18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberler6 saatten az uyumak ciddi sağlık problemlerini tetikliyor!

6 saatten az uyumak ciddi sağlık problemlerini tetikliyor!

İçerikleri

Yetişkinlerin 6 saatten az uyuması halinde kanser, Alzheimer, kısırlık gibi ciddi sağlık problemlerini tetiklediğini ve kilo vermeyi de önlediğini belirten Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Göğüs ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nejat Altıntaş, “Çocukların ve yetişkinlerin sağlıklı bir yaşam sürmesi için sağlıklı uyuması çok önemlidir. Çocuklar günlük en az 7 saat uyumalıdır. Yetişkinlerde ise uyku süresi 6 saatin altına düşerse kanser, kısırlık, Alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskini artırdığı gibi kilo vermeyi de engellemektedir. İnsanların kilo vermesi uyurken vücut tarafından salgılanan iki hormona bağlıdır. Bu hormonların biri ‘ghrelin’ olarak adlandırılan hormondur.” dedi.

Gece Uyunmazsa Vücudun Karbonhidrat Gereksinimi Artar

Gece 00.00 ila 03.00 saatleri aralığında uyunmazsa ‘ghrelin’ olarak adlandırılan hormonun vücutta karbonhidrat tüketimini tetiklediğini ifade eden Doç. Dr. Altıntaş, “Gece 00.00 ila 03.00 saatleri aralığı uykusuz geçirildiği zaman açlık hissedildiği için buzdolabına gidilir. Buzdolabında dondurma ve salata varsa, dondurma tercih edilerek tüketilir. Aslında bu kişinin değil, vücuttaki ghrelin hormonunun tercihidir. Bu hormon, dondurma ya da şekerli gıdalar tüketerek karbonhidrat alınmasını söylüyor. Bu da gösteriyor ki 00.00 ila 03.00 saatleri aralığında uyunmadığı takdirde vücut karbonhidrata gereksinim duyuyor.” ifadelerine yer verdi.

Vücut Büyüme Hormonu Salgılamazsa Kilo Verilemez

Vücudun uyurken salgıladığı ikinci hormonun büyüme hormonu olduğunu kaydeden Doç. Dr. Altıntaş, “Büyüme hormonu olarak adlandırılan bir hormon var. Çocuklar, bu hormon sayesinde büyümektedir. Bu hormon, yaşlılarda ve yetişkinlerde ise erkeklerde göbek bölgesindeki yağları, kadınlarda ise basen bölgesindeki yağları eritmektedir. Vücudun kaslı yapıda olması da bu hormona bağlıdır. Vücut bu hormonu gece 23.00 ila 03.00 aralığında salgılamaktadır. Günümüzdeki en büyük sıkıntı uyku saatinin saat 03.00’ü geçmesidir. Bu saatler uykusuz geçirildiğinde büyüme hormonu vücut tarafından salgılanmaz. Büyüme hormonu salgılanmadığı içinde istenildiği kadar diyet yapılsın, diyetisyene gidilsin kilo vermek mümkün olmaz. İnsanlar, su içse yaradığını söylüyor. Bunun nedeni ise metabolizmanın yavaş çalışmasıdır. Vücudun büyüme hormonunu yani growth hormonunu salgılamaması kilo alımına neden olmaktadır.” diye konuştu.

6 Saatten Az Uyunması Alzheimer Nedeni

Bir insanın günlük en az 6saat uyumasının zaruri bir gereksinim olduğuna değinen Doç. Dr. Nejat Altıntaş, “Günlük en az 6 saat uyunması gerekmektedir. 6 saatten az uyuyan insanlar üzerine yapılan araştırmalar, bu insanların kilo aldığını gösteriyor. Vücut büyüme hormonu salgılamadığı gibi ghrelin hormonu salgılayarak şekerli besinlerin tüketimine neden olmaktadır. İnsan ömrünün uzamasıyla birlikte her 2 iki kişiden birinde 80 yaşını geçtikten sonra Alzheimer rahatsızlığı görülmeye başlandı. 6 saatin altında, hatta 4 saatin altında uyuyan insanlar var. Margaret Thatcher’in uyku süresi 4 saatin altındaydı. Yine Ronald Reagan 4 saatten az uyurdu. Bu iki kişide Alzheimer rahatsızlığına yakalanmıştır. Bu da gösteriyor ki 6 saatten az uyunması çok ciddi bir Alzheimer nedenidir.” şeklinde konuştu.

Uyku Yetersizliği Kanser ve Kısırlık Nedeni

Günlük uyku süresinin 6 saatin altında kalmasının hormonal kanserlere yol açtığının altını önemle çizen Doç. Dr. Altıntaş, “Hormonal kanserler arasında yer alan meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanserine yakalanma riski uykusuzluk nedeniyle artmaktadır. Hemşireler üzerinde gerçekleştirilen bir araştırmada, gece vardiyasında hiç uyumayan hemşirelerde kansere yakalanma riski yüzde 200 artmaktadır. Ayrıca hormon seviyesi ile erkeklik hormonu seviyesi her geçen yıl azalmaktadır. Uyku süresi günlük 6 saatin altında kalan erkeklerdeki erkeklik hormonu seviyesi, kendilerinden 10 yaş daha yaşlı bir erkeğin erkeklik hormon seviyesine kadar düşmektedir. Bu ise ciddi bir kısırlık nedenidir. Çünkü üremenin azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca yeterli uyunmaması insanı daha hızlı yaşlandırdığı gibi üremeyle ilgili sağlık sorunlarına da neden olmaktadır. Uykusunu yeterince alamayan çocuklarda ise çok ciddi öğrenme problemleri olduğu gözlemlenmiştir.” ifadelerine yer verdi.