Ana SayfaSağlıkHastalıkKızamıkçık Aşısı Nedir? Yan Etkileri Var Mıdır? Kızamıkçık Aşısını Kimler Yaptırmalı?

Kızamıkçık Aşısı Nedir? Yan Etkileri Var Mıdır? Kızamıkçık Aşısını Kimler Yaptırmalı?

İçerikleri

Tıp dilindeki adı rubella olan kızamıkçık deride kırmızı döküntüler oluşturan virüslere bağlı bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Toplumda çok sık rastlanan bir hastalık olmayan kızamıkçık lenf düğümlerinin şişmesi, yüksek ateş, burun akıntısı ve öksürük gibi belirtilere neden olur. Bu hastalığa rubella olarak adlandırılan tehlikeli bir virüs türü neden olmaktadır. Hastalık etkeni virüsleri taşıyan kişiyle aynı havanın solunması, yakın temas ya da kişisel eşyalarına dokunulması gibi eylemler sağlıklı bireylere de hastalığın bulaşmasına neden olmaktadır. Kızamıkçık teşhisinin yapılabilmesi için kişiye çeşitli kan testleri yapılmaktadır. Kanda kızamıkçık virüsü ya da antikorunun bulunması hastalığın varlığının tespit edilebilmesi için yeterli olmaktadır.

Hastalığı tam anlamıyla iyileştirebilecek herhangi bir tedavi yöntemi bulunmadığı için tek çare kızamıkçık aşısının bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yapılmasıdır. Bunun yanında doktorlar belirtileri azaltmaya yardımcı olan ateş düşürücü ya da ağrı kesici ilaçlar verebilmektedir. Ayrıca vücudun sıvı dengesinin korunabilmesi için hastaların bol miktarda sıvı tüketmesi de önerilmektedir. Kızamıkçık çoğunlukla ciddi komplikasyonlar oluşturmasa da hamile bayanlarda kan yoluyla bebeğe de geçerek bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Hastalıkla mücadelede en etkili korunma yolu kızamıkçık aşısı olduğu için hastalık etkenlerinden korunabilmek için herkesin mutlaka bu aşıyı olması gerekmektedir.

Kızamıkçık Aşısı Nedir?

Kızamıkçık aşısı kızamıkçık hastalığına neden olan virüslere karşı bağışıklık sistemi kazanılmasına yardımcı olan bir aşıdır. Bu aşının küçük yaşlarda yapılmış olması kızamıkçık hastalığına yakalanma ihtimalini ortadan kaldırmaktadır. Genellikle kızamıkçık, kabakulak ve kızamık aşısı şeklinde yapıldığında için KKK olarak da tanımlanabilmektedir. Bebekler ilk aşılarını 12 ile 15 aylık dönemde olmaktadır. Daha sonraki yaşlarda ise 4-6 yaş aralığında ikinci kez aşı yapılması gerekmektedir. Bu aşıların belirtilen dönemlerde doğru bir şekilde yapılmasıyla kişilerin ilerleyen yaşlarda kızamıkçık virüsü nedeniyle hastalanma ihtimali ortadan kalkar.

Hamilelik dönemlerinde kızamıkçık virüsü hem annenin hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği için özellikle kız çocuklarında kızamıkçık aşısının yapılması önemli bir konudur. Yeni doğan bebekler KKK aşısı olan annelerinden bağışıklık kazanarak doğdukları için ilk 12 aylık dönemde hastalık etkeni virüslere karşı dirençlidir. Ancak bu süre sonunda bebeğin hastalanmaması için ebeveynler kesinlikle kızamıkçık aşsını yaptırmayı ihmal etmemelidir.

Kızamıkçık Aşısının Yan Etkileri Var Mıdır?

Kızamıkçık aşısı yaptırmak genellikle vücutta herhangi bir alerjik reaksiyona ya da diğer yan etkilere neden olmamaktadır. Ancak bazı hassas bünyelerde aşı yapıldıktan yaklaşık 1 ile 2 hafta arasında yüksek ateş ve vücudun çeşitli bölümlerinde kızarıklıklar oluşabilir. Ayrıca aşı olan bayanlarda ve gençlerde kısa süreli eklem ve kas ağrıları ya da eklemlerde sertleşme gibi bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.

Kızamıkçık Aşısını Kimler Yaptırmalıdır?

Hamilelikte büyük bir sorun olacağı için bütün kız çocuklarının kızamıkçık aşısı yaptırması gerekir. Kan tahlillerinde kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklığı olan kişilerin aşı yaptırmasına gerek yoktur. Ancak daha önce aşı yaptırmayan ve hastalığa karşı bağışıklığı olmayan kişilerin kızamıkçık aşısı yaptırması önemli bir konudur. Bunun dışında aşı yaptırması gereken kişiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Yurt dışına gitmeyi düşünen kişiler
  • Hastane, bakım evi, sağlık kuruluşu ya da okulda çalışan kişileri
  • 12 aylıkken ve 4-6 yaş aralığındayken kızamıkçık aşısı olmayan kişiler herhangi bir sağlık problemi yaşamamak adına kesinlikle aşı yaptırmalıdır.

Kızamıkçık Aşısında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aşağıdaki sıralanan bazı durumlarda kızamıkçık aşısı yaptırmadan önce kesinlikle doktora danışılması gerekmektedir.

  • Bir aylık süre içerisinde hamile kalmayı düşünen bayanlar
  • Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler
  • Kan bozukluğu, kanser, zatürre ya da bağışıklık sistemini etkileyebilecek diğer sağlık problemi olanlar
  • Antibiyotik, jelatin, neomisin ya da KKK aşısına karşı vücudu alerjik reaksiyon gösteren kişilerin doktor onayı olmadıktan sonra kızamıkçık aşısı yaptırması ciddi rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir.