11 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukKabakulak nasıl belli olur, nerelerde ağrı yapar?

Kabakulak nasıl belli olur, nerelerde ağrı yapar?

Kabakulak hastalığı, kabakulak virüsünün etkisi ile ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Bir çocuk çağı hastalığı olan kabakulak aileleri korkutmaktadır. Büyük tükürük bezlerinde şişlik ve ağrıya neden olan kabakulak neden olur? Belirtileri nelerdir? Kabakulak ağrısını azaltmak için neler yapılabilir?

İçerikleri

Viral bir enfeksiyon olan kabakulak hastalığını çocukluk çağından beri duyarız. Adını tükürük bezinin şiş ve kulağa yakın olmasından alan kabakulak hastalığı ciddi ağrı yapabilir. Ancak ailelerin bu durumdan korkmaması önerilir. Belirtiler fark edildiği zaman doktora giderek gerekli önlemler alınmalıdır.

Kabakulak Hastalığı Nedir?

Çocuklarda görülen bir hastalık olduğu için aileler tarafından kabakulak hastalığı nedir merak edilmektedir. Tükürük bezlerinin eflamasyonu sonrasında ortaya çıkan kabakulak, akut viral enfeksiyondur. Genelde herhangi bir komplikasyona yol açmadan iyileşmektedir. Ancak çok nadir olsa da, beynin ve beyin zarının inflamasyonuna yol açabilmektedir.

Kabakulak hastalığı en çok 5-9 yaş aralığında görülür. MMR aşısı bu hastalığı önlemektedir. Bulaşıcılığı çok yüksek bir hastalık olduğu için kabakulak belirtileri gösteren kişilerin 9-10 gün kadar başkaları ile bir araya gelmemesi önerilir.

Kabakulak Hastalığı Neden Olur?

Kabakulak hastalığına paramiksovirus ailesinden olan kabakulak virüsü neden olmaktadır. Özellikle Ocak – Mayıs aylarında daha kolay yayılım gösterdiği için bu aylarda kabakulak hastalığı daha fazla görülür. Kabakulak aşısının bulunmadığı dönemlerde enfeksiyonun sıklığı çok yüksek düzeylerdeydi. Ancak aşıdan sonra bu oran aşağılara çekilmiştir.

Kabakulak Nasıl Belli Olur?

Kabakulak Nasıl Belli Olur?

Başka hastalıklarla karıştırılma olasılığı yüksek olan kabakulak nasıl belli olur ailelerin bilmesi gereken önemli bir konudur. Bazı kişilerde herhangi bir belirti görülmezken bazı kişilerde semptomlar çok hafif olabilmektedir. Virüse maruz kaldıktan ortalama 2-4 hafta sonrasında ortaya çıkan önemli belirtiler şunlardır:

  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Baş ağrısı
  • İştah kaybı
  • Ateş
  • Mide bulantısı
  • Genel vücut ağrısı
  • Kas ağrısı
  • Yanakları şişiren şişmiş tükürük bezleri

Kabakulak Nerelerde Ağrı Yapar?

Yüksek dereceli bulaşıcı hastalık olan kabakulak nerelerde ağrı yapar kişiye göre değişebilmektedir. Bazı kişilerde herhangi bir ağrı olmazken bazı kişilerde ciddi ağrılar olabilir. Kabakulak virüsü ilk olarak tükürük bezlerinin şişerek iltihaplanmasına neden olur. Bu şişlik ise hassasiyet, ağrı ve yutma güçlüğüne neden olur. Ayrıca kabakulak baş ağrısı ve kas ağrısı semptomları gösterir.

Kabakulak Hastalığı Hangi Yaşlarda Görülür?

Çocukluk çağı hastalığı olan kabakulak 5-10 yaş aralığındaki çocuklarda görülmektedir. Küçük yaşlardayken kabakulak hastalığına yakalanmayan kişilerin sayısı çok azdır.

Kabakulak Hastalığının Kuluçka Dönemi Kaç Gündür?

Virüsle temas edildikten sonraki belirtisiz süreye kuluçka dönemi denir. Peki, kabakulak hastalığının kuluçka dönemi kaç gündür? Kişiler virüse maruz kaldıktan ortalama olarak iki ile dört hafta sonrasında belirtiler görülür. Yani kuluçka süresi 2-4 haftadır.

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?

Kabakulak hastalığı çocukluk çağı hastalıkları arasında çok yüksek bulaşıcılığa sahip hastalıklardan biridir. Bu yüzden çok dikkat edilmelidir ve virüsü kapan kişiyle 10 gün kadar aynı ortamda bulunulmaması gerekir.

Kabakulak Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Her çocuğun mutlaka geçireceği kabakulak evde nasıl tedavi edilir aileler tarafından araştırılan bir konudur. Kabakulak nedeni ile oluşan ağrıyı azaltmak için şişmiş bölgeye buz ile kompres yapılmalıdır. Bu sayede şişmiş bezler yatışarak ağrı azalır. Ateş nedeniyle yaşanan su kaybını önlemek için bol su içilmelidir. Bu dönemde çiğnemesi zor besinler yerine çorba türü besinler tüketilmelidir. Ayrıca asitli içeceklerden ve besinlerden kaçınılmalıdır.

Kabakulak İçin En İyi Tedavi Nedir?

Şu anda kabakulak hastalığı için tam bir tedavi yoktur, ancak enfeksiyon bir veya iki hafta içinde geçmelidir. Tedavi semptomları hafifletmek için kullanılır ve şunları içerir:

  • Bol bol yatak istirahati ve sıvı alınması.
  • İbuprofen ve parasetamol gibi ağrı kesiciler kullılması – 16 yaşından küçük çocuklara aspirin verilmemelidir.
  • Ağrıyı hafifletmek için bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulamak,

Kabakulak Hastalığı Ne Zaman Geçer?

Kabakulak hastalığı genelde 1-2 hafta içerisinde geçen ve ciddi semptomlara yol açmayan bir hastalıktır. Ancak çok nadir olmakla beraber ciddi klinik tablolara neden olabilmektedir. En sık görülen ciddi tablo ise testislerin iltihaplanmasıdır.

Kabakulak Aşısı Olan Kabakulak Geçirir Mi?

Aşılama hastalıkların tedavisinde çok önemlidir. Kabakulak aşısı bulunmadan önce semptomlar çok daha ağır oluyordu. Ancak aşıdan sonra hastalığın görülme oranı azaldı. Kabakulak aşısı olan kişiler kabakulak geçirmezler. Aşı ile vücut enfeksiyona karşı bağışıklık kazanmaktadır.

Çocuğum Kabakulak Oldu Ne Yapmalıyım?