Türü fark etmeksizin bütün kanser hastalıklarının tedavisinde, doğru beslenme düzeni en merak edilen konulardan biridir. Hasta ve çevresindeki kişiler, bu meraklarını gidermek isterken hataya düşebilirler. Kulaktan dolma bilgiler ile bitkisel tedavi yöntemleri denemek, hastaya faydadan çok zarar sağlamaktadır. Ancak kanser tedavisi esnasında uygulanan kemoterapinin zorlayıcı etkilerinden, birkaç beslenme düzenine ayak uydurarak kurtulmak mümkün. İşte beslenme düzeninize dahil edebileceğiniz ufak ama etkili detaylar!
Kemoterapi Sürecinde Ağız Tadı Değişebilir
Kanser tedavisi için uygulanan kemoterapi ilaçları, kişinin tat alma duyusuna ve koku alma hissine etki edebilmektedir. Kemoterapi sürecinde hasta dengeli miktarlarda olmak şartıyla yağ, protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmelidir. Ayrıca bu süreçte hastanın çiğneme yetisinde değişiklikler de söz konusu olabilir. Hasta, çok sevdiği besinlerden uzak dururken, hiç tatmadığı ya da sevmediği gıdaları tüketmek isteyebilir.
Bulantı Yaşadığınızda Zencefil Çayı Tüketin
Kemoterapi sürecinin en bilinen yan etkilerinden biri mide bulantısıdır. Bu yan etki kusmaya kadar gidebilmektedir. Böyle bir yan etki söz konusu olduğunda yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınmak, bunun yerine kızarmış ekmek ve kraker gibi besinlerle mide bulantısı bastırmak mümkündür. Sıvı ihtiyacı söz konusu olduğunda ise, zencefil çayı tüketilerek midede oluşan bulantı hissi azaltılabilir. Ayrıca bulantı ve kusma gibi yan etkileri azaltmak için, bu süreçte bol giysiler tercih etmek doğru bir hareket olacaktır.
Kanser Tedavisi Süresince Az Ama Sık Beslenin
Kanser tedavisi süresince en bilinen sorunlardan biri de iştahsızlıktır. Bu durumun önüne geçmek için hareketli bir yaşam tarzı belirlenebilir. Ayrıca az ve sık yemek yiyerekte iştahsızlık sorununun önüne geçilebilir. İştahsızlığın önüne geçmek için yapılacak bir diğer şey ise, hastanın ulaşabileceği yerlerde muz ve kuruyemiş gibi gıdalar bulundurmaktır. Tüm bu yapılacaklara rağmen sorunun önüne geçilemiyor ve kilo kaybı oluşuyorsa, durum doktora bildirilmeli ve ek ilaç istenmelidir.
Ağız Kuruluğu Olduğunda Sakız Çiğneyin
Kanser tedavisi esnasında ağızda kuruluk, ağız içi yaraları ve ağızda acı bir his oluşabilmektedir. Bu durum hastanın hayatını olumsuz yönde etkiler. Ağızda oluşan bu sorunların önüne geçmek için, boğazı tahriş edebilen ve asidik içeriği bulunan gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca tüketilen yiyecek ve içeceklerin ortalama bir ısıda olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra oluşan ağız kuruluğunu gidermek için, tatlı yiyecek ve içecekler tüketilmeli, sık sık su içilmeli ve sakız çiğnenmelidir.
İshal ve Kabızlık Söz Konusu İse Su İçmeyi İhmal Etmeyin
Kanser tedavisi ve kemoterapi sürecinde ishal ve kabızlık sorunu görülebilir. Sıkça görülen bu iki sorun, bol su tüketilerek ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak ishal söz konusu olduğunda süt ürünleri, lifli gıdalar, tatlandırıcı içeren gıdalar ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak çok önemlidir. Bunun yerine patates, muz, domates, tüm yeşillikler ve tuzlu ayran tercih edilmelidir. Eğer kabızlık söz konusu ise, bolca hareket edilmeli ve hareket öncesinde lifli yiyecekler tüketilmelidir.
Kanser Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler
- Diyabet ve Kanser Nedir? Diyabet ve Kanser Arasında Bir Bağ Var Mıdır?
- Meme Kanserinin En Belirgin 5 Belirtisi
- Böbrek Tümörü (Kanseri) Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi
- Kansere Karşı Bal ve Karbonat İle Mucize Karışım
- İşte Kanserin 10 Belirtisi! Lütfen Görmemezlikten Gelmeyin!