Kabakulak, en çok çocukları etkileyen tükürük bezlerinin son derece bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur. En belirgin semptom, hastaya “hamster benzeri” bir yüz veren tükürük bezlerinin şişmesidir.
Kabakulak Nedir?
Çocukluk dönemlerinde yaygın bir şekilde görülen kabakulak hastalığı, virüslerin neden olduğu enfeksiyonlara bağlı ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Tükürük yoluyla diğer sağlıklı bireylere de bulaşabilen bu hastalık tükürük bezleri başta olmak üzere vücudun çeşitli bölümlerinde doku deformasyonlarına neden olabilir. Tükürük bezlerindeki şişkinliklerle kendisini belli eden kabakulak aynı zamanda yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik, eklem ağrıları, mide bulantısı ve iştah kaybı gibi çeşitli belirtiler gösterir. Çocuklarda ortaya çıktığında genellikle orta dereceli semptomlarla atlatılabilen bu hastalık daha ileriki yaşlarda görülürse daha ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir.
Kabakulağın şuana kadar bilinen herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Hastalara sadece belirtileri hafifletici ilaçlar verilir ve bol bol istirahat etmeleri önerilir. Çocukluk döneminde yapılan kabakulak aşısı bağışıklığın kazanılmasında önemli bir yere sahip olduğu için hastalıktan korunmanın etkili yollarından birisidir. Bu şekilde yetişkinlik dönemlerinde hastalık etkeni virüslerin vücuda yerleşerek kabakulağa neden olması önlenebilir.
Kabakulak Nasıl Bulaşır?
Grip, nezle ya da soğuk algınlığında olduğu gibi kabakulak hastalığı da burun salgıları, tükürük ve hastalık etkeni virüsün bulunduğu kişilerle yakın temas sonucunda bulaşır. Bunun yanında hastanın öksürmesi sonucu havaya karışan virüslerin solunum yoluyla sağlıklı bireylere geçmesiyle de kişiler arasında yayılabilmektedir. Kabakulağın en çok bulaşıcı olduğu dönemler belirtilerin başlamasından önceki birkaç gün ve beş gün sonrasıdır. Özellikle hastada tükürük bezleri şişmeye başladığı zaman aşılanmamış ya da hastalığı daha önce geçirmemiş kişilere bulaşmaması adına gerekli önlemler alınmalıdır.
Kabakulak Hastalığına Ne İyi Gelir? Doğal Tedavisi
Kabakulak hastalığından korunmak için öncelikle dikkat edilmesi gereken konu aşıdır. Bunun dışında hastalığın daha hızlı atlatılabilmesi için çeşitli ilaçlar ve bazı doğal tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Ancak ileride herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına doğal tedavi uygulamalarına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız daha doğru bir karar olacaktır.
Soğan ve Sarımsak
Öncelikle 6 diş sarımsak ve yarım soğan ince bir şekilde rendelendikten sonra 250 gram su ve 2 çay kaşığı balla karıştırılır. Karışım blenderdan çekilerek püre kıvamına getirildikten sonra kahvaltıdan yarım saat önce içilir. Bu uygulamaya düzenli olarak devam etmek hem bağışıklık sistemini güçlendirecek hem de kabakulak nedeniyle oluşan ağrıların hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Ballıbaba Tohumu
Bu uygulama için 5 çorba kaşığı ballıbaba tohumunu havanda güzelce dövün. Daha sonra dövülmüş ballıbaba tohumlarını 4 bardak suyun içerisine ekleyin ve lapa kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Karışım yeterli miktarda yoğunlaştıktan sonra tülbendin içerisine koyun. Tülbentteki lapa biraz ılıdıktan sonra şişlik olan yerlere bunu koyun. Bu uygulamayı birkaç kez tekrarlamak şişliklerin büyük ölçüde azalmasına yardımcı olacaktır.
Kabakulak Tedavisinde Hint Yağı
Kabakulak hastalığı için iyi gelen bitkisel ürünlerden birisi de Hint yağıdır. Sabahları aç karnına 1 çorba kaşığı Hint yağı tüketerek hastalığın belirtilerini hafifletebilirsiniz.
Patlakotu Yaprağı
Birkaç tane patlakotu yaprağını ezin ve yaklaşık 1 kahve fincanı zeytinyağı ile karıştırdıktan sonra şişliklerin üzerine sürün. Bu uygulamayı günde iki kez yaptığınızda kabakulak nedeniyle oluşan ağrılar hafifleyecektir.
Kına ve Mayalanmış Hamur
2 çay kaşığı kınayı önceden mayalamış olduğunuz bir miktar hamurun içerisine ekleyin ve iki malzeme özdeşleşinceye kadar yoğurun. Elde ettiğiniz kınalı hamurdan parçalar kopararak şişliklerin olduğu bölgelere koyun.
Sirke
Ağrıların hafiflemesi ve şişliklerin azalması amacıyla yararlanılacak doğal ürünlerden birisi de ev yapımı sirkelerdir. Bir miktar sirke ile ağrı ve şişliklerin olduğu bölgeye dairesel masaj yapmak oldukça etkili bir uygulamadır.
Kabakulak Tedavisinde Zencefil
Hamur haline gelinceye kadar ezilen zencefili kulak bölgesindeki şişliklerin üzerine koyun ve üzerini herhangi bir bez ya da tülbentle sarın. Zencefilin iyileştirici gücünü içerisinde barındıran bu uygulama şişliklerin hızlı bir şekilde inmesini sağlayacaktır.
Keten Tohumu
Öncelikle 2 tatlı kaşığı keten tohumunu havanda güzelce dövün ve 4 bardak ılık suyun içerisine ilave edin. Karışımı lapa kıvamına gelinceye kadar kaynatın ve tülbendin içerisine koyun. Keten tohumu lapası ılıdıktan sonra bunu şişliklerin üzerine koyun. Yaptığınız bu uygulama ağrılarınızı hafifletecek ve şişliklerin biraz inmesine yardımcı olacaktır.
Banyan Ağcı
Birkaç tane banyan ağcı yaprağı alın ve bunları biraz ısıttıktan sonra kabakulak belirtileri olan bölgenin üzerine koyun. Daha sonra bu bölgenin üzerini bez ya da tülbentle sarın ve bu şekilde birkaç saat bekleyin.
Kabartma Tozu
Kabartma tozu, kabakulak hastalığına neden olan virüslerin gelişimini sınırlayan alkali özellikler içerir. Bir hamur yapmak için bir tutam kabartma tozu ve bir miktar su ekleyin. Yanaklara uygulayın. 3 dakika bekletin ve su ile yıkayın. Bunu günde üç kez yapın.
Çemen Otu Tohumu
Çemen otu tohumu, kabakulak için anti-viral ve anti-enflamatuar özellikler içerdiğinden mükemmel bir ev ilacıdır. Ayrıca kabakulak dahil birçok viral enfeksiyon için çok faydalı bir ev ilacı olan diğer olumlu tıbbi özelliklere de sahiptir.