27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkBeslenmeBeyin sağlığı için faydalı ve zararlı besinler neler?

Beyin sağlığı için faydalı ve zararlı besinler neler?

Yediğiniz yiyecekler beyninizi sağlıklı tutmada rol oynar, hafıza ve konsantrasyon gibi belirli zihinsel görevleri iyileştirebilir. Pekiyi beyin sağlığı için faydalı ve zararlı besinler neler? İşte detaylar..

İçerikleri

Vücudumuz en önemli parçası beynimizdir. Hem ruh hem de beden sağlımız için beynimize oldukça iyi bakmalıyız. Yaşlanmaya bağlı olarak ve tüketilen gıdalardan kaynaklı olarak beyin rahatsızlıklarının önüne geçmeliyiz. Beyiz sağlığı için oldukça tehlikeli gıdalar bulunmaktadır. Bu gıdalardan uzak durmamız lazım. Diğer yandan beyin sağlığı için oldukça önemli gıdalardan tüketmeliyiz. İşte beyin sağlığı için faydalı ve zararlı gıdalar;

Beyin Sağlığı İçin Yararlı Olan Gıdalar;

Brokoli;

Uzmanlar tarafından sürekli önerilen brokolinin tüketilme sebebini şimdi daha iyi anlıyor olmalısınız. Brokoli, içerisindeki K vitamini ve kolin sayesinde beyin sağlığı için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Tam bir vitamin deposu olan brokoli, sadece beyne değil tüm vücuda büyük fayda sağlamaktadır. Brokolinin faydalarından yararlanmak için günde 1 kase kadar tüketmeniz yeterli olacaktır.

Badem ve ceviz;

Beyin yaşlanmasını durdurmak ve sağlığını korumak için E vitamini tüketmeniz gerekmektedir. Badem, içerisindeki E vitamini sayesinde beyin sağlığı için oldukça önemli rol oynamaktadır. Beynin yaşlanmasını ve gerilemesini engelleyerek sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Bunun yanı sıra ceviz, yer fıstığı, kaju ve kabak çekirdeği gibi diğer kuruyemişlerde beyin sağlığı için oldukça etkilidir. Beyninizi zinde tutmak ve sağlığını korumak için güne başlamadan önce birkaç tane kuruyemiş tüketebilirsiniz.

Bitter çikolata;

Bitter çikolatalar, beyin sağlığınız için oldukça önemli rol üstlenmektedir. Bitter çikolata, beyne giden kan akışını rahatlatarak daha sağlıklı bir beyin için çalışmaktadır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Marketlerde satılan bitter çikolataların birçoğu çok fazla işlem görmüş ve kakao bakımında zengin olmayan ürünlerdir. Bitter çikolata alırken çok fazla işlem görmemiş ve yoğun kakao içeren bitter çikolataları tercih etmelisiniz. Aynı zamanda beyaz ve sütlü çikolata yerine bitter çikolata almalısınız. Kilo yapıcı özelliğinden dolayı çok fazla tüketmemeye dikkat etmelisiniz.

Doğal zeytinyağı;

Zeytinyağı, güçlü antioksidan özelliği sayesinde beyin sağlığı için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Zeytinyağı içerisindeki bileşenler sayesinde beyin hasarlarını onarmada ve sağlığını korumada oldukça etkilidir. Zeytinyağlarını kullanırken organik olmasına ve katkı maddesi içermemesine dikkat edin. Piyasa satılan birçok zeytinyağının içerisinde katkı maddesi bulunmaktadır. Güvendiğiniz markalardan vazgeçmeyin ve en önemlisi el yapımı zeytinyağı almaya dikkat edin.

Somon;

Beyin için en önemli yağlardan bir tanesi de omega-3 yağlarıdır. Omega-3, somon balıklarında bolca mevcuttur. Taze bir somon balığı tükettiğinizde, sadece eşsiz bir lezzet değil eşsiz bir fayda da edinmiş olacaksınız. Omega-3 yağ asitleri sadece beyin sağlığı için değil vücudun genel sağlığı için de oldukça etkilidir. Kansere karşı koruyucu özelliğinden hafıza güçlenmesine kadar birçok faydası vardır. beyin ve genel sağlığınız için somon tüketmekten vazgeçmeyin.

Yumurta;

Yumurtanın faydaları hakkında hemen herkes bir şeyler biliyordur. Yumurta insan sağlığı için adeta mucizevi bir besin kaynağıdır. İçerisindeki birçok faydalı vitamin sayesinde insan sağlığı için vazgeçilmezdir. Hafıza ve zihin gelişimi için çok önemlidir. Günde bir adet yumurta tüketerek beyin ve beden sağlığınıza destek olmuş olursunuz.

Kemik suyu;

Kemik suyu çoğu zaman şifa kaynağı olarak da tabir edilmektedir. Bu durum oldukça normal ve bir o kadar da doğrudur. Kemik suyunun içerisindeki kalsiyum gibi değerli mineraller bulunmaktadır. Bu mineral ve vitaminlerden dolayı beyin sağlığı olumlu etkilenmektedir. Kemik suyunu çorba olarak ya da yemeklerinize koyarak tüketebilirsiniz.

Bu besinler beyin sağlığımız için oldukça faydalıdır. Aslında beyin sağlığımızı korumak için sadece bu besinleri tüketmek yeterli olmayabilir. Farkında olmadan beyin sağlığınıza zarar veren birçok gıda tüketiyor olabilirsiniz. Beyin sağlığını ciddi derecede etkileyen birçok zararlı gıda bulunmaktadır. Bu gıdalardan uzak durarak beyin sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Beyin Sağlı İçin Zararlı Olan Gıdalar;

Fast food gıdalar;

Fast Food gıdalar, insan bünyesine ve beyin sağlığına ciddi derecede zarar verebilmektedir. Bu gıdaların içerisinde bilmediğiniz birçok zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu gıdaların tüketilmesi durumunda beyinde birçok kalıcı hasara ve beyin rahatsızlıkları görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda, uzun süreli fast food gıdaların tüketilmesinde anksiyete, öğrenme bozukluğu ve sağlıklı düşünememe gibi durumların olduğu gözlemlenmiştir.

Alkol;

Alkolün karaciğeri bitirdiği konusunda hemen herkes fikir sahibidir. Ancak alkolün çok daha kötü zararları vardır. Öncelikle uzun süreli alkol tüketiminde, beyinde ciddi ve kalıcı hasarlar oluşabilir. Beyin sinirlerine ve yapısına zarar vererek kalıcı hasarlar bırakabilir. Alkol tüketimi bırakıldığında, oluşan hasarlar zamanla onarılabilir. Ancak uzun süreli alkol kullanımında kalıcı ve ciddi hasarlar oluşmaktadır. Bu hasarlar onarılmadığı gibi ölümcül de olabilmektedir.

Şeker;

Hiçbir şekilde şeker tüketmemeniz gerektiğini kimse iddia edemez. Fakat uzun süreli şeker tüketiminde ciddi rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Şeker tüketimiyle ilgili birçok araştırmalar ve çalışmalar yapılmıştır. Uzun süreli şeker tüketiminin sonucunda nörolojik olarak rahatsızlıkların oluştuğu gözlemlenmiştir. Şekeri hayatınızdan komple çıkarmanız gerekmiyor. Ancak uzun süreli ve aşırı şeker tüketiminden kaçınmalısınız.

Sigara ve tütün ürünleri;

Sigaranın içerisindeki kimyasallardan dolayı insan sağlığına olan zararı, alkolün zararı kadar fazladır. Uzun süreli sigara tüketiminde beyinde ve diğer organlarda ciddi hasarlar oluşabilmektedir. Sigara ve tütün ürünleri, bol miktarda nikotin içerdiği için karaciğer, kalp, damar, akciğer ve beyin gibi organlara zarar vermektedir. Sigara erkenden bırakılırsa zararları da zamanla onarılacaktır. Fakat uzun süreli sigara kullanımında alkol kullanımı gibi ciddi hasarlar oluşacak ve onarılması mümkün olmayacaktır.

Kızarmış ve işlem görmüş gıdalar;

Kızarmış ve ısıl işlem görmüş gıdalar beyin sağlığını ciddi anlamda tetikliyor. Bu gıdalar katkı maddesi ve kimyasallar barındırmaktadır. Aynı zamanda içerisinde birçok farklı yağ bulunmaktadır. Bu katkı maddeleri, zararlı yağlar ve kimyasallar insan sağlığı için oldukça tehlikelidir. Özellikle çocuklar için büyük risk teşkil etmektedir.