24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkBeyin sağlığını destekleyen en iyi egzersiz yürüyüş

Beyin sağlığını destekleyen en iyi egzersiz yürüyüş

İçerikleri

İnsan beyni 50 yaşından sonra yaşlanmaya başladığından uzun vadede belirli beyin fonksiyonlarında yavaşlama görülür. Bunun neticesi olarak ilerleyen yaşla birlikte unutkanlık, hafıza sorunları gibi ortaya çıkan beyin fonksiyonları problemlerinin sonu Alzheimer rahatsızlığına kadar gidebilir. Beyin fonksiyonlarının yavaşlamasının geciktirilmesi, hatta böyle bir riskin sıfıra kadar indirilmesi için yapılabilecek en iyi egzersiz yürüyüştür. Beyin ve vücut koordinasyonunu güçlendiren ve vücudun dengesini koruyan yürüyüş, en önemli beyinsel fonksiyonlar arasında yer alan konuşma, davranış, duyma, hafıza, öğrenme ve sosyal fonksiyonları da desteklemektedir.

Hiçbir Egzersiz Yürüyüşün Yerini Tutmaz

Yürüyüş esnasında atılan her adımda kaslar ve lifler sayesinde sinir hücrelerine, doğal olarak da beyne bir takım mesajlar gönderilmektedir. Bu mesajlar sayesinde beyindeki kan akışı hızlandığından beyne daha fazla oksijen gittiği gibi beynin daha fazla besin almasını, yeni sinir hücreleri oluşmasını ve diğer taraftan da mevcut sinir hücreleri arasındaki etkileşimi artırmaktadır. Yürüyüş esnasında oluşan yeni sinir hücreleri sayesinde beyin ve vücut arasında yeni iletişim kanalları açılır. Yürüyüş yapmakla vücuda çok iyi bakılmış olmasının yanı sıra ilerde de işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirecek olan bir beyin inşa edilmiş olunur. Ayrıca yürüyüşün beyin sağlığına etkisi üzerine gerçekleştirilen klinik çalışmalar neticesinde yürümenin beyin botunu büyüttüğü ortaya çıktı. Sağlık için yapılan diğer egzersizlerde beyin ve vücut sağlığını elbette destekler ama yürüyüşün yerini hiçbir egzersiz tutamaz.

Beyinde Değişim İlk Adımlarla Başlıyor

İnsanların, yürüyüş ve beyin fonksiyonları arasındaki ilişki ile ilgili merak ettiği konulardan biride beyinde bu değişimlerin ne zaman başladığıdır. Aktif olarak egzersiz yapmayan ve durağan bir yaşam sürenler için ilk adımlardan itibaren beyinde değişimler başlar. Yürüyüş düzenli olarak sürdürüldükçe de sadece birkaç ayda bu değişimin fiziksel yansımaları gözlenir.

Haftanın 5 günü yaklaşık 45 dakika yapılacak tempolu yürüyüş ve bu egzersizin düzenli yapılması beynin erken yaşlanmasını önleyeceği gibi beyin fonksiyonlarının yavaşlamasını da engelleyecektir.

Yürüyüşte Hedef Kilometre Değil, Dakika Olmalı

Yürüyüş yaparken hedef kilometreler yerine dakikalar olmalıdır. Örneğin bugün 4-5 kilometre yürümeyi hedeflemek yerine 40-45 dakika yürümeyi hedeflemelidir. Aynı zamanda yaşanılan sakatlık ya da geçirilen hastalık durumlarında vücudun travmalarla başa çıkmasını kolaylaştıracağı gibi fiziksel olarak da vücudun güçlenmesini sağlayacaktır. Eğer geçirdiğiniz herhangi bir hastalık yürümenizi dahi zorlaştırıyorsa bir havuz içerisinde yürümeye çalışın. Normal yürüyüşü daha kolaylaştıracak ve sorunsuz hale getirecek bu egzersiz sayesinde beyin ve vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz.

Yürüyüş günümüzde birçok insan tarafından yapılan egzersiz türü olsa da insanların çoğu yürüyüş yaptığı esnada suçluluk hissine kapılmaktadır. Çünkü sadece yürüyüşün sağlığı korumak için yeterli olmadığı gibi çok basit bir egzersiz olduğu düşünülmektedir. Bu düşüncenin altında yatan temel etken ise acı yoksa, kazançta yok felsefesinin bir şekilde beynimize kazınmış olmasıdır. Bu felsefe yüzünden de kendimizi spor yapmış saymak için ağır bir egzersiz yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Oysa yürüyüşün insan sağlığına faydası bütün egzersizlerden daha fazladır.