19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBu vitamin ve mineraller beyin sağlığınızı koruyor!

Bu vitamin ve mineraller beyin sağlığınızı koruyor!

İçerikleri

Vücudumuzun üretemediği mineral ve vitaminlerin düzenli olarak alınması gerekmekte. Hafıza ve zihin kontrolü için önemli yer teşkil eden, yaşlılığa bağlı hastalıkların önüne geçen bu besin ögeleri ile hem zinde kalmak hem de Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçmek mümkün.

Hangi Vitamin Ve Mineraller Beyin Sağlığını Korur?

Pekiyi beyni güçlendiren bu mucizevi besin ögeleri neler? Hangi vitamin ve mineraller beyin sağlığını korur?

Beslenme ve Diyet Uzm. Özden Örkçü yaptığı açıklamada yağ oranı yüksek besinlerin tüketilmesinin beyin sağlığını kötü etkilediğini söyledi. Yaşlanma döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan olan unutkanlık ve kalp rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığı beyin gücünü arttırarak yenmek mümkün. Diyet Uzmanı Özden Örkçü’nün ise konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; “Yağlar ve yağ asitleri; ateroskleroz, tromboz ve enflamasyonu tetikleyici etkileri nedeniyle beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkileyebilir. Genel olarak doymuş yağ, trans yağ, kolesterol tüketiminin olumsuz; doymamış yağ asitleri ve özellikle Omega-3 ve balık tüketiminin olumlu etki ettiği saptanmıştır”

Omega 3 Neden Önemli?

Omega 3 vücut tarafından üretilmez ve beslenme yoluyla takviye edilmelidir. Omega 3 bilişsel fonksiyonların düzelmesini sağlamakla kalmayıp ilerlemiş durumdaki kognitif fonksiyonlarında düzelmesine katkıda bulunur. Uzmanların yaptığı açıklamalarda beslenme konusunda seçici olunması ve özellikle çoklu doymamış yağ içerikli besinlerin tüketilmesi vurgulanmaktadır.

Özellikle Omega 3 ve Omega 6 kesinlikle takviye yoluyla alınmalıdr. Beyin sağlığı ve hafıza için oldukça önem teşkil eden bu esansiyel yağların yaşlılığa karşı koruduğuda bilinmektedir.

Yağlar doymuş – doymamış şeklinde ikiye ayrılır. Doymuş yağlar mutfaklarda kullanılan ve katı halde bulunan yağlardır. Doymamış yağlar ise besin ögelerinde bulunur ve sağlık açısından bu yağların tüketilmesi gerekir. Ancak doymamış yağlarda ikiye ayrılır. Tekli Doymamış Yağlar olarak adlandıran yağlar kuruyemiş türü besin maddelerinde bulunur ve kötü kolestrolün düşmesini sağlarlar. Çoklu Doymamış Yağlar ise özellikle deniz ürünlerinde bulunur ve kesinlikle tüketilmelidir.

Omega 3 Hangi Besinlerde Bulunur?

Omega 3 Çoklu Doymamış Yağlar kategorisine giğrer ve deniz ürünlerinde mevcuttur. Özellikle;

  • Somon
  • Sardalya
  • Karides
  • Hamsi
  • Ceviz
  • Adaçayı ve daha pek çok balık türünde rastlanılır.

Omega 6 Hangi Besinlerde Bulunur?

Yine Çoklu Doymamış Yağlar kategorinde yer alır. Özellikle;

  • Soya
  • Kuruyemiş ( badem, Antep fıstığı, fındık… gibi)
  • Ayçiçek yağı
  • Susam yağında bulunur.

Beyin Sağlığını Hangi Vitamin Ve Mineraller Korur?

E, C ve B12 vitaminleri beyin gücün arttırmada oldukça etkili rol oynarlar. Hafızayı kuvvetlendiren, unutanlığı azaltan, ezber gücünü arttıran bu vitaminler kolayca elde edebileceğiniz besin ögelerinde bulunurlar.

E Vitamininin bulunduğu besinler: Kabuklu çerezler, tahıl ürünleri, kırmızı meyveler ve domates, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde bulunur.

C Vitamininin bulunduğu besinler: Turunçgiller, biber, patates, kuşburnunda bulunur.

B 12 Vitamininin bulunduğu besinler: Tüm zihinsel fonksiyonların dengesi için oldukça önemlidir. Eksikliğinde psikoz ve depresif bozukluk, sinir sisteminde dengesizlik, ruhsal sorunlar ve şiddete yönelim görülür. Cevizde bol miktarda bulunur ve devamlı tüketilmelidir.