29 Nisan 2024 Pazartesi
Ana SayfaSağlıkHastalıkMenisküs yırtığı iyileşir mi, ne iyi gelir? Egzersizleri

Menisküs yırtığı iyileşir mi, ne iyi gelir? Egzersizleri

Menisküs, vücutta bulunan femur yani uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki yastıkçıklara verilen isimdir. Dizlerde iç ve dış kısımda olmak üzere iki tane sert kıkırdak yapısında bulunmaktadır. Genelde düşme, çarpma, travma gibi durumlardan sonra menisküs yırtığı meydana gelmektedir. Menisküs yırtıklarında kişide ağrı ve şişlik görülmektedir. Birçok kişinin başına gelen menisküs yırtılması nedir? Menisküs neden yırtılır? Ne gibi belirtiler gösterir? Aklınıza takılan bu tür soruların yanıtını sizlere özel hazırlamış olduğumuz yazımızın devamında bulabileceksiniz.

İçerikleri

Dizlerde en sık meydana gelen kıkırdak yaralanması menisküstür. Menisküs, sürekli hareket halinde olan kemikleri yıpranmaya ve aşınmaya karşı korumaktadır. Bu kadar yararlı bir işleve sahip olan menisküste meydana gelen menisküs yırtığı, bireylerde ciddi ağrılara neden olmaktadır. Bu nedenle dizde yaşanan ağrı durumunda vakit kaybetmeden doktora gidilmesi önerilmektedir. Geç kalındığı zaman yırtık büyüyerek ağrıyı daha da artırmaktadır.

Menisküs Nedir?

Diz ağrısı yaşayan kişilerin akıllarına direkt olarak menisküs yırtılması geldiği için menisküs nedir aktarmak istedik. Genelde spor yapan gençlerde görülen menisküs yırtığı özellikle darbeler nedeniyle meydana gelmektedir. Tedavisi yapılmayan menisküs yırtıkları, sporcuların spor kariyerini bitirebilmektedir. Bu nedenle menisküs yırtığının kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir.

Menisküs genelde halk arasında bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak menisküs aslında diz bölgesinde bulunan kıkırdaklar korumaya yarayan önemli bir yapıdır. Ancak kaza, düşme, darbe gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak menisküste meydana gelen yırtılma asıl rahatsızlıktır. Günlük hayatta birçok kişinin başına gelebilecek menisküs yırtığı ciddi ağrılara neden olduğu için bir an önce tedavi edilmelidir.

Menisküs Neden Olur?

Menisküs rahatsızlığı yaşayan kişiler için menisküs neden olur çok önemlidir. Çünkü bu nedenler tespit edilerek tedaviden sonra bu konuda dikkat edilmelidir. Menisküs yırtıkları genel olarak bir kaza sonrasında meydana gelmektedir. Bu nedenle önlenmesi biraz zordur. Ancak dikkat edilerek dizlere darbe almamaya çalışılmalıdır. Menisküste yırtığa neden olan bazı etmenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sporda karşılıklı temaslar
  • Dize tekme atılması
  • Atlama ve müdahale gerektiren sporlar
  • Yaşın ilerlemesi ile beraber menisküsün zayıflaması
  • Düşme
  • Çarpma
  • Dizde kireçlenme
  • Ağır yük taşıma
  • Sürekli ayakta durma
  • Sürekli ev işiyle uğraşma
  • Trafik kazaları
  • Dize direkt darbe alınması
  • Gövdenin diz üstünde dönmesi
Menisküs Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Menisküs Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Menisküs Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Dizde meydana gelen ağrıları nedenleri çok çeşitli olabilmektedir. Bu nedenle diz ağrılarının menisküs olup olmadığı nasıl anlaşılır bilinmesi gereken önemli bir konudur. Her ağrı menisküs yırtılmasına bağlı oluşmamaktadır. Ancak menisküs yırtılması nedeni ile dizde şişlik ve ağrı aynı anda görülmektedir. Dizdeki ağrının menisküs ağrısı olduğunu işaret eden bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Menisküs yırtığında bacak bükülürken ya da doğrultulurken zorlanılır.
  • Dizde sürekli bir ağrı vardır.
  • Dizde sıkışma hissi vardır.
  • Dizde kilitlenmeye eğilim vardır.
  • Yaralanma esnasında kişide patlama hissi oluşmaktadır.

