Son on yılda dünya çapında yüksek oranda ağız boşluğu kanseri vakası saptanmıştır. Ağız boşluğu kanserlerinde ölüm oranı yüksektir ve gitgide artmaktadır.
Ağız Boşluğu Kanseri Nedir?
Ağız boşluğu kanseri, kısaca ağız kanseri olarak da adlandırılır. Boyun ve baş bölgesinde görülen kanser türleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Çoğunlukla 40 yaş ve üzeri erkeklerde görülen ağız boşluğu kanseri, teşhisi en zor kanserlerin başında gelmektedir. Bunun nedeni ise, bu kanser türünün çok geç belirti veriyor olmasıdır.
Ağız Boşluğu Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kanser türleri arasında en az bilinenlerden biri olan ağız boşluğu kanseri, ağızda şiddetli ağrı ve acı ile kendini göstermektedir. Diş etleri, dil ve ağızın içinde kırmızı ve beyaz renkli alanların oluşmasına sebep olan ağız boşluğu kanseri, dil değdiğinde hissedilen kabarık ve kalınlaşmış alanlarla da kendini gösterir. Bu kanser tipi söz konusu ise boğazda ve ağızda tekrar eden kanama görülmektedir. Ayrıca bu bölgelerde iyileşmeyen yaralar da kanser belirtisi olabilmektedir.
Çiğnemede ve yutmada güçlük çekmek, boğuk ses tonu, boğazda takılı kalmış bir cisim hissiyatı, dil ve ağız içinde uyuşukluk ya da his kaybı oluşumu, üst ve alt çenede ortaya çıkan şişlikler ile bu nedenle ağız protez ölçülerinin değişmesi durumları da ağız boşluğu kanseri habercisidir.
Ağız Boşluğu Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Ağız boşluğu kanseri söz konusu olduğunda en bilinen nedenler tütün çiğnemek ve sigara içmektir. Ayrıca alkol kullanımı da bu kanser türüne davetiye çıkarmaktadır. Bu kanserin nedeni tam olarak saptanamasa bile, yukarıda bahsi geçen faktörlerin riski artırdığı kesinleşmiştir. Ayrıca genetik faktörler ve dudakların fazla güneş ışığına maruz kalması gibi durumlar da ağız boşluğu kanseri riskini artırır. Birçok insanın severek tükettiği sıcak çay ve sıcak çorba tüketimi de, bu kanserin oluşumunda etkili rol oynamaktadır.
Ağız Boşluğu Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Ağız boşluğu kanserinin geç teşhis edilmesi ve geç tedaviye başlanması durumunda, kanser tüm ağız içine yayılacağı için fonksiyon kaybı, yüzde düzeltilmesi imkansız deformasyonlar, şiddetli ağız ve ağız içi ağrıları, hatta ölüm bile söz konusu olmaktadır. Erken teşhis durumunda cerrahi müdahele gündeme gelerek, kanserli bölgelerin çıkarılması sağlanmaktadır. Ameliyatın ardından kalabilecek kanserli hücrelerin yok olması için radyoterapi ve kemoterapi uygulaması yapılmaktadır.
Erken teşhis ve tedavi sonrasında ağız boşluğu kanseri iyileşme ihtimali oldukça yüksek olan bir kanser türüdür. Ameliyatın ardından yapılacak incelemelerde, eğer ağızda bir deformasyon oluşmuşsa bu bölgeler rekonstrüktif bir ameliyatla düzeltilebilmektedir.
Ağız Boşluğu Ve Yutak Kanseri
- Kolon Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Bitkisel Tedavisi
- Endometrium (Rahim İçi) Kanseri Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
- Yumurtalık Kanseri Nedir? Neden Olur Belirtileri Neler? Nasıl Teşhis Edilir?
- Böbrek Tümörü (Kanseri) Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi
- Meme Kanserinin En Belirgin 5 Belirtisi