Ana SayfaHaberlerMenisküs ameliyatı sonrası rehabilitasyon ihmal edilmemeli

Menisküs ameliyatı sonrası rehabilitasyon ihmal edilmemeli

İçerikleri

Menisküs rahatsızlığı aktif sporcularda veya ilerleyen yaşlarda daha sık görülen bir rahatsızlık. Aynı zamanda yaşam kalitesini de çok düşürüyor.

Diz hareket ettiği esnada kontrolü sağlayan menisküsler, bacağın üstündeki ve altındaki iki kemik hareket ederken sürtünmeyi engelleyerek aşınma olayının gerçekleşmesini önlüyor. İnsanlar, günlük yaşantılarında koştururken farkında olmasalar da dize gelen yüklerin önemli bir kısmını menisküsler yüklenir. Diz içerisinde meydana gelen rahatsızlık olan menisküs yırtıklarına genç ve orta yaş grubunda sık rastlanmasının ana nedenleri ise spor ya da günlük yaşam içerisinde yapılan aktivitelerdir.

Menisküs Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

  • Diz ağrısı
  • Şişme
  • Yaralanma sırasında patlama hissi
  • Bacağın bükülmesi ve düzeltilmesi zorluğu
  • Dizinizin “sıkışmış” olma ya da kilitlenme eğilimi

İlk başta çok fazla ağrı hissetmeyebilirsiniz. Sakandığınızı bile anlayamayabilirsiniz. Fakat iltihaplanma ortaya çıktığında, diziniz muhtemelen biraz acıyacaktır.

Menisküs yırtığı tanısı koymak için doktorunuz size kapsamlı bir sorular soracaktır. Yaralanmanızın nasıl olduğu ile ilgili ayrıntıları duymak isteyecektir. Kırık kemikleri ve diğer sorunları elemek etmek için röntgen gerekebilir. Ayrıca, diz kıkırdağının daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesine izin veren bir MRI ( Manyetik Rezonans Görüntüleme ) taramasına ihtiyaç duyabilirsiniz .

Fizyoterapist Çağıl Ertürk, “Menisküsler olmadığı takdirde eklemdeki kontak alanı P işlevini yitirdiği gibi uyluk ile alt bacak arasındaki kemiksel temas yüzeyi de genişler. Bazı mikro yırtıklarda menisküs ameliyatı önerilmemektedir. Cerrahi tedaviye gerekli görülmeyen mikro yırtıklarda yapılacak en doğru şey hastayı bir fizyoterapiste yönlendirmektir. Menisküs yaralanmalarında cerrahi tedaviye gerek duyulmuyorsa bizler, klinikte manuel tedavi yöntemlerine başvuruyoruz. Fizyoterapist tarafından birkaç kez uygulanan bu yöntemler sonrasında hasta günlük yaşamına devam edebildiği gibi sporla uğraşıyorsa da dönüş süresi bir hayli kısalmaktadır.

Egzersiz Çok Önemli

Fizyoterapistin uyguladığı tedavi yöntemleriyle iyileşen dokunun ardından tam iyileşmenin sağlanması için kişiye özel egzersiz programları verilmektedir.” şeklinde konuştu.

Menisküste meydana gelen yaralanmaların ardından geçmişte uygulanan tedavi yöntemlerinin aksine, menisküs korunarak anatomik olarak onarılabilir.  Fizyoterapist Çağıl Ertürk, “Menisküslerin detaylı anatomisi fizyoterapistlerce bilinmelidir. Bu husus menisküsteki yaralanmaların tedavi edilmesinde hayati önem arz etmektedir.” dedi.