Menisküs yırtılması, 65 yaş üzeri kişilerin % 40’ında görülen bir sağlık sorunudur. Genelde darbe nedeni ile meydana gelen menisküs yırtılması yaşın ilerlemesine bağlı olarak da görülebilmektedir. Dizde meydana gelen ağrıların menisküs yırtılmasına bağlı olarak oluştuğunu anlamanın bazı püf noktalarını yukarıda aktardık. Bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız mutlaka bir doktora gitmeniz önerilmektedir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Menisküs yırtığı birçok belirti göstermektedir. Sizlerde menisküs yırtığı belirtileri nelerdir öğrenerek dizinizdeki ağrının menisküse bağlı olup olmadığını anlayabilirsiniz. Menisküste meydana gelen yırtığın gösterdiği temel belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diz içinden sesler gelmesi.
  • İzde şişme ve serlik.
  • Dizde ağrı hissi.
  • Dizde kilitlenme.
  • Dizin bir noktada takılması.
  • Dizi tam olarak bükememek.
  • Dizde hareket sıklığı.

Menisküs Ciddi Bir Rahatsızlık Mı?

Menisküs yırtığı birçok kişi tarafından önemsenmeyen bir durumdur. Ancak hareket kabiliyetini olumsuz yönde etkileyen menisküs ciddi bir rahatsızlıktır. Yaşlılarda, sporcularda ve ev hanımlarında çok sık karşılaşılan menisküs yırtığı günlük hayatı olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle önemsenerek mutlaka bir doktora gidilmelidir.

Menisküs Topuk Ağrısı Yapar Mı?

Birçok kişide görülen topuk ağrısı yürümeyi engelleyen can sıkıcı bir durumdur. Topuk ağrısının menisküs nedeni ile meydana geldiğini düşünen kişiler, bu düşüncelerinde yanılmaktadırlar. Çünkü topuk ağrısı genelde topuk dikenine bağlı olarak görülmektedir. Menisküste olan yırtılma topuk ağrısına neden olmamaktadır.

Menisküs Yırtığı İlerler Mi?

Menisküsünde yırtılma meydana gelen kişiler menisküs yırtığı ilerler mi merak etmektedir. Menisküs yırtığı tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Hastalığın tedavi süresi yırtığın ve hastanın durumuna göre değişmektedir. Ancak menisküs yırtığı tedavisi ortalama olarak 4 – 6 hafta arasında sürmektedir. Tedavi edilmeyen menisküs yırtığı ilerlemektedir.

Meniksüs Ödemine Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Menisküs yırtığı dizde ödeme neden olmaktadır. Bu nedenle birçok kişi internette menisküs ödemine ne iyi gelir araştırmaktadır. Menisküse bağlı olarak dizde meydana gelen ödem için dizinize buz kompresi uygulayabilirsiniz. Bir havlu içerisine koyacağınız buzu dizinizin üzerine koyarak 20 dakika kadar bekletmelisiniz. Dizde meydana gelen ödem hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Bu nedenle bazı dokunuşlar ile ödemin atılması önemlidir. Dizde oluşan ödemi azaltacak bazı yöntemler şu şekildedir:

Elma Sirkesi: Dizdeki ödemden kurtulmayı sağlayan doğal yöntemlerden biridir. Potasyum içeriği yüksek olan elma sirkesi, vücutta bulunan potasyum seviyesini düzene sokarak ödemi tamamen yok etmektedir. 2 yemek kaşığı organik elma sirkesini bir bardak suya ekleyerek günde bir iki kez içmelisiniz. Ayrıca bir havluyu sirkeli sıcak suda ıslayarak dizinize sarabilirsiniz.

Maydanoz: Vücuttaki fazla sıvıyı yok eden maydanoz, dizde oluşan ağrı ve şişliği azaltmaktadır. 2 bardak su içerisine bir tatlı kaşığı kuru maydanozu ekleyin ve 10 dakika kaynattıktan sonra suyunu süzün. Bu suyu kahvaltıdan önce tüketin.

