23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriHangi vitamin eksikliği hangi belirtileri verir?

Hangi vitamin eksikliği hangi belirtileri verir?

Vücudunuz ihtiyaçlarınıza göre size belirli ipuçları verir. Bu ipuçlarını takip ederek bu vitaminleri takviye edebilir ve ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Peki hangi vitamin eksikliği vücudunuzda nasıl belirtiler verir? Detaylar içeriğimizin devamında.

İçerikleri

Çoğu insan, ihtiyaç duyduğu vitaminleri sağlıklı ve çeşitli diyetlerden alabilir. Bununla birlikte, insanların vitamin eksikliği yaşamasının birkaç nedeni vardır. Hastalık, ilaç tedavisi veya aşırı yoğun bir yaşam tarzı, insanların vitamin eksikliği yaşamalarının yaygın nedenleridir. Sadece yaşlanmak da bir sebep olabilir. Yaşlandıkça, vücudumuzun vitamin ve mineralleri doğal olarak emme yeteneği azalır.

Tek bir yiyecek, hatta yiyecek grubu ihtiyacımız olan her şeyi sağlayamaz, bu nedenle aşırı yemek seçenler vitamin eksikliği ile karşı karşıya kalabilirler.

Hangi Vitamin Eksikliği Hangi Belirtileri Verir?
Hangi Vitamin Eksikliği Hangi Belirtileri Verir?

Hangi Vitamin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Vücudunuz size, içinizde olup bitenler de dahil olmak üzere, sizin bile bilmediğiniz pek çok bilgi verir. Size anlatacağımız belirtiler sağlığınızı yeniden kazanmanız için tam olarak nelere dikkat etmeniz gerektiğini söyleyecek. İşte hangi vitamin eksikliği nasıl anlaşılır, belirtileri neler? sorunuzun yanıtı

Yağ Asitleri

Saçlarınızda kepek olduğunu fark ederseniz, bu durum beslenme alışkanlığınızın vücudunuzun bir tür yağ sağlayıcı olan sağlıklı yağ asitlerinden yoksun olduğu anlamına gelir. Bu vitamin eksikliği sorununu çözmek için haftada iki balık yemeği yemek yeterlidir. Aynı zamanda öğünlerinizde fındık, ceviz ve keten tohumu tüketebilirsiniz.

B Vitamini ve Folat

Folat içeriği yüksek gıdalar saçınızı güçlü ve sağlıklı tutar. B vitamini eksikliği nedeniyle vücuttaki folatın seviyesinin düşmesi saçları ince ve kırılgan hale getirecektir. Ancak bir bardak beyaz pirinç ve bir bardak çiğ ıspanak bile bu dengesizliği düzeltecek ve günlük almanız gereken değerin yüzde altmışını size sağlayacaktır.

Bakır

Gri saçın varlığı, saçınıza rengini veren melanin üretiminde önemli bir rol oynayan bakırın vücudunuzda açıkça eksik olduğunu gösterir. Vücudunuzdaki bakır seviyesini kontrol etmeyi ve öğünlerinize konserve deniz ürünleri, istiridye ve mantar eklemeyi unutmayın.

B12 Vitamini Eksikliği

Vücudunuzun daha fazla B12 vitaminine ihtiyacı varsa, ağzınızın kenarlarında ülseratif lezyonlar veya çatlaklar oluşabilir. B12 ihtiyacınızı karşılamak için yiyebileceğiniz bazı besinler bulunuyor. Beyaz et, kırmızı et ve yumurta bu yiyeceklerin başında geliyor. Eğer bir vejeteryansanız süt, tahıllar, kuru bakliyat gibi yiyecekleri tercih ederek b12 vitamin eksikliği sorununu çözebilirsiniz.

Çinko ve A Vitamini Eksikliği

Ellerdeki şişlikler çinko ve A vitamini eksikliğini gösterir. Bunun nedeni, her iki besinin de sağlıklı cildi korumak için hayati önem taşıması ve yara onarımında önemli bir rol oynamasıdır. Yeterli miktarda çinko almak için kümes hayvanları, nohut ve kabak çekirdeği tüketebilirsiniz. A vitamini ise tatlı patates ve kavunda bulunur.

Mide Asidi

Yetersiz mide asidine sahip olmak bir vitamin sorunu gibi değildir ancak bu durum besinlerdeki vitaminleri yok edebilir. İhtiyacınız olan vitamin ve mineralleri tamamen emebilir. Olası bir çözüm, mide asidinizi azaltacak bir mide ilacı alabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz doğal bir yol ise yemeklerde elma sirkesini suyla birlikte karıştırarak kullanabilirsiniz.

D Vitamini Eksikliği

İyi bir uykuya rağmen yorgunluğunuz olabilir. Bu durum vücudunuzda D vitamini eksikliği olduğu ve D vitamini takviyesi almanız gerektiği yönünde bir işarettir. Çalışmalar, insanların daha fazla D vitamini aldıktan sonra çok fazla enerjiye sahip olduklarını göstermiştir. D vitamini eksikliğini gidermek için diyetinizde süt ürünleri, badem veya soya sütü, deniz mahsulleri bulundurun. Güneşli günlerde yürüyüşe çıkmak da iyi bir seçenektir.

C Vitamini Eksikliği

Bir şeye çarptığınızda büyük bir çürük ortaya çıkarsa yeterli C vitaminine sahip olmadığınızı düşünebilirsiniz. C vitamini genellikle kan damarlarının oluşumunda rol oynayan kolajen yapımına yardımcı olur. Morarma kanamaya izin veren kılcal damarların zayıfladığının bir işareti olabilir. Dahası stres C vitamini ihtiyacınızı arttırabilir yani düşündüğünüzden daha fazlasına ihtiyacınız olabilir. Çilek, brokoli ve mango, portakaldan C vitamini içeren yiyeceklerdir.

Magnezyum ve Kalsiyum Eksikliği Eksikliği

Kramplar vücuttaki magnezyum veya kalsiyum eksikliğinden kaynaklanır. Bir elektrolit olarak magnezyum, kas kasılmasında kalsiyum ile birlikte önemli bir rol oynar. Kabak çekirdeği, muz ve avokado gibi besin kaynakları bu magnezyum probleminde size yardımcı olacaktır. Kalsiyum eksikliğini gidermek için süt içebilirsiniz.

Lif Eksikliği

Kabızlığın nedenlerinden biri öğünlerinizdeki lif eksikliğidir. Yetişkin erkekler günlük olarak önerilen 38 gram lifin yaklaşık yarısını tüketir. Kadınlar ise 25 gram tüketir. Dışkı hareketinde rol oynayan magnezyum açısından zengin yiyecekleri de daha fazla tüketebilirsiniz. Lif içeren yiyecekler arasında iyi seçeneklerden birkaçı mercimek, brokoli ve elmadır.

Hangi Vitamin Eksikliği Nasıl Belirti Verir?

Hangi vitamin eksikliği hangi belirtileri verir?