25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkBeslenmeB12 vitamini eksikliğini önlemek için yemeniz gereken yiyecekler!

B12 vitamini eksikliğini önlemek için yemeniz gereken yiyecekler!

Vücuttaki herhangi bir beslenme yetersizliği bir dizi sağlık hastalığına yol açabilir. En yaygın eksikliklerden biri B 12 vitaminidir. Pekiyi b12 vitamini eksikliğini neden olur, belirtileri neler ve önlemek için neler yenmeli? İşte detaylar.

İçerikleri

Sağlıklı bir beden ve zihin, günlük olarak iyi çalışmanızı sağlar. Bu sağlıklı fiziksel ve zihinsel duruma ulaşmak için, abur cuburdan uzak ve hayati besinler açısından zengin bir diyet sürdürmek önemlidir. Vücudumuzun en iyi şekilde çalışması için bir dizi makro besin ve mikro besin gerekir.  Vücut için en hayati besinlerden biri olan B 12 vitamini, çeşitli vücut fonksiyonları için çok önemlidir; hücre metabolizmasının düzenlenmesinden kırmızı kan hücrelerinin üretimine kadar değişik işlevleri vardır. İnsan vücudu kendi başına B 12 vitamini üretmez; bu nedenle, vitamini beslenme yoluyla temin etmek zorundadır.

Sağlığın Korunmasında B12 Vitamininin Rolü Nedir? B12 Vitamininin Faydaları

B 12 Vitamininin genel vücut sağlığının, özellikle beyin ve sinir sisteminin korunmasında çok önemli bir rol oynar. Bu özel vitaminin, DNA oluşumunda ve sentezinde de çok önemli bir görev üstlendiği bilinmektedir. B12 vitamini esas olarak süt ve süt ürünlerinde ve vejeteryan olmayan yiyeceklerde bulunur. Bu nedenle, vejeteryanlar ve veganlar genellikle B12 vitamini eksikliği açısından yüksek risk altındadır.

B12 Eksikliğinin Belirtileri Neler?

Diyetinizde yeterli miktarda B12 vitamini almıyorsanız, vücudunuz eksikliğinin belirtilerini göstermeye başlayacaktır. Herhangi bir beslenme eksikliğinin genel sağlık için kötü olduğu düşünülse de, B12 Vitamini eksikliği sonunda aşağıda belirtilen semptomları gösterecektir.

  • Yorgunluk ve uyuşukluk
  • İştah kaybı
  • Kas güçsüzlüğü
  • Sindirim sorunları
  • Konsantrasyon eksikliği ve zayıf bellek
  • Nefes darlığı
  • Anemi

B12 Vitamini Eksikliğini Önlemek İçin Bu Yiyecekleri Yiyin

B12 vitamin eksikliğini önlemek için aşağıdaki yiyecekleri diyetinize dahil edin:

Süt Ürünleri:

Vejetaryen olanlar için, ayran ve yoğurt gibi süt ürünleri ve takviye edilmiş soya sütü B12 vitamini alımı için iyi seçeneklerdir. Tüm peynirler B12 vitamininin en önemli kaynaklarıdır. Bu yiyecekler hazır olduğu için günün herhangi bir saatinde tüketilebilir.

Yumurta:

Yumurta yemeyi önemsemeyen bir vejetaryenseniz, işte size biraz iyi haber. Artık günlük diyetinize yumurta ekleyerek B12 vitamin desteğini doğal yollardan alabilirsiniz. Kahvaltıda, öğle veya akşam yemeğinde salata şeklinde haşlanmış yumurta tüketmek, düzenli olarak B12 vitamini girişi sağlamanın iyi bir yoludur. Besin değerini artırmak için çorbalara yumurta ekleyebilir ve tavada yumurta yapabilirsiniz.

Tuna:

Ton balığının omega-3’ler ve proteinler sağlamanın yanı sıra önemli miktarda B12 vitamini içerdiği söyleniyor. Günlük diyetinize eklemek ve farklı lezzetlerdeki yumurtalarla eşleştirmek, faydalarından yararlanmanın olası bir yoludur.

Karides:

Karidesler yalnızca kalp ve beyin sağlığını geliştirmeye yardımcı olan besin kolin ile yüklü değildir, aynı zamanda büyük bir yağsız protein ve B12 vitamini taşıyıcısıdır. Bunları ızgara karışık sebzelerle veya salatalarda servis edebilirsiniz.

Takviye Edilmiş Tahıllar:

Günümüzde pek çok kepek ve tam buğday yulaf gevreği B12 vitamini ile güçlendirilmiştir. Bu zenginleştirilmiş tahıllar günlük B12 vitamini değerinizi almanıza yardımcı olabilir. Yemeğinizin besin oranını artırmak için bunları sütle birleştirin.

Tavuk Eti:

Hayvansal bazlı gıdalar arasında tavuk, hayati bir B12 vitamini kaynağıdır. Ayrıca bir yağsız protein kaynağı, diyetinize tavuk eklemek, vücudunuzun beslenme açısından yetersiz kalmamasını sağlamanın başka bir yoludur.

Mantar
Mantar

Mantar:

Hayvansal besinlerde yüksel bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir kez bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.

Şimdi, B12 vitamini içeren yiyeceklerin bir listesine sahip olduğunuza göre, onları diyetinizin bir parçası yapın, ancak bunları ölçülü olarak aldığınızdan emin olun. Diyetinize herhangi bir ekleme yapmadan önce bir doktora veya beslenme uzmanına danışmak her zaman en iyisidir. Ayrıca herhangi bir gıda alerjiniz varsa doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz, çünkü B12 vitamini içeren yiyeceklerin çoğu vejetaryen değildir; bu nedenle, önceden bilmek ve sonra akıllıca diyet seçimleri yapmak daha iyidir.

B12 vitamini eksikliğini önlemek için yemeniz gereken yiyecekler!