Keten Tohumu: Uzmanlar tarafından dizdeki ödemin azaltılması için keten tohumu önerilmektedir. Vücuttaki zararlı toksinleri atmayı sağlayan keten tohumu ödem sorununa da iyi gelmektedir. Yarım barda suya yarım tatlı kaşığı kadar öğütülmüş haldeki keten tohumunu ekleyin ve bu suyu günde iki defa tüketin. Ayrıca keten tohumu yağı ile dizinize masaj yapabilirsiniz.

İç Menisküs Yırtığı İyileşir Mi?

Menisküsler dizin iç ve dış kısımlarında olmak üzere iki tanedir. Menisküs yırtıkları da iç menisküs yırtığı ve dış menisküs yırtığı olarak ikiye ayrılmaktadır. Menisküs yırtığı için doktor tarafından ilaç tedavisi, fizik tedavi ve en son cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Uygulanan yöntemler ile iç menisküs yırtığı iyileşmektedir. Zaman kaybetmeden doktora gitmenin ve tedaviye erken başlamanın sonuç üzerinde etkisi büyüktür.

İç Menisküs Yırtığına Ne İyi Gelir?

Menisküs ağrılarından şikâyetçi olan kişiler arasında özellikle iç menisküs yırtığına ne iyi gelir araştıran kişi sayısı bir hayli fazladır. İç menisküste meydana gelen yırtığa iyi gelen bazı doğal yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemleri evinizde kolay bir şekilde uygulayarak ağrıyı azaltabilirsiniz. İç menisküs yırtığına iyi gelen yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Andız Kökü: Menisküs yırtığının bitkisel tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Genelde mide rahatsızlığı için kullanılan andız kökünü menisküs yırtılması için de kullanabilirsiniz. Andız kökü ile hazırlanmış olan bitki çayı, dizdeki hücre hasarını onarmaktadır. Andız kökü ile hazırlanan bitki çayı düzenli olarak içilmelidir. Ayrıca soğutulan andız kökü suyu ile dizinize masaj da yapabilirsiniz.

Zencefil: Doku hasarı yaşayan kişilere mutlaka önerilen zencefil, iç menisküs yırtılmasına da iyi gelmektedir. Menisküs yırtığı ağrısına iyi gelen zencefilin suyunu dizlerinize sürebilirsiniz. Genel olarak kemik ve kas yapısını korumak için düzenli olarak zencefil çayının tüketilmesi önerilmektedir.

Sinir – Çıban Otu: Halk arasında sinir otu olarak bilinen bu otun çeşitli isimleri bulunmaktadır. Yaralar ile beraber dokuları iyileştirme özelliği olan sinir otunu menisküs yırtığı için de kullanabilirsiniz.

Menisküs Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Menisküs Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Menisküs Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Menisküs yırtığında çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden biri de ameliyattır. Kaval ve uyluk kemikleri arasında kalan kıkırdak dokunun hasar görmesi nedeni ile bu hasar ameliyat edilmektedir. Gelişen teknoloji sayesinde menisküs ameliyatı artık kapalı yöntem ile yapılmaktadır. Bu yönteme Artsoskopik cerrahi de denilmektedir. Bu yöntemde dize iki delik açılır ve bu deliklerden girilerek video kamera sayesine diz incelenir. Yırtığın türüne göre yırtık çıkarılır ya da dikilir. Bu karar tamamen doktora aittir herhangi bir kanama olmadan yapılan işlem sonrası dizdeki deliklere birer tane dikiş atılarak delikler kapatılır.

Menisküs Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Menisküs tedavisi genelde 4 – 6 hafta sürmektedir. Menisküs ameliyatı sonrası süreç ise kısa sürmektedir. Ancak bu aşamada doktorun önerilerine çok dikkat edilmelidir. Ameliyat bölgesinde bazen kan birikmesi ve morarma oluşabilmektedir. Bu durumlar doktor kontrolünde tedavi edilmektedir. Genelde hastalar aynı gün taburcu edilmektedir. Ancak bazen bir gün hasta gözlem altında tutulmaktadır.

Menisküs Ağrısına Ne İyi Gelir?

