Diyabet Nedir?
Diyabet, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Kandaki glikoz(şeker) seviyesinin normalin üzerine çıkması sonucu diyabet meydana gelmektedir. Diyabet hastalığımı artık çağımızın sürekli görülen kronikleşmiş bir hastalığıdır. Son yıllarda diyabetin görülme sıklığı artış göstermektedir. Türkiye’ de 7 milyondan daha fazla diyabet rahatsızlığını yaşayan insan bulunmaktadır. Ayrıca diyabet hastası olan kadınlar, aynı hastalığı taşıyan erkeklere göre kansere yakalanma olasılıkları daha yüksektir.
Kanser Nedir?
Organlarımızda bulunan hücrelerin düzensiz bir şekilde bölünüp çoğalmasıyla oluşan kötü huylu urlar ve tümöre kanser denmektedir. Bu kötü huylu hücreler mutasyona uğrayarak kontrolsüzce çoğalır ve dokularımıza organlarımızda tahribata sebep olur. Ölümcül olabilmektedir. Kanserin birçok çeşidi bulunmaktadır. Erken teşhis edilebilinirse tedavi olasılığı yükselmektedir. Teknolojinin ve ilaç sanayisinin gelişmesiyle birçok kanser hastası tedavi edilmekte, eski sağlığına kavuşabilmektedir.
Diyabet ve Kanser Arasında İlişki Var Mıdır?
Evet, maalesef ki vardır. Yapılan araştırmalar ve deneyler sonucu diyabet kanser hastalarında 2 kat daha fazla görülüyor. Diyabet hastalarında en sık görülen kanser çeşidi karaciğer kanseridir. Karaciğer kanserine ek olarak kolon, meme, pankreas kanseri de yüksek oranda görülmektedir. Hastada karaciğerde yağlanma görülüyorsa, ilerlediğinde karaciğerde kronik iltihaplanma bir sonraki aşamada ise siroz görülebilmektedir.
Pekâlâ diyabet hastalarında kanser olasılığının daha yüksek olduğunu söyledik, şimdi nedenlerine gelelim. Diyabet hastalarının kanser için risk taşımasının birden çok sebebi var. Kan şekerinin sürekli olarak yüksek olması ve kandaki insülin düzeyinin yükselmesidir. Kandaki insülin değerinin normalin üzerinde olması vücuttaki dokulara zarar vermekte, dokularda kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olmaktadır. Kilo fazlalığı ve obezite en önemli sebeplerdendir. Diyabet hastalığında kullanılamayan glikozun fazlası yağ olarak depo edilir. Ve kilo fazlalığına obeziteye neden olur.
Olası kanser türlerinin engellenmesi ve ilerlemesinin önlenmesi için kilo kontrolü, sağlıklı beslenme ve egzersize ağırlık verilmelidir. Aynı zamanda bazı diyabet ilaçlarının da kanser gelişim olasılığını azalttığı gözlemlenmiştir. Diyabet hastaları uygun erken tanı yöntemleriyle sürekli kontrol edilmeli ihmal edilmemelidir. Sadece diyabet değil birçok hastalıkta erken tanı hastanın iyileşmesi sürecinde en önemli faktördür.
Prof. Dr. Can Solakoğlu Diyabet ve Kanser
- E-Sigaraların (Elektronik) Kansere ve Kalp Hastalıklarına Etkisi Ve Zararları
- Böbrek Tümörü (Kanseri) Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi
- Meme Kanserinin En Belirgin 5 Belirtisi
- Diyabet (Şeker Hastalığı) Nedir? Diyabet Türleri Nelerdir?
- Şeker Hastalığı – Diyabet Nedir? Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?