Ana SayfaKadınFaydalı BilgilerE-Sigaraların (Elektronik) Kansere ve Kalp Hastalıklarına Etkisi Ve Zararları

E-Sigaraların (Elektronik) Kansere ve Kalp Hastalıklarına Etkisi Ve Zararları

Sigaranın zararlı etkilerinden kurtulmak isteyenlerin tercih ettiği elektronik sigaranın zararları ile kanser ve kalp hastalıklarına etkisini sizler için araştırdık.

İçerikleri

Elektronik Sigara Nedir?

E-Sigaraların (Elektronik) Kansere ve Kalp Hastalıklarına Etkisi E-sigaralar, nikotin, tatlandırıcılar ve diğer maddeleri içeren kimyasalların solunabilir aerosol karışımını üreten pille çalışan cihazlardır. Elektronik sigaralar genellikle geleneksel sigaralara güvenli bir alternatif olarak pazarlanırlar, ancak yeni bir araştırma e-sigaraların hala sağlığa ciddi zararlar verebileceğini düşündürmektedir. Araştırmacılar, e-sigaraların kanser ve kalp hastalıkları riskini arttırabileceğini ileri sürmektedir.

Elektronik Sigaraların Zararları

Hacettepe Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar, elektronik sigara (e-sigara) buharına maruz kalan farelerin, akciğer, mesane ve kalpte DNA hasarı yaşadıklarını ve bunun da kanser ve kalp hastalıkları riskini artırabileceğini buldular. Bu gibi tahribatlar, 8 yıllık eşdeğerde e-sigara dumanına maruz bırakılmış olan kültürlenmiş insan akciğerinde ve mesane hücrelerinde de bulunmuştur.

Elektronik Sigara Kullanımı

E-sigaralar son yıllarda özellikle gençler ve genç yetişkinler arasında popülerlik kazanmıştır. Sağlık Bakanlığı Aile Hekim Merkezlerine göre, Türkiye’deki 500.000’den fazla lise öğrencisi son bir senede e-sigara kullandığını bildirmiştir. Bununla birlikte, araştırma, sigara içenlerin yüzde 80’inden fazlasının e-sigaraların normal sigarayı bırakmalarına yardımcı olabileceğini düşünürken, yüzde 97’den fazlası, pille çalışan cihazların geleneksel tütün kullanımını azaltmaya yardımcı olabileceğine inanmaktadır.

E-Sigara Güvenliği Konusundaki Tartışmalar

Sağlığımız söz konusu olduğunda, Sağlık Bakanlığı,e-sigaraların geleneksel olanlara göre zararlı olmadığına inanmaktadır. Yine de, e-sigaralar piyasada göreceli olarak yeni olduğu için, ne kadar zararlı oldukları kesin değildir. Bununla birlikte, e-sigara kullanımının potansiyel tehlikeleri hakkında daha fazla şey öğreniyoruz.

2018’de, e-sigara sıvısındaki aroma maddelerinin bozulmuş kalp kası işlevine bağlandığı yapılan bir araştırmada bildirilmiştir. Daha yakın tarihli bir rapor, e-sigara kullanımının kalp hızını artırdığı ve buharındaki bazı kimyasalların DNA’ya zarar verebileceğine “önemli kanıt” olarak gösterilmiştir. Yapılan çalışma, e-sigara buharına maruz kalmanın, kansere ve kalp hastalığına neden olabilecek bir şekilde DNA’ya zarar verebileceğini keşfettikten sonra, e-sigaraların zararlarına dair daha fazla kanıt sağlamaktadır.

E-Sigara Buharı ve DNA Hasarı

Bilim adamları, 5 fareyi e-sigara dumanına maruz bırakarak, 8 miligram nikotin içeren ve insanların soluduğu hava ile kıyaslanabilecek şekilde, günde 2 saat, 10 hafta boyunca maruz bırakarak bulguları hakkında araştırma yaptılar. Filtreli havayı teneffüs eden farelerin bir kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, e-sigara dumanına maruz bırakılan farelerin kalplerinde, akciğerlerinde ve mesanesinde DNA hasarı olduğunu bulmuşlardır. Ayrıca bilim adamları e-sigara dumanına maruz kalmanın farelerin akciğer dokusunda DNA onarım işlemlerini durdurduğunu buldular.

İnsan akciğerlerinde ve mesane hücrelerinde e-sigara buharına uzun süreli maruz kalmanın test edilmesinde de aynı sonuçları buldular. Araştırmanın bulgularına göre, “e-sigara dumanının karsinojenik olduğu ve e-sigara içenlerin sigara içmeyenlere göre akciğer, mesane kanseri ve kalp hastalıkları geliştirme riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür.” Bununla birlikte, araştırmanın eleştirmenleri, bu deney ve testlerin e-sigaraların sağlığa zararlı olduğunu kanıtlamaya yetmediğini belirtmektedir.

Hangisi Daha Hızlı Öldürür? Elektronik Sigara mı? Normal Sigara mı?