Menisküs ağrısı birçok kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle menisküs ağrısına ne iyi gelir öğrenerek ağrıları azaltmak mümkündür. Menisküs ağrılarını azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Diz için hangi egzersizlerin yapılacağı doktor tarafından belirtilmektedir. Egzersiz menisküs ağrısına iyi gelmektedir. Egzersiz dışında buz kompresi de diz ağrısına iyi gelmektedir. Bu küpünü bir bez arasında dizinize koyarak 30 dakika kadar bekletebilirsiniz. Menisküs yırtılması olan dizin yukarıda tutulması da doktorlar tarafından önerilmektedir.

Menisküs Egzersizle Geçer Mi?

Menisküs yırtığı her zaman ameliyat ile tedavi edilmemektedir. Ameliyata gerek kalmadan tedavi edilen menisküs egzersizle geçer mi merakınızı gidereceğiz. Düzenli olarak egzersiz yapmak, menisküs yırtılmasının önüne geçmektedir. Menisküste meydana gelen hafif yırtıklar egzersiz ile geçmektedir. Bu konuda kararı doktor vermektedir.

Menisküs Diz Egzersizleri Nelerdir?

Menisküs yaralanmasında dizi güçlendirici egzersizler önerilmektedir. Doktor tarafından önerildiği şekilde yapılan egzersizler ile ağrı ve şişlik azalmaktadır. Menisküs ağrılarına iyi gelecek olan bazı egzersizler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Yerde oturma pozisyonuna geçin ve bir havluyu rulo haline getirerek dizinizin altına koyun. Ellerinizden herhangi bir yardım almadan ruloyu ezmeye çalışarak dizinizi aşağıya doğru bastırın. 5’e kadar saydıktan sonra egzersizi sonlandırın.
  2. Yere sırtüstü yatar pozisyonda uzanın ve dizinizi bükmeden 45 derecelik açı ile bacağınızı yukarıya doğru kaldırın. 5’e kadar saydıktan sonra bacağınızı gevşetin. Bu hareketi her iki dizinize de uygulayın.
  3. Sandalyeye oturun ve dizinizi düz tutarak 5’e kadar sayın. Daha sonra dizinizi yere bırakın. Bu hareketi her iki dizinize de uygulayın.

Menisküs Buz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Menisküs yırtığında çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden biri de buz tedavisidir. Birçok kişi menisküs buz tedavisi nasıl yapılır bilmemektedir. Dizdeki ödemi azaltan buz tedavisi, menisküs ağrısını da azaltmaktadır. Bir buz torbasını ya da temiz bir beze sardığınız buzu dizlerinizin üzerinde 15 dakika kadar bekletin. İlk birkaç gün bu işlemi 4 – 6 saatte bir uygulayın.

Menisküs Bitkisel Tedavisi Nasıldır?

Menisküs yırtığı ameliyatsız olarak da tedavi edilebilmektedir. Ancak yırtık derecesi büyük ise kesinlikle ameliyat yöntemi uygulanmaktadır. Yırtığın az olduğu durumlarda menisküs bitkisel tedavisi ile ağrılar azaltılmaktadır. Ayrıca bitkisel tedavi sayesinde ödem de azalmaktadır. Menisküs tedavisinde İbrahim Saraçoğlu bitkisel kürü ön plandadır. Bu kür için hazırlanması gereken malzemeler şunlardır:

  • 1 fincan doğal zeytinyağı
  • 1 fincan buğday ekmeği
  • 1 çorba kaşığında kekik
  • 1 siyah turp
  • 1 çorba kaşığı dereotu
  • Lahana yaprağı
  • 1 bardak su

Bir bardak su içerisine buğday kepeğini, kekiği ve zeytinyağını ekleyin. İçerisine dereotunu kıyarak atın ve siyah turpu rendeleyin. Bu karışımı lapa haline gelene kadar kaynatın. Karışım soğuduğunda dizinize sürün. Üzerine ise haşlanarak soğutulmuş lahana yapraklarını koyun ve dizinizi streç film ile kapatarak bir süre bekletin. Bu işlemi haftada 2 – 3 kere uygulayabilirsiniz.

Menisküse Hangi Bölüm – Doktor Bakar?

Menisküs yırtıklarına ve yaralanmalarına Ortopedi Bölümünde Ortopedi Uzmanı bakmaktadır.