yapmanıza yardımcı olabilir. Yüksek risk altında olduğunuzu düşünüyorsanız, bir doktorla veya başka bir sağlık uzmanıyla konuşun. Bunlar bir kadının meme kanseri riskini artırabilir:

  • Daha büyük yaş, özellikle 60 yaş ve üstü
  • Ailede meme kanseri öyküsü
  • 12 yaşından önceki ilk adet dönemi (menarş)
  • 55 yaş ve üstü menopoz
  • 35 yaşından sonra ilk doğum
  • Evlat sahibi olmamak
  • Uzun boy
  • Yoğun göğüsler
  • İyi huylu meme hastalığı öyküsü (atipik hiperplazi gibi
Meme kanserinin en belirgin 5 belirtisi