Elektronik Sigara Nedir?
E-Sigaraların (Elektronik) Kansere ve Kalp Hastalıklarına Etkisi E-sigaralar, nikotin, tatlandırıcılar ve diğer maddeleri içeren kimyasalların solunabilir aerosol karışımını üreten pille çalışan cihazlardır. Elektronik sigaralar genellikle geleneksel sigaralara güvenli bir alternatif olarak pazarlanırlar, ancak yeni bir araştırma e-sigaraların hala sağlığa ciddi zararlar verebileceğini düşündürmektedir. Araştırmacılar, e-sigaraların kanser ve kalp hastalıkları riskini arttırabileceğini ileri sürmektedir.
Elektronik Sigaraların Zararları
Hacettepe Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, elektronik sigara (e-sigara) buharına maruz kalan farelerin, akciğer, mesane ve kalpte DNA hasarı yaşadıklarını ve bunun da kanser ve kalp hastalıkları riskini artırabileceğini buldular. Bu gibi tahribatlar, 8 yıllık eşdeğerde e-sigara dumanına maruz bırakılmış olan kültürlenmiş insan akciğerinde ve mesane hücrelerinde de bulunmuştur.
Elektronik Sigara Kullanımı
E-sigaralar son yıllarda özellikle gençler ve genç yetişkinler arasında popülerlik kazanmıştır. Sağlık Bakanlığı Aile Hekim Merkezlerine göre, Türkiye’deki 500.000’den fazla lise öğrencisi son bir senede e-sigara kullandığını bildirmiştir. Bununla birlikte, araştırma, sigara içenlerin yüzde 80’inden fazlasının e-sigaraların normal sigarayı bırakmalarına yardımcı olabileceğini düşünürken, yüzde 97’den fazlası, pille çalışan cihazların geleneksel tütün kullanımını azaltmaya yardımcı olabileceğine inanmaktadır.
E-Sigara Güvenliği Konusundaki Tartışmalar
Sağlığımız söz konusu olduğunda, Sağlık Bakanlığı,e-sigaraların geleneksel olanlara göre zararlı olmadığına inanmaktadır. Yine de, e-sigaralar piyasada göreceli olarak yeni olduğu için, ne kadar zararlı oldukları kesin değildir. Bununla birlikte, e-sigara kullanımının potansiyel tehlikeleri hakkında daha fazla şey öğreniyoruz.
2018’de, e-sigara sıvısındaki aroma maddelerinin bozulmuş kalp kası işlevine bağlandığı yapılan bir araştırmada bildirilmiştir. Daha yakın tarihli bir rapor, e-sigara kullanımının kalp hızını artırdığı ve buharındaki bazı kimyasalların DNA’ya zarar verebileceğine “önemli kanıt” olarak gösterilmiştir. Yapılan çalışma, e-sigara buharına maruz kalmanın, kansere ve kalp hastalığına neden olabilecek bir şekilde DNA’ya zarar verebileceğini keşfettikten sonra, e-sigaraların zararlarına dair daha fazla kanıt sağlamaktadır.
E-Sigara Buharı ve DNA Hasarı
Bilim adamları, 5 fareyi e-sigara dumanına maruz bırakarak, 8 miligram nikotin içeren ve insanların soluduğu hava ile kıyaslanabilecek şekilde, günde 2 saat, 10 hafta boyunca maruz bırakarak bulguları hakkında araştırma yaptılar. Filtreli havayı teneffüs eden farelerin bir kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, e-sigara dumanına maruz bırakılan farelerin kalplerinde, akciğerlerinde ve mesanesinde DNA hasarı olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca bilim adamları e-sigara dumanına maruz kalmanın farelerin akciğer dokusunda DNA onarım işlemlerini durdurduğunu buldular.
İnsan akciğerlerinde ve mesane hücrelerinde e-sigara buharına uzun süreli maruz kalmanın test edilmesinde de aynı sonuçları buldular. Araştırmanın bulgularına göre, “e-sigara dumanının karsinojenik olduğu ve e-sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre akciğer, mesane kanseri ve kalp hastalıkları geliştirme riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür.” Bununla birlikte, araştırmanın eleştirmenleri, bu deney ve testlerin e-sigaraların sağlığa zararlı olduğunu kanıtlamaya yetmediğini belirtmektedir.
Hangisi Daha Hızlı Öldürür? Elektronik Sigara mı? Normal Sigara mı?
- Sigarayı Bıraktıktan Sonraki 15 Yılda Neler Oluyor? Merak Ediyor Musunuz?
- Adım adım sigarayı bırakma yöntemleri ve ÇOK ETKİLİ BİR FORMÜL
- Sigarayı bıraktıran besinler
- Sigarayı Bıraktıran Yiyecekler!
- Özellikle Sigara Tiryakileri Bunu Mutlaka İçsin!