29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaDiyetHangi vitamin eksikliği kilo vermeyi engeller?

Hangi vitamin eksikliği kilo vermeyi engeller?

Kilo alımı, vücudunuzda vitamin eksikliklerinin bir işareti olabilir. Birçok vitamin, mineral ve hormon eksikliği, vücudunuzun doğal kilo yönetimi yeteneğini etkileyen metabolik bozukluklarla bağlantılıdır. Pekiyi, hangi vitamin eksikliği kilo vermeyi engeller?

İçerikleri

Sağlıklı ve uzun bir ömür için vitaminler çok önemli görevler üstlenmektedir. İnsanların ideal kilolarında bir yaşam sürmesinde en belirleyici rolü üstlenen vitaminler, metabolizmayı hızlandırarak kilo verilmesine de yardımcı olmaktadır. Zayıflamak için yapılan diyetlerde çoğu besini tüketilmediği için bazı vitamin eksikliği problemleri yaşanmaktadır. Bu kısıtlamanın neden olduğu beslenme eksikliğinin giderilmesinde etkisi çok büyük olan vitaminler, fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin sağlıklarını korumasına destek olmaktadır. Kilo vermeyi destekleyen vitaminler hakkında önemli bilgiler paylaşan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar, önemli bilgiler paylaştı.

Hangi vitamin eksikliği kilo vermeyi engeller?

Hangi Vitamin Eksikliği Kilo Vermeyi, Zayıflamayı Engeller?

Tabi ki kilo alımının tek nedeni genellikle vitamin eksikliği değildir. Kilo sorununuzun temelinde bir vitamin eksikliği olduğu sonucuna varmadan önce, kronik durumlar gibi diğer olası faktörleri gözden geçirmelisiniz. Yine de, olağan dışı görünen bir kilo artışı fark ettiyseniz, vücudunuzda aşağıdaki sorunlardan herhangi birini yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek için bir diyet uzmanına görünün.

D Vitamini Eksikliği

D vitamini, insan vücudunda yeterli miktarda bulunmadığı zaman çok ciddi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. D vitamini ile vücudun insülin direnci arasında sıkı bir ilişki olduğundan vücutta D vitamininin yeterli miktarda bulunmaması açlık hissine ve aşırı yemek yemeye neden olmaktadır.

Vücudunda D vitamini eksikliği olan insanlar üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde bu insanlara, D vitamini takviyesi verildiği andan itibaren fark edilir kilo kaybı yaşadıkları tespit edilmiştir.

İnsan beynine tokluk mesajını göndererek kilo vermeye çok ciddi destek vermektedir. Vücutta yeterli miktarda D vitamini bulunduğu zaman vücut tarafından beyne leptin denilen hormon gönderilerek insana doyduğu söylenmektedir. Böylelikle az yemek yiyerek uzun süre tok kalındığından ve açlığa karşı vücut daha dirençli olduğundan kilo verilmesi kolaylaşmaktadır. Ayrıca kanda D vitamini yeterli seviyede olursa, hücrelerin yağ depolayarak yağ kütlesi oluşturması yavaşlamaktadır.

C Vitamini Eksikliği

Karnitin denilen sentezde önemli görevler üstlenen C vitamini, bu özelliğiyle vücudun daha hızlı yağ yakmasına yardımcı olmaktadır. Vücuttaki yağların enerjiye çevrilmesinde etkisi çok büyük olan karnitin sentezi, kilo vermeyi desteklemektedir.

Egzersizlerin hemen ardından C vitamini almaya dikkat edilirse, vücut yağları daha rahat yakmaktadır. Kilo kontrolünün sağlanmasına da çok ciddi destek veren C vitamini, sabah alındığı zaman metabolizmanın çalışması hızlanmaktadır.

C vitaminini bol miktarda içeren besinler arasında greyfurt, portakal, kivi, kara lahana, maydanoz, karnabahar, brokoli yer almaktadır.

B12 Vitamini Eksikliği
B12 Vitamini Eksikliği

B12 Vitamini Eksikliği

Vücudun genel sağlığının korunmasında oldukça etkili olan B12 vitamini, hücre yaşlanmasını engellediği gibi sinir hücrelerini de onarmaktadır. Hafızanın kuvvetlenmesinde çok önemli rolü olan B12 vitamini kalp ve damar hastalıklarından da etkili bir şekilde korumaktadır.

Sağlıklı bir yaşamın adeta sırrı olan B12 vitamini, fazla kiloların verilmesini de kolaylaştırmaktadır. Vücudun besinleri daha rahat sindirmesini sağlayan B12 vitamini, karbonhidratları enerjiye çevirdiğinden vücutta yağlanmayı azaltmaktadır.

Vücutta B12 vitamini eksikliğinin en belirgin belirtileri arasında halsizlik ve yorgunluk yer almaktadır. Metabolizmanın hızlı çalışmasına da yardımcı olan B12 vitaminini en fazla yoğurt, kırmızı et, yumurta, peynir ve deniz ürünleri içermektedir.

B6 Vitamini Eksikliği

Sağlığa sayısız faydaları olan B6 vitamini, kilo kontrolünün sağlanmasına çok ciddi destek vermektedir. Besinlerin enerjiye dönüşmesinde de oldukça etkili olan B6 vitamini, metabolizmanın çalışmasını da hızlandırdığı için fazla kilolardan kurtulmaya yardımcı olmaktadır.

B6 vitamini de tıpkı B12 vitamini gibi besinlerin daha rahat sindirilmesine yardımcı olmakta, karbonhidratları enerjiye çevirerek yağlanmayı azaltmaktadır. Halsizlik ve yorgunluk hissiyle, kansızlık, dudaklarda çatlama, deri döküntüleri, ağız içerisinin ve dudakların kuruması, aşırı enerji kaybı gibi sağlık problemleriyle eksikliğini belli eden B6 vitamini, metabolizmanın çalışmasını da hızlandırmaktadır. Peynir yoğurt, kırmızı et, deniz ürünleri ve yumurta B12 vitamininin yanı sıra B6 vitaminini de bol miktarda içerdiği gibi kabuklu kuruyemişlerin, nohut gibi kuru baklagillerin, ıspanak, havuç tatlı patates, bezelye ve karnabaharın, muz ve avokadonun içeriğinde de B6 vitamini bol miktarda bulunmaktadır.

Şişmanlığın Sebebi 3 Vitamin Eksikliği