Genelde genç yaşlardaki bireylerde görülen saçkıran hastalığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Yapılan araştırmaya göre saçkıran hastalığını yaşayan her 100 kişiden 70 – 80’i 40 yaş altındaki bireylerdir. Bu kadar sık ve erken yaşlarda görülebilen bu hastalıkla ilgili tüm bilgileri sizlere sunuyoruz. Saatlerce araştırmanıza gerek kalmadan yazımızda tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
Saçkıran Hastalığı Nedir, Neden Olur?
Herkesin duymuş olduğu saçkıran hastalığı özellikle saçlarda görülmesi ile dikkat çekmektedir. Kıl kaybı olarak bilinen saçkıran hastalığı saçlar dışında kirpikler, kaşlar ya da vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Bu hastalıkta kıl köklerinin bulunduğu deri yüzeyindeki gözenekler yeterli verimi veremez. Buna bağlı olarak da bu bölgelerde kıllar dökülerek boşluklar oluşur.
Dış görünümü olumsuz etkilemesinden dolayı kişilerin korktuğu bir hastalık olan saçkırana yakalananların zaman kaybetmeden doktora gitmeleri önerilmektedir. Saçkıran hastalığının nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak saçkıran hastalığına etki eden bazı faktörler şöyle sıralanabilir:
- Yoğun stres
- Genetik etmenler
- Bağışıklık sisteminin güçsüz olması
- Egzama
- Kronik iltihaplı tiroid hastalığı
- Sedef hastalığı
- Atopik alerjik astım
- Saman nezlesi
Saçkıran Belirtileri Nasıl Olur?
Ciddi bir hastalık olan saçkıran bazı belirtilerle kendini gösterir. Sizlerde saçkıran belirtileri nasıl olur öğrenirseniz, erkenden bu hastalığı fark ederek tedaviye başlayabilirsiniz. Saçkıran hastalığından şüphelendiren temel belirtiler şunlardır:
Saçlı deride birden fazla tüysüz bölge oluşumu
- Tırnak yapısında değişiklikler
- Vücuttaki kılların aniden dökülmesi
- Yoğun kepek
- Mat saç rengi
- Ağrılı saç kökleri
- Yağlı saçlar
- Kaşıntılı deri
Saçkıran Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Demir eksikliği kansızlığa neden olur. Kansızlık ile beraber saç dökülmesi meydana gelebilir. Bu nedenle demir eksikliği saçkıran hastalığına da neden olabilir. Bununla beraber B12, biotin, E vitamini, D vitamini, çinko ve folik asit eksikliği de saçkırana neden olabilmektedir.
Saçkıran Kendiliğinden Geçer Mi?
Saçkıran hastalığının hemen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmeyen saçkıran hastalığında saç dökülmesi oluşan alanda kalıcı kellik meydana gelebilir. Saçkıran tedavisi süresi kişiye göre değişmektedir. Ancak saçkıran 6 ay ile 1 sene arasında kendiliğinden geçmektedir.
Saçkıran Hastalığına Ne İyi Gelir?
Saçkıran hastalığı tedavisi olan bir deri hastalığıdır. Tedaviye başlandığı zaman ilk olarak saçkırana neden olan mantar enfeksiyonlarının temizlenmesi hedeflenir. Mantar ilaçları bu aşamada doktorlar tarafından önerilir. Saçkıran tedavisinde bitkisel içerikli spreyler de önerilmektedir. Saç köklerini besleyen bu spreyler saç dökülmelerinin de önüne geçmektedir. Yaygın olarak kullanılan iğne tedavisi de saçkırana iyi gelir.
Saçkıran Tehlikeli Midir?
Birçok kişi saçkıran hastalığına yakalanmaktan çok korkar. Ancak saçkırandan korkmanıza gerek yok. Çünkü bu deri hastalığının tedavisi mümkündür. Önemli olan en kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Saçkıran tehlikeli midir diye soranlar çok fazladır. Saçkıranın tehlikeli olmadığını söylemek mümkündür.
Saçkıran Ne Kadar Sürede Geçer?
Temelde stres nedeniyle görülen saçkıran tedavisi sabır isteyen bir süreçtir. Bu hastalığa yakalananlar saçkıran ne kadar sürede geçer diye sabırsızlanmakta elbette haklılar. Saçkıran tedavisi düzgün yapıldığı sürece süreç kısalmaktadır. Özellikle çocuklarda ve gençlerde 6 ayda saçkıran geçebilmektedir.
Saçkıran Cinsel Yolla Bulaşır Mı?
Bazı hastalıklar cinsel yolla diğer kişilere geçebilmektedir. Mantar hastalıklarının normalde bulaşıcı olduğu bilindiği için saçkıran hastalığının da bulaşıcı olabileceği düşünülmektedir. Ancak yapılan araştırmalar saçkıranın cinsel yolla bulaşmayacağını göstermiştir.
Saçkıran Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Saçkıran tedavisi için öncelikle saçkırana neden olan etmen belirlenir. Eğer bir mantar enfeksiyonu nedeni ile saçkıran görülmüş ise öncelikle bu enfeksiyon temizlenir. Bu aşamada toz, tablet ya da krem şeklinde mantar ilaçları kullanılır. Yaygın olarak iğne tedavisi saçkıran hastalığında kullanılmaktadır.
Cilt hastalıkları uzmanları tarafından yürütülen tedavi süreci genelde kısa sürmektedir. Hafif derecedeki saçkıran vakalarında genelde ciddi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak geç kalınmış ve ilerlemiş saçkıran hastalıklarında steroid ilaçlar kullanılır. İlk olarak krem formunda uygulanan bu tedavi zamanla enjektörle kafa derisine uygulanabilmektedir.
Saçkıran Bitkisel Tedavisi İbrahim Saraçoğlu
Saçkıran tedavisinde sürecin uzun olduğunu düşünen kişiler saçkıran bitkisel tedavisi İbrahim Saraçoğlu yöntemlerini denemek isterler. Kısa sürede etkisini gösteren İbrahim Saraçoğlu saçkıran kürü aşağıda anlatılmıştır.
Fındık – Ceviz Kürü: Bir avuç içi kadar ceviz ya da fındık içi bir bardak suda benmari tekniği ile bir buçuk saat kadar kaynatılır. Kaynayan karışım süzülür ve soğuduktan sonra sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulanır. Bu şekilde 1 saat bekledikten sonra yıkanır. Bu kür 5 hafta boyunca haftada bir kere uygulanmalıdır. Karışım her defasında taze olarak hazırlanmalıdır.
Sarımsak Kürü: En etkili saçkıran kürlerinden biridir. Saçkıran bölgesine sarımsağın düzenli olarak sürülmesi önerilmektedir. Ayrıca bir iki diş sarımsağı ezdikten sonra zeytinyağı ile karıştırarak bir karışım elde edebilirsiniz. Bu karışım dökülme olan bölgeye sürüldükten sonra 1 saat beklenir ve yıkanır.
Saçkıran İçin Hangi Doktora Gidilir?
Saçkıran hastalığında mutlaka bir doktora muayene olunmalıdır. Saçkıran hastalığına Dermatoloji yani Cildiye doktoru bakmaktadır.
- Çam terebentin yağının saca ve cilde faydaları neler?
- Saçlar neden dökülür? Saç dökülmesini birkaç adımla durdurun
- Çay ağacı yağı nasıl kullanılır? Saça ve cilde faydaları